Helsingin Lasipalatsin Bio Rex täyttää 75 vuotta 4.2.2011

Bio Rex Cinemas Oy tiedottaa 03.2.2011 / julkaisuvapaa heti

Helsingin Lasipalatsissa, Mannerheimintie 22-24, 4. helmikuuta 1936 avattu elokuvateatteri Bio Rex täyttää perjantaina 4.2.2011 75 vuotta.

Lasipalatsin arkkitehdit olivat Viljo Revell, Niilo Kokko ja Heimo Riihimäki. Elokuvateatteri Bio Rexistä viimeisteltiin näyttävä kokonaistaideteos. "Tavallinen maallikkokin ilahtuu teatterin ulkoasusta ja mukavuudesta. Sen korkea eteishalli on miellyttävän ilmava ja valoisa, leveät kauniit portaat johtavat itse saliin, joka viehättää kauniilla väreillään ja rauhallisilla seinäpinnoillaan." kirjoitti silloinen lehdistö.

Bio Rexin kiitetyt värit suunnitteli taiteilija Eino Kauria, valaisimet muotoilija Paavo Tynell. Muistikuvien mukaan kullankeltainen esirippu oli tekstiilitaiteilija Maija Kolsi-Mäkelän ja Eino Kaurian yhteistyötä. Putkirunkoiset kalusteet toteutettiin arkkitehtien suunnitelmien mukaan. Lämpiön pallovalaisinryppäissä Tynell käytti ensimmäisen kerran hehkulamppua oleellisena tekijänä läpinäkyvässä valaisimessa.

Helsingin uusimman elokuvateatterin vuokraaja oli jo vuonna 1912 perustettu Adams Filmi Oy. Teatterin kutsuvierasensi- illasta saivat helsinkiläiset lukea päivän lehdistä helmikuun 1936 alussa.

Kutsutuille esiteltiin teatteri sekä tarjottiin arvokasta ohjelmaa, kuten Sibeliuksen musiikkia teatteriorkesterin esittämänä. Tilaisuus huipentui ensi-iltanäytäntöön Ufa – Universum Film AG:n elokuvasta ”Mustia ruusuja”, joka oli Adams-Filmi Oy:n oma maahantuonti.

Teatteria ylistettiin varauksetta: "Eteishalli on epätavallisen ilmava ja laaja, ja sitä tehostaa erinomaisesti seinä- ja kattopintojen erikoislaatuinen käsittely sekä muotojen että värien puolesta."
Bio Rex oli avaamisen aikoihin (5.2.1936) Helsingin toiseksi suurin elokuvateatteri, mutta kiistatta uudenaikaisin. Salissa oli 800 paikkaa aina vuoteen 1986, jolloin tehtyjen uudistusten jälkeen paikkaluvuksi tuli 684. Tekniikan viimeisimmät huudot hyödynnettiin: " Teatterin äänilaitteet konstruoidaan Western Electric’in Wide Range-systeeemillä " ja edullista akustiikkaa ajatellen verhottiin salin seinät Itävallassa valmistetulla Heraklith-levyllä. Se oli 1930 -luvulla käytetty uutuus, jota arvostettiin mm. palonkestävänä, ääntä absorvoivana ja lämpöä eristävänä.
1931 Pariisissa avattu Le Grand Rex voisi olla innoittanut myös meillä Bio Rex -nimen käyttöön, mutta siitä ei ole varmaa aikalaisten tietoa.

Bio Rex oli Adams-Filmi Oy:n lippulaivateatteri, jossa esitettiin suuret kotimaiset elokuvat kuten ”Tuntematon sotilas” ja ”Uuno Turhapurot” ja suuret ulkomaiset hitti-elokuvat kuten ”James Bondit”, aina vuoteen 1986, jolloin Finnkino Oy perustettiin. Finnkinon jälkeen Oy Cinema Mondo Ltd pyöritti teatteria vuosina 1997–2003.

Bio Rexin omistaa Helsingin kaupunki ja Bio Rex Cinemas Oy (entinen Digital Cinema Matila & Röhr Oy) on vastannut elokuvanäytännöistä vuodesta 2004 lähtien. Bio Rex Lasipalatsi toimii nykyään tilauselokuvateatterina, jossa elokuvafestivaalitoiminta (mm. Helsinki Film Festival Rakkautta & Anarkiaa, DocPoint ja Artisokka Helsinki Woman Film Festival) on tärkeä ja kävijämäärältään suurin elokuvan osa-alue toiminnassa.

Bio Rex Cinemas Oy, joka nyt toimii viidellä paikkakunnalla, on perustettu vuonna 2001. Yritys sekä esittää että levittää elokuvia. Bio Rex Cinemas Oy:n omistavat elokuvatuottajat Marko Röhr ja Ilkka Matila.

”Helsingin keskustan parhaalla paikalla sijaitseva Bio Rex on elokuvan uljas monumetti, joka nostaa mieleen elokuvan kulta-ajan. Siellä on juhlittu suurten elokuvien ensi-iltoja jo monien sukupolvien ajan. Uskon, että Bio Rex tulee säilymään suomalaisen elokuvan symbolina myös tällä digitaalisella aikakaudella. Sen keskeinen sijainti ja upeat puitteet antavat mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen ja digitalisointi tulee avaamaan suurelle salille myös uusia käyttömahdollisuuksia. Lasipalatsin Bio Rex on osa Helsingin kulttuurihistoriaa ja sillä on edelleen tärkeä tehtävä elokuvan suurena näyttämönä.” kommentoi Bio Rex Cinemas Oy:n Marko Röhr.

”Bio Rex Lasipalatsi on tarjonnut suuria elämyksiä helsinkiläisille kahdeksalla vuosikymmenellä. Tämä historia velvoittaa meitä elokuvateatterin toiminnasta vastaavina yrittäjinä kehittämään Bio Rex Lasipalatsia siten, että se saavuttaa ansaitsemansa aseman Helsingin viihdetarjonnassa.” lisää Bio Rex Cinemas Oy:n Ilkka Matila.

Lisätietoja:

Marko Röhr
CEO
+358-400-416 634
Bio Rex Cinemas Oy
Tallberginkatu 1 A 141
00180 Helsinki, Finland

marko.rohr@biorex.fi
marko.rohr@matilarohr.com

www.biorex.fi

Bio Rex Cinemas Oy toimii viidellä paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Kajaanissa, Hämeenlinnassa ja Porvoossa. Uusin, Taidetehtaan mediacenterin Bio Rex, digitaalisella esitystekniikalla varustettu teatteri valmistuu Porvooseen keväällä 2012. Bio Rex Cinemas Oy harjoittaa myös elokuvien maahantuontia ja levitystä Bio Rex Distribution aputoiminimellä. Bio Rex Cinemas Oy aloitti ensimmäisenä Suomessa 3D-elokuvien esityksen kesällä 2008.