Kotimaiselle elokuvalle laatutukea 360 000 euroa

Taike-tiedote 7.3.2014
 
Valtion elokuvataidetoimikunta myönsi laatutukea 19:lle kotimaisen elokuvan tuottajalle yhteensä 360 000 euroa. Jarmo Lampelan, Pirjo Honkasalon ja Dome Karukosken ohjaukset keräsivät suurimman potin.
 
Laatutukea myönnetään taiteellisesti korkeatasoisen ja laadukkaan elokuvan tai muun kuvaohjelman tuottajalle uuden tuotannon kehittämiseksi. Toimikunta sai 61 hakemusta ja teki päätöksensä kesä-joulukuussa 2013 ensi-iltansa saaneiden teosten perusteella.
 
Toimikunta pitää kotimaisen elokuvateatterielokuvan tarjontaa ilahduttavan monipuolisena, mutta tasoltaan vaihtelevana. Suomalaisen elokuvan kärki on ilmaisullisesti ja teknisesti taitavaa, omaperäistä ja taiteellisesti vakuuttavaa.
 
Suurimmat laatutuet – 50 000 euroa – myönnettiin kolmelle hyvin erilaiselle tuotannolle. Ohjaaja Jarmo Lampela työryhmineen on lähtenyt rohkeasti kokeilemaan uudenlaisia elokuvan tekemistapoja projektissa "Theatre goes Movies". Tuloksena on otteeltaan raikas ja näyttelijätyöltään erinomainen kolmen elokuvan sarja. Ehkä elokuvia todellakin voidaan tehdä vakiintuneita tuotantotapoja haastaen? Kokonaisuutta täydentää vielä Lampelan neljäs elokuva "Nuoren Wertherin jäljillä".
 
Pirjo Honkasalon "Betoniyö" on kypsän taiteilijan vahva teos, ilmaisussaan suvereeni elokuva, jossa pienimmätkin yksityiskohdat palvelevat tekijän vahvaa näkemystä.
 
Dome Karukosken "Leijonasydän" taas onnistuu liki mahdottomassa: se pystyy yhdistämään yhteiskunnallisesti painokkaan, ehkä vähän opettavaisenkin, sisällön suurta yleisöä puhuttelevaan muotoon siten, että tuloksena on elävistä ihmisistä kertova koskettava elokuva.
 
Suomalainen lyhytelokuva ei ole vielä pitkän fiktioiden tasolla, mutta nousun merkkejä on selvästi ilmassa. Valinnoissaan elokuvataidetoimikunta halusi nostaa esiin mahdollisimman erilaisia lähestymistapoja ja lajityyppejä.
 
Dokumenttielokuvan osuus jaetusta laatutuesta oli tänä vuonna pienempi kuin muutamana aikaisempana vuonna. Tähän vaikutti epäilemättä se, että laatutuen piirissä oli poikkeuksellisesti vain vuoden loppupuolella ensiesityksensä saaneet elokuvat; useimmat kiinnostavat suomalaiset dokumentit saavat ensi-iltansa alkuvuodesta festivaalien aikataulujen vuoksi. Suomalainen dokumenttielokuva voi kuitenkin edelleen hyvin, erilaisia käsittelytapoja osataan hyödyntää ja mielenkiintoisia elokuvia osataan tehdä paitsi hyvin lähellä olevista ilmiöistä, myös globaalisti kiinnostavista aiheista.
 
Laatutuesta päättää valtion elokuvataidetoimikunta, joka on yksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimistä. Se päättää elokuvataiteen taiteilija-apurahoista sekä muista alan taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.
 
Laatutuen saajat:
 
Kulttuurityöläisten Osuuskunta Adlerfelt / Vegetarian Films, 50 000 €
Keikka, Kilimanjaro, Miten meistä tuli ystäviä, Nuoren Wertherin jäljillä
"Theatre goes Movies" -projektissa syntyneet kolme erillistä elokuvaa ovat kaikki erinomaisia: hyvin ohjattuja, kuvattuja ja myös ääni-ilmaisultaan viimeisteltyjä. Näyttelijätyö on erityisen hienoa, ihmiset ovat aitoja ja ihmiskuvat koskettavia. Ja tarinatkin kulkevat. "Nuoren Weltherin jäljillä" jatkaa samaa psykologisen draaman linjaa yhtä vakuuttavasti.
 
Oy Bufo Ab, 50 000 €, Betoniyö
Mustavalkoinen teos piirtää kuvan synkästä maailmasta. Elokuva on muodoltaan ja sisällöltään hyvin suomalainen ja samalla myös ehdottoman universaali. Se on ankara, katsojalta paljon vaativa, mutta myös palkitseva. Näin ehjää ja vahvaa visiota näkee harvoin. Honkasalo osoittaa hallitsevansa välineensä suvereenisti ja tietävänsä, mihin sitä käyttää.
 
Helsinki-filmi Oy, 50 000 €, Leijonasydän
Tärkeä elokuva, jossa elokuvantekijöiden painava sanoma ja tendenssimäinen lähtökohta onnistutaan jalostamaan hyvin kulkevaksi suuren yleisön draamaksi. Elokuvan ihmiset ovat aitoja, eläviä ja koskettavia. Elokuva todistaa ennen kaikkia ohjaajansa Dome Karukosken taidosta tehdä elokuvaa, jossa rytmi, juonen kuljetus ja näyttelijätyö ovat kohdallaan.
 
Making Movies – Nordberg & Aho Oy, 30 000 €, Silmäterä
Silmäterä on käsikirjoittajana ansioituneen Jan Forsströmin esikoiselokuva. Forsström on paitsi ohjannut, myös käsikirjoittanut ja leikannut elokuvan. Intensiivinen elokuva on kiistämätön näyttö tekijänsä lahjakkuudesta ja monipuolisuudesta. Ohjaajana hän pitää langat käsissään. Emmi Parviainen tekee erityisen hyvän roolityön ahdistuneena päähenkilönä.
 
Solar Films Inc Oy, 30 000 €, Tumman veden päällä
Peter Franzenin ohjaama elokuva perustuu hänen omaan romaaniinsa. Pienen pojan näkökulma on rakennettu hienovaraisesti, psykologisesti tarkasti ja myös elokuvallisesti tehokkaasti. Katsoja osaa lukea paljon siitä, mikä jää päähenkilön havainnon ulkopuolelle. Ohjaajan tausta näyttelijänä saattaa näkyä elokuvan kauttaaltaan vahvassa näyttelijätyössä.
 
Långfilm Productions Finland Oy, 30 000 €, Lärjungen – Oppipoika
Lärjungen-Oppipoika on iloinen yllättäjä kotimaisessa elokuvassa. Pienillä resursseilla on onnistuttu tekemään vahva elokuva ja näyttävää epookkia. Majakkasaaren karuus ja merelliset maisemat ovat keskeisessä roolissa tässä Ulrika Bengtsin ohjaamassa psykologisessa draamassa.
Erik Lönngren ja Patrik Kumpulainen näyttelevät koskettavasti 13-vuotiaita poikia.
 
Of Course My Films Oy, 25 000 €, Mesenaatti
Mesenaatti on älykkäästi ja elegantisti toteutettu muotokuva merkittävästä kulttuuripersoonasta, Sara Hildénistä. Andell maalaa kohteestaan ristiriitaisen ja samalla hyvin inhimillisen kuvan. Katsoja pääsee elokuvan kautta kiinnostavalla tavalla sukeltamaan 60- ja 70-lukujen suomalaiseen taide-elämään.
 
NBB Navy Blue Bird Oy, 15 000 €, Chimeras
Mika Mattilan elokuva tarkastelee kahden nykytaiteilijan kautta harvinaisen intiimisti kiinalaista yhteiskuntaa, sen kulttuurisia murtumia ja muutoksia. Täsmällisesti ja komeasti kuvatussa elokuvassa katsojalle annetaan tilaa omaan oivallukseen.
 
Oktober Oy, 10 000 €, Hukkamies
Juha Suonpää on rakentanut runsaasta arkistomateriaalista kiehtovan elokuvan susista ja niiden tuntijoista. Hukkamies on antropologisesti arvokas ja ainutlaatuinen matka maisemiin ja tilanteisiin,  jonne katsojalla ei muuten olisi pääsyä.
 
Pohjankonna Oy, 15 000 €, Hätäkutsu
Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen tekevät ties kuinka monennen kerran mahdottomasta mahdollisen: Hätäkutsun kuva, ääni ja äärimäisen tiivis muoto kertovat maailmasta enemmän kuin monet pitkät elokuvat. Välineen hallintaa voi vain ihailla samalla kun elokuva nostaa tunteet pintaan.
 
Videokuu Oy, 10 000 €, Voices of El Alto
Tarinassa on valtava voima. Bolivialaisen El Alton asukkaat jakavat omat koskettavat, satuttavat ja vihastuttavat tarinansa Benjamin Orozan pysäyttävässä tarinatelttaelokuvassa. Vahvojen tarinoiden voimasta kuvasta tulee elävä.
 
Illume Oy, 10 000 €, Ekopolis
Anna-Karin Grönroosin dokumentti kuvaa luonnonvaroja säästävän ajattelun jalkautumista nykypäivän Kiinaan. Ekopolis on ajatuksia herättävä matka kuluttamisen ja kaupungistumisen todellisuuteen. Dokumentti on kiehtova sekoitus ekorakentamisen tulevaisuudenkuvia, unelmia ja todellisuutta.

Pystymetsä Oy, 5 000 €, Hyvä veli
Hyvä Veli on ilahduttavan aito dokumentti pienten poikien maailmasta. Veljesten välinen suhde on suora ja lämmin. Arjen tilanteisiin luo haasteita toisen veljen Downin syndrooma ja viittomakielen käyttö perheen toisena kielenä. Elokuvassa otetaan ensimmäisiä askeleita kohti itsenäisyyttä ja osataan tarttua hetkeen keskellä arjen kommelluksia.
 
Filmimaa Oy, 7 000 €, Fatima
Naima Mohamudin "Fatima" on sympaattinen lyhytelokuva tyttöjen välisestä ystävyydestä ja väärinkäsityksestä. Elokuva kulkee jouhevasti, pääosan esittäjät ovat luontevia rooleissaan ja loppukin on onnellinen. Elokuva edustaa onnistuneesti lajityyppiä, josta on jatkuva pula: lyhyttä lastenelokuvaa.
 
Making Movies – Nordberg & Aho Oy, 7 000 €, Huulilla
Lupaavan ohjaajan Joonas Rutasen 8-minuutin elokuvassa 12-vuotias Viljami on siirtymässä lapsuudesta nuoruuteen. Taitavasti tehty elokuva, joka tavoittaa oivaltavasti päähenkilönsä näkökulman. Lyhytelokuvaa parhaimmillaan.
 
Inland Film Company Oy, 4 000 €, Taskuparkki
Sutjakka minikomedia pedantista aviomiehestä ja kahdesta huumehörhöstä. Ohjaaja Heikki Kujanpää pitää kummallisen tarinan näpeissään ja tyylin yhtenäisenä. Elokuvan posketon huumori, vinot henkilöhahmot ja toiminta pelaavat hyvin yhteen.
 
Oy Bufo Ab, 4000 €, Kilpisjärvellä
Axel Straschnoyn elokuva “Kilpisjärvellä” on kokeellinen planetaarioelokuva. Puolipallon muotoista tilaa käytetään monipuolisesti hyväksi ja toimintaa rytmitetään taitavasti eri puolille tilaa. Samalla kehitellään välineen omaa ilmaisua. Visuaalisesti komea elokuva ei jää vain maisemien ja revontulien hämmästelyksi. 
 
Twisted Films Oy, 4 000 €, Nighsatan – Tuomion Luupit
Animaation tekijänä kyntensä näyttäneen Chrzun "Nighsatan – Tuomion Luupit" on teknisesti huima scifi- ja trash-elokuva, jossa synthesizer warriors -hahmot seikkailevat tulevaisuudessa. Elokuva on raaka ja mässäilee verellä – kuten tyylilajin parhaisiin perinteisiin kuuluukin. Samalla se on äärimmäisen lajityyppi- ja tyylitietoinen kokeilu, osoitus kotimaisen lyhytelokuvan monipuolisuudesta.
 
TACK Films Oy, 4 000 €, 99 ongelmaa eli mä oon miettiny näitä mun ajatuksia
Maria K. Monosen elokuvassa sisko ja veli raahaavat kaappia läpi kesäisen kallion. Tarina on pieni, mutta tekijät onnistuvat kuvaamaan ihmisiä tarkasti omassa elämäntilanteessaan pienen ja arkisen kautta. Henkilöt ovat kiinnostavia, näyttelijätyö on letkeää ja koko elokuvaa pienessä epätäydellisyydessäänkin mukavaa katsottavaa.
 
 
Lisätietoja:
suunnittelija Anni Tappola
Taiteen edistämiskeskus
anni.tappola@minedu.fi
p. 0295 330 723