Kotimainen dokumenttielokuva siirtyy 2K-aikaan

Tänään 31.10.2008 ensimmäinen kotimainen pitkä dokumentti saa ensi-iltansa Bio Rex -elokuvateattereissa Hämeenlinnassa ja Kajaanissa 2K-digitaalisessa muodossa. Kiti Luostarisen Palnan tyttäret on ensimmäinen 2K-formaatissa elokuvateattereissa esitettävä suomalainen dokumentti.

Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva -palkinnon voittanut Kiti Luostarisen hieno dokumentti Palnan tyttäret (2007) esittelee 6-vuotiaan Devin, joka on adoptoitu Suomeen Intiasta. Palnan tyttäret on dokumenttielokuva rakkauden synnystä ja yksin maailmaan jääneistä lapsista, jotka löytävät kodin. Se käsittelee inhimillisen elämän suuria teemoja: lapsuutta, muistia, rakkautta ja ihmisen identiteetin muotoutumista.

Kiti Luostarinen: PALNAN TYTTÄRET, 2007 -S- 69 min
Elokuva muistista, identiteetistä ja rakkauden mullistavasta voimasta.
”Äiti, sinun pitää syödä paljon suklaata, että sinusta tulee samanvärinen kuin minä, kauniin ruskea
.”

Yksivuotias Devi oli löydetty Delhin rautatieasemalta pahasti nälkiintyneenä. Poliisi vei hänet Palnan lastenkotiin, jossa Devi eli vuoden. ”Sitten tuli kaksi valkonaamaista minun kanssa leikkimään ja kolmen päivän kuluttua aloin hoksaamaan, että nämä alkaa sillai olemaan mun isä ja äiti.” Kun Devi oppi puhumaan, hän halusi usein puhua ammasta, ensimmäisestä äidistään. ”Amma-äiti oli sairas eikä kyennyt pitämään minusta huolta. Mutta hän oli ottanut mua syliin.” Elokuvan aikana kuusivuotias Devi tekee matkan omaan menneisyyteensä, kun hänen perheensä adoptoi Palnan lastenkodista toisen tyttären, pikkusiskon Deville. ”Palnan lastenkoti on ollut myös mun koti. En mä oo tullu mistään kaupasta.”

Materiaalit: www.elokuvakeskus.fi/palnantyttaret  

Kiti Luostarinen: PALNAN TYTTÄRET
Tuotanto: Kiti Luostarinen Production Ky
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki