Kotimaisen elokuvan alkutunniste avaa Veikkauksen tuoton merkitystä suomalaisille

Suomen elokuva-alan ja Veikkauksen uusi kotimaisen elokuvan alkutunniste on valmistunut. Tunnisteen on tuottanut Tuotanto Rinki Oy ja sen on ohjannut Pete Veijalainen. Se julkistetaan tänään yhtäaikaisesti Suomen Elokuvasäätiön, Tuotanto Ringin sekä Finnanimationin kanavissa. Uuden tunnisteen ensiesitys elokuvateattereissa on 11.6. Vähän kunnioitusta -elokuvan ensi-illassa.

Kotimaisen elokuvan alkutunniste kertoo, että Elokuvasäätiön tuki suomalaiselle elokuvalle tulee Veikkauksen tuotosta.

Tunniste löytyy internetosoitteesta https://www.veikkaus.fi/info/yritys/ajankohtaista_31.html

Kotimaisen elokuvan alkutunniste on kotimaisen elokuva-alan ja Suomen Elokuvasäätiön yhteinen viesti kotimaisen elokuvan rahoituksesta, jonka taustavoima on Veikkaus. Vuonna 2009 Suomen elokuvasäätiö tuki opetusministeriön myöntämien veikkausvoittovarojen avulla suomalaista elokuva-alaa lähes 18,7 miljoonalla eurolla. Elokuvasäätiön teettämän tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista ei tiedä elokuvan rahoituksen tulevan Veikkauksen tuotosta.

Kotimaisen elokuvan alkutunniste on luonteeltaan ensimmäinen kulttuuritoimijan näin laajalle kohderyhmälle suuntaama viestinnällinen toimenpide, jossa Veikkauksen tuoton merkitys tuodaan esille edunsaajatahon kertomana.

Vuoden 2010 alkutunniste on järjestyksessään toinen. Kevään elokuvien yhteydessä nähdään vuonna 2008 valmistunut tunniste, jonka toteuttivat Taideteollisen Korkeakoulun elokuvataiteen opiskelijat.

Tuotanto Rinki voitti kovatasoisen ideakilpailun

Suomen Elokuvasäätiö ja Veikkaus järjestivät kotimaisen elokuvan alkutunnisteen suunnittelusta ideakilpailun. Kilpailu suunnattiin animaatioalalla toimiville tuotantoyhtiölle ja työryhmille.

Ideoita palautui seitsemältä taholta, yhteensä 11 ideaa, joista elokuva-alan ja Veikkauksen edustajien muodostama raati valitsi kolme ideaa jatkokehittelyä varten. Näistä kolmesta ehdotuksesta voittajaksi valittiin Tuotanto Rinki Oy:n ehdotus.

Tuotanto Ringin ehdotus nousi esiin sekä konseptinsa, että tekniikkansa puolesta. Ringin selkeä idea avautuu monille erilaisille yleisöille ja toteutustekniikan ansiosta säilyttää mielenkiintonsa useammalla katsomiskerralla. Ehdotus vastasi myös parhaiten annettua tehtävää eli se tuo esille kotimaisen elokuva-alan monimuotoisuutta ja kuvaa Veikkauksen tuotolla rahoitettuja asioita.

Ainutkertaista tekniikkaa

Projekti oli Tuotanto Ringin tiimille paitsi poikkeuksellinen, myös haastava, koska valittu tekniikka on Suomen oloissa toistaiseksi ainutkertainen.

­- Perinteisesti kuvaamalla idea olisi ollut mahdoton toteuttaa. Päädyimme yhdistelmään kuvattua materiaalia, sekä 2D- ja 3D-animaatiota. Lopputuloksesta ei tingitty. Kuviin lisättiin lukuisia pieniä yksityiskohtia, jotka rikastuttavat katsomiskokemusta ja tarjoavat katsojalle uutta bongattavaa jokaiselle katsomiskerralle, kertoo tuottaja Kari Piirainen.

Ohjaaja Pete Veijalainen on tehnyt aiemminkin onnistunutta yhteistyötä Veikkauksen kanssa mm. Mäkihyppääjä mainoksen merkeissä. Alkutunnisteyhteistyö tarjosi erityisesti mainosfilmeihin ja musiikkivideoihin keskittyneelle ohjaajalle uudenlaisen viestinnällisen projektin.

– Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen sekä Tuotanto Ringin tiimin ja ohjaaja Pete Veijalaisen panokseen. Uudentyyppisen tekniikan haasteista huolimatta, yhteistyö sujui mutkattomasti ja tunniste valmistui annetun aikataulun raameissa, kiittelee Veikkauksen yhteyssuunnittelija Krista Huovinen.

Tunniste välähtää valkokankaalle kesän ja syksyn aikana

Tunniste tullaan näkemään Vähän kunnioitusta -elokuvan lisäksi tulevana syksynä: Vesku Suomesta (ensi-ilta 27.8.2010), Prinsessa (ensi-ilta 10.9.2010), Muumipeikko ja punainen pyrstötähti (ensi-ilta avoin), Täällä Pohjantähden alla 2 (ensi-ilta 24.9.2010), Napapiirin sankarit (ensi-ilta 15.10.2010), Maaginen kristalli (ensi-ilta 5.11.2010) sekä Rare exports (ensi-ilta 3.12.2010) -elokuvien edessä.

Kotimaisen elokuvan alkutunniste on osa Suomen elokuva-alan ja Veikkauksen vuonna 2009 solmimaa laajaa yhteistyösopimusta, joka on voimassa vuoden 2011 loppuun. Yhteistyökumppanit tarjoavat tänäkin vuonna Veikkaus-kortin omistajille ”Kotimaisen elokuvan päivän” eli kaksi yhden hinnalla -edun hankkeessa mukana oleviinkotimaisiin elokuviin tiistaisin. Etu on voimassa yli 70 elokuvateatterissa kautta maan.

Lisätietoja:
Elokuvasäätiö, Reetta Hautamäki p. (09) 6220 3044, reetta.hautamaki[ät]ses.fi
Veikkaus, yhteyssuunnittelija Krista Huovinen, p. 020 750 6440 krista.huovinen[ät]veikkaus.fi
Tuotanto Rinki Oy, Kari Piirainen, puh. 0400 704 830, kari[ät]rinki.fi
www.rinki.fi