Joensuun Tapiossa tänään Kalevalan päivän erikoisnäytöksiä

Tänään torstaina 28.2. järjestetään Tapiossa Kalevalan päivän esityksiä. Kaksi elokuvaa esitetään peräkkäin ja ne alkavat klo 16.30.
Liput maksavat 3 €/ kaksi elokuvaa.

1. "Häidenvietto Karjalan runomailla"
elokuva vuodelta 1921 esitetään ensimmäistä kertaa Joensuussa Armas Launiksen säveltämän alkuperäismusiikin säestyksellä, elokuvan pituus 81 minuuttia.

Tämä elokuva on suomalainen elokuvaharvinaisuus vuodelta 1921. Se on ensimmäinen suomalainen kansatieteellinen elokuva ja ensimmäinen suomalainen pitkä elokuva, jossa tapahtumien taustalla soi musiikki.

Elokuva on kuvattu Suojärvellä, Raja-Karjalassa. Kuvauspaikoista tunnetuin on Bomban talo, jonka uudelleen rakennettu kopio sijaitsee Nurmeksessa.

2. "Keskeneräinen Sampo"
Elokuvaohjaaja Lasse Naukkarisen elokuva vuodelta 1989. Elokuva kertoo Kalevalan erilaisista visioista näyttämöiltä ja näyttämöiden takaa. Visioimassa mm. Jorma Uotinen, Paavo Haavikko ja Taisto-Bertil Orsmaa. Elokuvaohjaaja Naukkarinen kertoo paikan päällä elokuvansa tekemisestä ja vastaa yleisön kysymyksiin. Elokuvan pituus 30 minuuttia.

Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry järjestää perinteisen Kalevalan päivän elokuvanäytöksen yhteistyössä Savon Kinot Oy:n, Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön ja Kalevala Seuran kanssa.