He ovat paenneet Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaaksi

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2015 viisi ehdokasta on julkistettu tänään. Viisi elokuvaa ja niiden ohjaajat, käsikirjoittajat ja tuottajat, jotka kilpailevat vuoden 2015 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta, ovat:

He ovat paenneet / De har flytt / They have escaped (Suomi) ohjaaja-käsikirjoittaja J-P Valkeapää, käsikirjoittaja Pilvi Peltola ja tuottaja Aleksi Bardy, osatuottajat Raymond van der Kaaij & Dijana Olcay-Hot
Fúsi / Virgin Mountain (Islanti) ohjaaja-käsikirjoittaja Dagur Kári, tuottajat Baltasar Kormákur ja Agnes Johansen
Mot naturen / Out of nature (Norja) ohjaaja-käsikirjoittaja Ole Giæver ja tuottaja Maria Ekerhovd
Gentlemen (Ruotsi) ohjaaja Michael Marcimain, käsikirjoittaja Klas Östergren, tuottajat Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg ja Johannes Åhlund
Stille hjerte / Silent heart (Tanska) ohjaaja Bille August, käsikirjoittaja Christian Torpe, tuottaja Jesper Morthorst.

Kaikki viisi ehdokaselokuvaa nähdään Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin ohjelmistossa 17.–27.9.2015.

Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee äänestämällä tämän vuoden palkinnonsaajan.

Pohjoismaisessa lautakunnassa on yksi jäsen kustakin maasta. Vuoden 2015 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa ovat mukana Per Juul Carlsen (Tanska), Jaana Puskala (Suomi), Kristin Jóhannesdóttir (Islanti), Silje Riise Næss (Norja) ja Jannike Åhlund (Ruotsi).

Palkinnon ja 350.000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) voittaja julkistetaan Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Reykjavikissa, Islannissa 27. lokakuuta 2015 samaan aikaan kirjallisuuspalkinnon, lasten- ja nuorten kirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon ja luonto- ja ympäristöpalkinnon voittajien kanssa.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaetaan nyt 12. kerran.

Lisätietoa valintaperusteista, juryn kommenteista, tuotantotietoja, lehdistökuvia ja yleistietoa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta on saatavilla alla olevilta verkkosivuilta:

http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/pohjoismaiden-neuvoston-palkinnot

http://www.nordiskfilmogtvfond.com/index.php/nordic-council-film-prize/ncfp-2014/