Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Työväen arkisto ja Työväenliikkeen kirjasto muuttavat Helsingin Sörnäisiin

Lehdistötiedote 22.1.2009

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (KAVA), Työväen Arkisto ja Työväenliikkeen kirjasto muuttavat Sörnäisten rantatie 25.een.

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Työväen Arkiston Säätiö ja Työväenperinne – Arbetartradition ry allekirjoittivat 21.1.2009 kymmenen vuoden vuokrasopimukset kiinteistön omistavan IVG Polar Oy:n kanssa.

Sopimukset käsittävät yhteensä noin 5.500 m2 arkisto- ja toimistotilaa. Tilat sisältävät lisäksi mm. kirjastotiloja, tutkijatiloja, konservointitiloja, editointi – ja filmin käsittelytiloja sekä koe-elokuvateatterin.

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston vuokrasopimus alkaa 1.8.2009. Työväen Arkiston ja Työväenliikkeen kirjaston sopimukset alkavat 1.1.2010.

KAVA on opetusministeriön alainen valtion laitos. Laitoksen ensisijainen tarkoitus on kotimaisen audiovisuaalisen kulttuuriperinnön (elokuva, radio, televisio) pelastaminen ja säilyttäminen jälkipolville. KAVA:n palvelut ovat tutkijoiden, tekijöiden, lehdistön ja suuren yleisön käytettävissä. Esityssarjat, julkaisut, kirjasto ja tietopalvelu on tarkoitettu kaikille audiovisuaalisesta kulttuurista kiinnostuneille, kun taas KAVA:n kokoelmia käyttävät erilaiset ohjelmantekijät, tutkijat ja yritykset.

Työväen Arkiston Säätiö hallinnoi Työväen Arkistoa. Työväen Arkisto on maan vanhin kansanliikearkisto, joka täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Arkistossa on vapaasti tutkittavana tuhansien työväenliikkeen organisaatioiden aineistot ja satojen yksityishenkilöiden arkistot. Lisäksi arkistolla on laajat kokoelmat, äänitteitä, videoita, julisteita ja valokuvia. Muistitietokokoelmat ovat runsaat. Asiakaskunta koostuu eri alojen tutkijoista ja opiskelijoista. Edustettuna ovat historia, kansanperinne, sukututkimus, kasvatustiede, teatteri- ja musiikkitieteet.

Työväenperinne – Arbetartradition ry toiminnan tarkoituksena on työväen ja työväenliikkeen perinteen vaaliminen, tutkiminen ja tallentaminen sekä siitä tiedottaminen. Yhdistys ylläpitää vuonna 1987 perustettua Työväenliikkeen kirjastoa.

IVG Polar Oy on pääosin pääkaupunkiseudulla toimiva toimistotilojen omistamiseen, vuokraamiseen ja kehittämiseen keskittyvä kiinteistösijoitusyhtiö. IVG Polar kuuluu saksalaiseen kiinteistösijoitustoimintaa harjoittavaan IVG-konserniin.

IVG Polar Oy käynnistää kiinteistössä välittömästi mittavan saneerauksen, jonka ensimmäinen vaihe valmistuu 31.7.2009 ja toinen vaihe 30.9.2009. Työn pääurakoitsijana toimii YIT Rakennus Oy.

Helsinki 22.1.2009

Lisätietoja antavat:
Johtaja Matti Lukkarila, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, puh. (09) 6154 0216
Arkistonjohtaja Esa Lahtinen, Työväen Arkiston säätiö, puh. (09) 7743 1120
Kirjastonhoitaja Raija Kangas, Työväenperinne – Arbetartradition ry, puh. (09) 7011 255
Johtaja Matti Lavikainen, IVG Polar Oy, puh. 010 8359 221