Hyvä poika on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaat on julkaistu. Palkintoon ovat ehdolla Nikolaj Arcelin ohjaama Sandheden om mænd (Tanska), Árni Ólafur Ásgeirssonin Brim (Islanti), Joachim Trierin Oslo, 31. august (Norja) ja Pernilla Augustin Sovinto (Ruotsi). Suomen ehdokas on Zaida Bergrothin ohjaama Hyvä poika.

Kunkin maan ehdokkaista päättää kansallinen palkintolautakunta. Suomen palkintolautakuntaan kuuluvat Outi Heiskanen, Harri Römpötti ja Johanna Grönqvist.

Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee palkinnonsaajan. Tänä vuonna lautakunnassa ovat mukana Per Juul Carlsen (Tanska), Sif Gunnarsdóttir (Islanti), Outi Heiskanen (Suomi), Silje Riise Næss (Norja) ja Fredrik Sahlin (Ruotsi).

Palkinnonsaaja julkistetaan lokakuussa. Palkinto luovutetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Kööpenhaminassa 2. marraskuuta.

Elokuvapalkinnon tarkoituksena on tukea pohjoismaisten elokuvien tuotantoa ja kehittää pohjoismaisia elokuvamarkkinoita sekä vahvistaa pitkällä aikavälillä myös pohjoismaisen elokuvan kansainvälistä asemaa.

Palkinto myönnetään pohjoismaiseen kulttuuripiiriin kuuluvalle pitkälle elokuvalle, joka on taiteellisesti merkittävä omaperäinen ja täysipainoinen teos. Ehdokkaita vertailtaessa asetetaan lisäksi etusijalle elokuvat, jotka ovat omaa lajityyppiään uudistavia. Ehdolle asetettavan elokuvan kielenä tulisi mieluiten olla jokin Pohjoismaiden kielistä.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaettiin ensimmäisen kerran kokeiluluontoisesti neuvoston 50-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 2002, jolloin palkinnon sai Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä. Vuonna 2005 palkinnosta tehtiin pysyvä, ja sittemmin se on jaettu vuosittain yhdessä neuvoston musiikki-, kirjallisuus- sekä luonto- ja ympäristöpalkinnon kanssa.

Lisätietoja palkinnosta: http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/pohjoismaiden-neuvoston-palkinnot/elokuvapalkinto