Kanttia kankaalle! Kuvakukossa Kuopiossa

KANTTIA KANKAALLE! -vapaan sanan sankareita
ELOKUVATAPAHTUMA, Kuopio 22.–25.3.2007

Kuopiolaisen kirjailijan Minna Canthin (1844–1897) elämäntyö raivasi tietä suomalaisen tasa-arvoisen kansalaisyhteiskunnan syntyyn. Hänen vaikutuksensa läpäisi yhteiskunnan köyhimmistä piireistä yläluokkaan. Kirjailija toi keskusteluun naisasiakysymyksen, työväen ja köyhälistön aseman sekä uskonnon ja kehitysopin ristiriidan. Canth oli aikakautensa suuri eurooppalainen. Tämän historiallisen yhteiskunnallisen murroksen merkiksi vuosi 2007 on julistettu Kuopiossa Minna Canthin juhlavuodeksi.

Minna Canthin kunniaksi järjestetään nelipäiväinen KANTTIA KANKAALLE! -elokuvatapahtuma Kuopiossa maaliskuussa 2007. Tapahtuman teemana on sananvapaus.

***

Sananvapaus on edelleen harvojen maiden herkkua, vaikka se suomalaisittain voi näyttäytyä itsestään selvänä "jokamiehen oikeutena". Sananvapauden hinta voi yhä edelleen olla kuolema. kohuesimerkkinä toimittaja Anna Politkovskajan murha Venäjällä 2006.

Toimittajiin, poliitikkoihin ynnä muihin julkisuudessa toimiviin henkilöihin kohdistuva fyysinen väkivalta ja poliittiset murhat ovat vain jäävuoren huippu. Väkivaltaan ja korruptioon ripustautuvien yhteiskuntajärjestelmien keinot torjua vallanpitäjien kritiikkiä ovat myös rakenteellisia ja vaikuttavat tukahduttavasti kokonaisten kansakuntien arkipäivään, itseymmärrykseen ja mahdollisuuksiin kehittyä taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti.

Ohjelmiston elokuvissa nousevat pintaan myös useat muut ”canthilaiset” aiheet kuten kysymykset köyhyydestä, yhteiskunnallisesta ja sukupuolisesta tasa-arvosta. Eriarvoisuus uusine ilmiöineen on yhä arkipäivää myös nyky-Suomessa. ”Joka toinen vanhus aliravittu pitkäaikaishoidossa” uutisoi Savon Sanomat (25.1.2007) viitaten kuopiolaisen tutkija Anne Tuomisen tulevan väitöskirjan alustaviin tuloksiin. Otsikko oli tyrmäävä. Mitä sanoisi, tekisi Minna Canth?

***

KANTTIA KANKAALLE! -tapahtumassa saamme nähdä kameran katseita sosiaaliseen ja poliittiseen historiaan ja tulevaisuuteen, mattojen alle ja kulissien taa. Elokuvat edustavat eri lajityyppejä: draamaa, komediaa, dokumentteja ja lyhytelokuvia. Ohjelmistossa on myös lapsille ja nuorille soveltuvia elokuvia.

Kaikki esitykset pidetään Kino Kuvakukossa (330 paikkaa) ja ne ovat, juhlavuoden hengessä, yleisölle ilmaisia. Tapahtuman järjestää alueellinen elokuvakeskus ISAK ry.

TERVETULOA!
Saija Nissinen/ ISAK ry

KANTTIA KANKAALLE! -vapaan sanan sankareita
Järjestäjä: ISAK ry, Torikatu 18 I krs, 70110 Kuopio, 017-2628 575.
Lisätietoja: elokuvasiht.–toim.pääll. Saija Nissinen / ISAK ry, 017-2628 575, saija.nissinen@kuopio.fi

Minna Canth-juhlavuosi 2007 Kuopiossa

Linkki: Kuvakukon internetsivut