Käsikirjoittaja Pekko Pesonen ja elokuvaohjaaja Aleksi Salmenperä saivat viisivuotiset taiteilijaprofessoriapurahat

Taiteen edistämiskeskuksen tiedote 18.08.2016

Valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta sai elokuvataiteen hakemuksia 120. Taiteilija-apurahan sai 16 elokuva-alan taiteilijaa.

Käsikirjoittaja Pekko Pesonen ja elokuvaohjaaja Aleksi Salmenperä saivat elokuva-alan viisivuotiset taiteilijaprofessoriapurahat.

Pekko Pesonen on monipuolinen eri lajityyppien käsikirjoittaja. Hän on osannut ammentaa huumoria aroistakin aiheista kuten elokuvassa Lapsia ja aikuisia, ja viihdyttänyt suomalaisia myös hurtilla huumorilla elokuvassa Napapiirin sankarit. Talvivaaran kaivoksesta kertova elokuva Jättiläinen taas antoi vaikuttavan kuvan korruptoituneesta virkamieskoneistosta uskaltaen siten ottaa kantaa ajankohtaiseen aiheeseen.

Aleksi Salmenperää toimikunta luonnehtii yhdeksi aikamme persoonallisimmista suomalaisista elokuvaohjaajista. Kotimaassa ja kansainvälisesti palkittu ohjaaja on uskaltanut tehdä kokeellisempaakin episodielokuvaa (Häiriötekijä) ja onnistunut siinä hyvin. Salmenperän kaksi ensimmäistä pitkää elokuvaa – Lapsia ja aikuisia sekä Miehen työ – valittiin molemmat Suomen Oscar-ehdokkaiksi.

Taiteilijaprofessoriapurahat myönnetään hakemuksesta erityisen ansioituneille taiteilijoille ja apurahan saajilla on oikeus käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä.

Elokuvataiteen taiteilija-apurahat

Viisivuotinen taiteilijaprofessoriapuraha
Pesonen Pekko, Helsinki

Salmenperä Aleksi, Karkkila

Viisivuotinen
Lindgren Karoliina, Helsinki

Ramezan Hamy, Helsinki

Kolmivuotinen
Laamo Mina, Helsinki

Pesonen Antti, Helsinki

Tervo Miia, Helsinki

Yksivuotinen
Aaltonen Sari, Lohja

Illi Esa, Helsinki

Mattila Kirsi, Helsinki

Nikki Teemu, Lohja

Toivoniemi Jenni, Helsinki

Puolivuotinen
Gauriloff Katja, Rovaniemi

Lindholm Anne-Mari, Vantaa

Vartiainen Hannes, Järvenpää

Veikkolainen Pekka, Järvenpää

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Hanna Susitaival
p. 0295 330 910, hanna.susitaival@taike.fi