Kotimainen elokuva siivitti elokuvateatterit hyvään vuoteen

Suomen Filmikamari ry:n arvion mukaan vuonna 2014 Suomessa käytiin elokuvissa noin 7,5 miljoonaa kertaa. Kotimaista elokuvaa käytiin katsomassa yli 2 miljoonaa kertaa. Kotimaisen elokuvan katsojaosuus oli lähes 27 %.

1970-luvun alusta alkaneen modernin katsojatilastoinnin aikana on kotimainen elokuva ylittänyt kahden miljoonan katsojan rajan aikaisemmin vain vuosina 2010 ja 2012.

– Kahden huippuvuoden jälkeen kokonaiskävijämäärä laski hiukan. 7,5 miljoonaa katsojaa on kuitenkin koko 2000-luvun viidenneksi paras vuosi. Tästä saa pitkälti kiittää kotimaisen elokuvan suosiota, toteaa Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa oli viisi kotimaista elokuvaa (Mielensäpahoittaja, Risto Räppääjä ja liukas Lennart, Kummeli V, Onneli ja Anneli, Muumit Rivieralla), joista koko vuoden katsotummaksi lähes 460 000 katsojalla päätyi Mielensäpahoittaja. Hobitti – Viiden armeijan taistelu nousi muutamassa viikossa vuoden toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi.

– Leikillisesti kärjistäen voisi sanoa, että suomalaiset paikkakunnat jakaantuvat Hobitteihin, Mielensäpahoittajiin ja Satavuotiaisiin, Koistinen myhäilee. – Hobitti – Viiden armeijan taistelu oli katsotuin suurimmissa kaupungeissa, Mielensäpahoittaja oli katsotuin kaikkialla muualla paitsi ruotsinkielisillä paikkakunnilla, joissa Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi oli usein suurin hitti.

Lisätietoja:
Tero Koistinen
toimitusjohtaja, Suomen Filmikamari ry
tero.koistinen[ät]filmikamari.fi
050 323 8582

Liitteet:
Top 20 -elokuvat 2014
Top 10 -kotimaiset elokuvat 2014
Maakunnittain jaoteltuna 110 Suomen elokuvateatteriliiton jäsenteatterien lähettämät paikkakunta- tai teatterikohtaiset kymmenen katsotuinta elokuvaa -listaa

*******

Suomen Filmikamari ry on elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö. Filmikamari on perustettu vuonna 1923 (nimenä oli vuoteen 1940 saakka Suomen Biografiliitto ry). Sen jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry, Suomen elokuvatoimistojen liitto ry sekä Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry.