Jörn Donnerille taiteen valtionpalkinto

OPM-tiedote 15.5.2008

Jörn Donner, Juha Hurme ja Kokkolan ooppera palkittiin taiteen valtionpalkinnoilla

Elokuvaohjaaja Jörn Donner, ohjaaja ja dramaturgi Juha Hurme sekä Kokkolan Oopperayhdistys ry palkitaan vuoden 2008 taiteen valtionpalkinnoilla. Taiteen keskustoimikunnan myöntämät palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa. Palkinnot luovutti opetusministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja Taiteen keskustoimikunnan 40-vuotisjuhlassa 15. toukokuuta.
Taiteen valtionpalkinnot ovat taidetoimikuntalaitoksen jakamia tunnustuksia kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta. Taiteen keskustoimikunta perustelee nyt jakamiaan palkintoja seuraavasti:

Kirjailija, elokuvaohjaaja Jörn Donner (s. 1933)

Kirjailija, elokuvaohjaaja ja -tuottaja, kriitikko ja kulttuurivaikuttaja Jörn Donner on yli viidenkymmenen vuoden aikana luonut tuotannon, joka on hengästyttävän laaja, monipuolinen ja koko ajan uudistuva. Kirjalliseen tuotantoon mahtuu paitsi fiktiota myös runsaasti reportaaseja ja muita dokumentaarisia töitä. Myös elokuvan puolella hän liikkuu koko elokuvataiteen kentällä.

Jörn Donner on työssään ollut edelläkävijä, epämuodikas, radikaali, vanhanaikainen ja paljon muuta, ainakin jos kritiikkiä on uskominen. Ehkä kritiikin ajoittainen ristiriitaisuus osoittaa osaltaan Donnerin monipuolisuuden.

Jörn Donner on taiteilija, joka on aina ollut myös kulttuurivaikuttaja. Hän on muun muassa yksi Suomen Elokuva-arkiston perustajista. Suomen kulttuuripolitiikkaan Donner on vaikuttanut keskustelijana, poliitikkona ja diplomaattina, joka on aina korostanut kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista merkitystä.

Kansainvälisesti Jörn Donnerin ansiot tunnustettiin jo hyvinkin aikaisin. Hänet palkittiin 30-vuotiaana Venetsian Elokuvajuhlilla ja uralle mahtuu myös tuottajana vastaanotettu Oscar-patsas Ingmar Bergmanin ohjaamasta elokuvasta Fanny ja Alexander. Ajoittain Donner on ollut tunnetumpi ja arvostetumpi Ruotsissa kuin kotimaassaan.

Jörn Donner saa valtionpalkinnon eri kulttuurin osa-alueiden ja koko taiteen kentän hyväksi yli 50 vuoden ajan tehdystä työstä. Samalla se on kannustus jatkaa edelleen aktiivista taiteellista työtä, josta viimeisimpänä esimerkkinä elokuvan Raja 1918 tuottajana toimiminen.

Ohjaaja, dramaturgi Juha Hurme (s. 1959)

Ohjaaja, dramaturgi Juha Hurme on pelkäämättömällä tavalla tarttunut suomalaisiin klassikkoteksteihin ja saanut tinkimättömillä tulkinnoillaan teatterille uutta yleisöä ja kirjallisuudelle uusia lukijoita.

Hän on muokannut ja vienyt esityksiä eri puolille Suomea ja työstänyt niitä toimintaympäristönsä ehdoilla. Kustavi, Hailuoto ja Savukoski ovat nousseet teatterikartalle perinteisten teatterikeskusten ohella. Elävän teatterikokemuksen ja sitä kautta elämänsisältöjen rikastuttaminen itsensä likoon panemalla on Hurmeelle leimallista.

Hurmeella on taito kaivaa esityksiinsä teosten peruskysymyksiä ja tavalla, joka avaa klassikon aikalaisnäytelmäksi. Hän on työstänyt kotimaisia klassikkoja Aleksis Kivestä Volter Kilpeen ja Pentti Haanpäähän. Juha Hurmeen työ on ammatillisesti ulottunut Telakkateatterista Rovaniemen teatteriin. Hän on Yövieraat-teatterin ja Nälkäteatterin perustajajäsen.

Hurme tutkii moraalia ja sen suhdetta nykyajan markkina-arvoihin. Monesti esitetyt kysymyksenasettelut ovat ylittäneet virikkeellisyydellään yhteiskunnallisen keskustelun ärsykekynnyksen ja tuottaneet tervetullutta ja raikastavaa kulttuuridebattia.

Hurme on kirjoittanut yli kymmenen näytelmää, joista yhdessä Ari Wahlstenin kanssa kirjoitettu Nelostie valittiin vuoden näytelmäksi 2007. Romaani Volvo Amazon ilmestyi 2007.

Kokkolan Oopperayhdistys ry.

Kokkolan Oopperayhdistyksen perustivat vuonna 2004 Anu Komsi, Sakari Oramo, Annika Mylläri-McLoud ja Robert McLoud. Kaikki ovat kansainvälisesti etabloituneita taiteilijoita. Yhdistyksen taiteellinen johtaja Anu Komsi on yksi klassisen musiikin vientitykeistämme ulkomailla, samoin ylikapellimestari Sakari Oramo. Toiminnanjohtaja Annika Mylläri on Amerikassa debytoinut, Carnegie Hallissakin esiintynyt laulutaiteilija, ja Robert McLoud avioliiton kautta Suomeen adoptoitunut oopperalaulaja.

Oopperayhdistys tuottaa kesäisin Kokkolan Oopperakesä -festivaalia, jonka ensimmäinen produktio Mozartin Figaron Häät 2006 ja 2007 sai kriitikot ja yleisön ihastumaan. Leea Klemolan ohjaus yhdessä Fritz-Olle Slotten uuden libreton kanssa oli monen kokijan mielestä "Vuoden innovaatio" tai "Kesän paras festivaalikokemus".

Johann Strauss nuoremman Lepakko oli yhdistyksen toinen suuri oopperatuotanto ja samalla ensimmäinen Kokkolan Oopperatalviproduktio sekä ensimmäinen vierailu Helsingissä tammikuussa 2008. Arvostelut olivat ylistäviä, Uusi Suomi tituleerasi Kokkolan Oopperayhdistyksen "Suomen mielenkiintoisimmaksi ooppera-ensembleksi".

Kokkolan oopperan toiminnan mottoja ovat vahva osaaminen ja huipputaiteilijoiden yhteen saattaminen unohtamatta taiteellisesti luovaa riskinottoa ja kotiseuturakkautta, joka muun muassa ilmenee produktioissa kokkolalaisen kaksikielisyyden, jopa paikallismurteiden, esiintuomisena.

Lepakon jälkeen vuorossa on kolmantena oopperakesänä 2008 italialaissäveltäjien G. Carissimin ja G. Puccinin teoksista yhdistetty Diptyykki "Offerere", keväällä 2009 tuotetaan Alban Bergin Lulu. Oopperakesässä 2009 kuullaan kantaesityksenä ooppera, jonka säveltää Sebastian Fagerlund ja libretistinä toimii Jusa Peltoniemi.

Kokkolan oopperan nousu muutamassa vuodessa oopperataiteemme huipulle on ollut ilmiömäinen ja ainutlaatuinen. Huikeat, mutta realistiset jatkosuunnitelmat kertovat, että kyseessä ei ole tähdenlento vaan pidempiaikainen ilmiö, joka on kirkkaasti valtion taidepalkinnon arvoinen.

Lisätietoja:
– pääsihteeri Jarmo Malkavaara (Taiteen keskustoimikunta), puh. (09) 1607 7338
– puheenjohtaja Hannu Saha (Taiteen keskustoimikunta), puh. (09) 1607 7333