Kotimaisen elokuvan viikon yhteydessä jaettiin torstai-iltana kuusi elokuva-alan kollegapalkintoa

Kotimaisen elokuvan viikon lehdistötiedote 9.12.2010

Vuoden elokuvaohjaajana palkittiin Saara Cantell elokuvasta Kohtaamisia

1000 euron palkinnon myönsi Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry ja palkinnon ojensi näyttelijä Yrjö Parjanne.

Palkinnon perustelut:
"Kohtaamisia osoittaa tekijältään rohkeutta ja valmiutta kohdata vaikea dokumentaaris-fiktiivinen elokuvailmaisun tapa. Hän on lisäksi osoittanut, että myös pienellä budjetilla voi tehdä elokuvan, jonka kuvalliset ratkaisut tukevat täydellisesti elokuvan tarinaa ja kerrontaa. Elokuvassa on loistavaa näyttelijänohjausta ja vaativaa yhden kuvan metodia on käytetty taidokkaasti. Elokuvan näyttelijäntyö, kuvaus, käsikirjoitus, lavastus – kaikki osoittavat tekijöiltään huippuosaamista. Saara Cantell on osannut Kohtaamisia-elokuvassaan mennä lähelle ihmistä ja kertoa henkilöiden tarinat aidosti ja koskettavasti."

Vuoden elokuvatuottajana palkittiin Joonas Berghäll dokumenttielokuvasta Miesten vuoro

1000 euron palkinnon myönsi Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry. Kunniakirjan ojensi liiton puheenjohtaja, tuottaja Jarkko Hentula.

Liiton jäsenistö perusteli palkintoa seuraavasti:
"Dokumenttielokuva Miesten vuoro on hieno kuvaus suomalaisuudesta, saunasta ja samalla universaaleista tunteista. Miehistä herkimmillään. Hyvin tehty ja markkinoitu elokuva on menestynyt erinomaisesti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ammattitaitoinen tuottaminen näkyy myös siinä, että sisältö on arvotettu elokuvassa tärkeimmäksi ja kaikessa toiminnassa on edetty teos edellä."

Vuoden 2010 elokuvanäyttelijänä palkittiin Katja Küttner elokuvasta Prinsessa

Yli kuukauden kestäneessä nettiäänestyksessä näyttelijät valitsivat keskuudestaan Vuoden 2010 Elokuvanäyttelijän. Heti ensimmäisistä äänestyspäivistä lopulliseen tulokseen asti ehdottomana äänikuningattarena säilyi ja äänet keräsi Prinsessa Katja Küttner.

Kollegojen perusteluina oli mm.
"Hieno haltuunotto vaikeasta roolista, sydämellinen, vaikuttava, lumoava ja koskettava"

1000 euron palkinnon myönsi Suomen Näyttelijäliitto ry ja sen ojensivat liiton puheenjohtaja, näyttelijä Mikko Hänninen ja näyttelijä Krista Kosonen.

Vuoden parhaasta käsikirjoituksesta palkittiin Pekko Pesonen

Käsikirjoittajien Kilta valitsi kuluneen vuoden käsikirjoituksista parhaaksi Napapiirin sankarit -elokuvan käsikirjoituksen.

Perustelut kuuluivat seuraavasti:
"Palkinnon saa alkuperäiskäsikirjoitus, joka äänestäjien perustelujen mukaan onnistuu lajeista vaikeimmassa, eli komediassa."

Käsikirjoittajalle ja Käsikirjoittajien Killan puheenjohtajalle Pekko Pesoselle 1000 euron palkinnon ojensi killan hallituksen jäsen Karoliina Torvinen.

Vuoden dokumenttiteko 2010 -palkinnon sai tuottaja Sami Jahnukainen

Dokumenttikilta ry halusi palkita Sami Jahnukaisen vuoden dokumenttiteosta 1000 euron palkinnolla sekä Stefan Bremerin signeeraamalla alkuperäisvedoksella "Huuto" sarjasta Helsinki by Night.

Palkinnon perustelut:
"Jahnukaisen pyyteetön työ dokumenttielokuvan kentällä ansaitsee tulla palkituksi. Janhukainen on lanseerannut Suomeen dokumenttielokuvat baareihin tuovan pohjoismaisen klubi-verkosto Doc Loungen joka on edistänyt dokumenttielokuvan levistystä tuoden elokuvat yleisön pariin. Jahnukainen tunnetaan myös yhtenä Mouka-filmin luotsaajista, jonka tuotantoihin kuuluvat muun muassa Jussi-voittaja "Kansakunnan Olohuone" sekä "Toisinajattelija". Jahnukainen osoittaa vankkaa uskoa dokumenttielokuvan voimaan valkokankaalla, joskin varsin poikkeuksellisessa ympäristössä ja sen suosioon yleisön keskuudessa. Vuoden dokumenttiteon palkinnon voittaja valittiin Dokumenttikillan jäsenten ehdotuksista. Tekona pidettiin elokuvaa, kannanottoa, tapahtumaa tai muuta aikaansaannosta joka ansaitsee dokumenttikentän kiitoksen."


Vuoden Työtoverina palkittiin kuvaaja Marita Hällfors

Suomen elokuva- ja videotyöntekijäinliitto SET ry palkitsi Vuoden Työtoveri-tunnustuksella kuvaaja Marita Hällforsin, joka on kuvannut mm. Kohtaamisia-elokuvan. Tunnustuksen luovutti liiton puheenjohtaja Maria Lappalainen.

Perustelut: "Hällfors on aina ystävällinen ja asiat rauhallisesti ja tyylikkäästi hoitava todellinen ammattilainen, joka jaksaa kannustaa myös muita."

Palkintojenjaon mahdollisti Veikkaus, joka on yksi Kotimaisen elokuvan viikon yhteistyökumppaneista. Veikkaus on mukana kehittämässä kotimaista elokuvaa sillä elokuvien julkinen tuki jaetaan veikkausvoittovaroista.

Kotimaisen elokuvan viikko järjestetään elokuva-alan toimesta nyt ensimmäisen kerran. Yleisön on mahdollista nähdä kuluneen vuoden pitkiä elokuvia, dokumentteja ja lyhytelokuvia 7.-12.12.2010 Helsingin Kinopalatsissa. Jokaisessa näytöksessä on mukana tekijävieraita, jotka kertovat elokuvien tekemisestä ja vastaavat yleisön kysymyksiin. Ohjelmisto: www.kotimaisenelokuvanviikko.fi

Lisätietoja:

Nina Laurio
Toiminnanjohtaja
Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry
Kaisaniemenkatu 3 B 29
00100 Helsinki
p. 050-3366393
nina.laurio@filmikamari.fi