Korona vei yli puolet elokuvateattereiden katsojista 2020 – kotimainen elokuva piti elokuvateattereita pystyssä

Yleisötilaisuuksien koronarajoitukset näkyivät selvästi kuukausikohtaisissa kävijämäärissä.

Suomen Filmikamarin tiedote 30.12.2020

Vuonna 2020 Suomessa käytiin elokuvissa 3,9 miljoonaa kertaa. Luku on luotettavan elokuvatilastoinnin ajan heikoin. Elokuvateatterikäynnit putosivat edellisvuodesta 54 prosenttia.

– 2020 oli elokuvateattereille hirvittävän rankka, mutta katse on jo käännetty ensi vuoteen, jonka elokuvatarjonnasta on tulossa todella runsas, Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen sanoo.

Hollywood-elokuvien siirtymisen vuoksi elokuvateatterit olivat suuren osan vuotta pitkälti kotimaisten elokuvien varassa. Kotimaisen elokuvan katsojaosuus oli 40 prosenttia. Kevään koronasulun jälkeen, erilaisten kokoontumisrajoitusten aikana (1.6.–31.12.2020) kotimaisten katsojaosuus nousi peräti 50 prosenttiin.

– Jos kotimaiset elokuvatuottajat ja -levittäjät eivät olisi tuoneet syksyllä elokuvia teattereihin, tilanne olisi elokuvateattereiden kannalta nykyistäkin murheellisempi, Koistinen muistuttaa.

Kaksijakoinen vuosi

– Alkuvuoden ”normaaliaikana” ensi-iltaan tulleet elokuvat olivat paremmassa markkina-asemassa kuin koronakauden ensi-illat, Koistinen huomauttaa. Siksi katsotuimpien elokuvien tavanomainen listaus ei anna täyttä kuvaa erikoisen elokuvavuoden suosikkielokuvista.

Vuoden katsotuimmat elokuvat olivat jouluna 2019 ensi-iltansa saanut animaatio Frozen 2 ja tammikuussa ensi-iltaan tullut Pamela Tolan esikoisohjaus Teräsledit.

Pandemia-ajan katsotuin elokuva oli Christopher Nolanin Tenet, perässään yli 150 000 katsojaa saaneet kotimaiset Tove sekä Risto Räppääjä ja väärä Vincent. Ajanjakson kymmenen katsotuimman joukossa on peräti seitsemän kotimaista elokuvaa.

2020 oli kävijämäärältään heikoin vuosi koko luotettavan elokuvatilastoinnin ajalta.

Elokuvateattereissa on turvallista

– Elokuvateatterit ovat noudattaneet viranomaismääräyksiä tarkkaan ja meillä on myös omia suosituksia, joilla turvataan niin asiakkaiden kuin henkilökunnan turvallisuus. Elokuvissa on korona-aikana käynyt yli 1,6 miljoonaa asiakasta, eikä yhtään tartuntaketjua ole jäljitetty elokuvateattereihin, Koistinen kertoo.

– Asiakkaat voivat käydä elokuvissa turvallisin mielin. Elokuvateatterit tekevät kaikkensa, että elokuvakäynti on turvallinen. Elokuvissa käyminen tulee jatkossakin olemaan Suomen suosituin kulttuuriharrastus, Tero Koistinen toteaa.

Lisätietoja
Toimitusjohtaja Tero Koistinen
Suomen Filmikamari ry
050 323 8582
tero.koistinen@filmikamari.fi

Tilastot