HOPEATÄHDET – Suomen ensimmäinen eläkeläisten elokuvafestivaali Kuopioon marraskuussa 2011

ISAK ry:n tiedote 5.4.2011

HOPEATÄHDET (Kuopio 7.–13.11.2011) on uraauurtava, Suomen ensimmäinen eläkeläisille ja vanhemmalle väelle suunnattu elokuvafestivaali. Festivaali järjestetään Kuopiossa marraskuussa 2011 alueellinen elokuvakeskus ISAK ry:n alkuperäisideana ja tuotantona.

Kyseessä on myös kansainvälisesti ottaen erikoislaatuinen elokuvafestivaali. Nimenomaisesti vanhemmalle väelle on maailmalla tarjolla lähinnä matineatyyppisiä esityssarjoja sekä yksittäisiä erityisesityksiä osana yleisempää festivaaliformaattia. On joitain esimerkkejä, joissa ikäihmisille on räätälöity oma elokuvafestivaalinsa: esim. Soulissa (Etelä-Korea) järjestettävän ”Senior Film Festivalin” (vuodesta 2008 alkaen) pääideana on esittää iäkkäiden amatöörien tekemiä lyhytelokuvia.

Kuopiossa tehdään kokonainen juhlaviikon elokuvakattaus nimenomaan vanhemmalle väelle – laadusta tinkimättä, elokuvahistoriaa ja ajankohtaisuutta yhdistäen.

Taustalla Itä-Suomessa menestynyt elokuvakerhoaate
Festivaali-idean taustalla on pari vuotta Kuopiossa harjoitettu, jatkuvasti suosiotaan kasvattanut eläkeläisten elokuvakerho ”Hopeatähti”. Toimintaidea eläkeläisille tarjottavista Hopeatähti-elokuvakerhoista on lähtöisin 2000-luvun alun Joensuusta, Pohjois-Karjalan alueellisen elokuvayhdistyksen piiristä. Vanhemman väen elokuvakerhoja ja -matineoita on nykyisin vaihtelevasti eri puolilla Suomea; kerhojen menestys on kuitenkin edelleen parhainta nimenomaan Itä-Suomessa.

Festivaaliviikko Kuopiossa 7.–13.11.2011 vastaa lisääntyneeseen esitysten kysyntään sekä tarjoaa samalla tapahtumapaikka Kino Kuvakukon tunnelmalliset puitteet myös taiteilijavierailuille ja yleisökeskusteluille.

Festivaalin ohjelma 2011
Hopeatähdet-festivaaliohjelma koostuu klassikoista sekä mielenkiintoisista uutuuksista. Esitykset pidetään pääosin päiväsaikaan. Avajaiselokuvana nähdään tämän vuoden Oscar-palkintosateen ykkönen, ”Kuninkaan puhe” (ohj. Tom Hooper, 2010). Kuninkaan puhe on mieleenpainuva elokuva änkyttävästä Englannin hallitsija Yrjö VI:sta, jonka kiirastuleksi muodostuu suorana lähetettävä radiopuhe II maailmansotaan valmistautuvalle kansakunnalle. Miehisiin elämänkurveihin päästään kaartelemaan myös moottoripyöräilyyn liittyvässä elokuvassa ”Maailman nopein intiaani” (ohj. Roger Donalson, 2005; pääosassa Anthony Hopkins). Festivaalin uutuustarjontaa edustaa englantilaisohjaaja Mike Leighin ylistetty ikäpolvikuvaus Vuosi elämästä, joka saapui ensi-iltaan Suomessa keväällä 2011.

Monilla ohjelmiston elokuvilla on kirjallinen tausta: mm. taikuritrilleri ”Silmänkääntäjä” (ohj. Neil Burger, 2007) sekä Jörn Donnerin ohjaama 1970-luvun kohuklassikko ”Miestä ei voi raiskata” perustuvat kirjalliseen teokseen, samoin Alfred Hitchcockin huikea jännitysmysteeri ”Vertigo – punainen kyynel” (1958). Kirjailija Juhani Ahon juhlavuosi näkyy ohjelmistossa ”Juha”-filmatisoinnilla vuodelta 1956, pääosissa Eino Kaipainen ja Elina Pohjanpää. Festivaalin taiteilija- ja asiantuntijavieraisiin kuuluvat mm. kirjailija Märta Tikkanen (alkuperäisromaani ”Miestä ei voi raiskata”), ohjaaja Elina Kivihalme (maaseutunaisten arkea viime sotiemme aikana valottava uutuusdokumentti ”Tuntematon emäntä”, 2011) sekä historioitsija Outi Vuorikari (aiheenaan kirjailija Juhani Aho ja elokuvat).

Festivaalin tekijät ja tapahtumamiljöö
Festivaalin taiteellisessa johdossa on työpari Ritva Kolehmainen ja Saija Nissinen. Ritva Kolehmainen on kuopiolainen kirjallisuuskriitikko, kirjoittaja sekä Hopeatähti-kerhon vetäjä Kuopiossa. Saija Nissinen on ISAK ry:n toiminnanjohtaja. Elokuvakulttuurin lisäksi Kolehmaista ja Nissistä yhdistää toimiminen kirjallisuuden kentässä. Festivaalin esitykset järjestetään historiallisesti arvokkaassa, 330-paikkaisessa Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27, Kuopio). Kyseessä on Kuopion suurin elokuvateatterisali.

Lisätietoja: Itä-Suomen audiovisuaalisen kulttuurin koulutus- ja kehittämisyhdistys ISAK ry
Torikatu 18, III krs, 70110 Kuopio. Tel/fax (017) 262 8575
gsm 050 338 3640 (Nissinen) sekä gsm 040 543 1712 (Kolehmainen)