Finreactor-vertaisverkon ylläpitäjät tuomittiin tekijänoikeusrikkomuksista maksamaan sakkoja ja korvauksia yli puoli miljoonaa euroa

Turun käräjäoikeus tuomitsi tänään valtaosan Finreactor-vertaisverkon ylläpitäjistä tekijänoikeusrikkomuksista sakkorangaistuksiin. Osalle tuomio tuli avunannosta tekijänoikeusrikkomuksiin ja osan osalta syytteet hylättiin. Tekijänoikeusrikos olisi edellyttänyt ansiotarkoitusta, jota oikeus ei katsonut tässä tapauksessa olleen. Laki on tältä osin muuttunut vuoden vaihteessa, mutta Finrector-tapaus ratkaistiin vanhan lain mukaan.

Tuomio tuli 10000 käyttäjän vertaisverkon ylläpidosta. Oikeus katsoi, että palvelun ylläpidon tarkoituksena oli mahdollistaa mahdollisimman tehokas tiedostojen jako. Käräjäoikeuskäsittelyssä tuli selväksi, että Finreactorissa jaettiin lähes yksinomaan tekijänoikeuden suojaamia teoksia. Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että ylläpitäjät tunsivat verkon toimintaperiaatteen ja valvoivat sitä, että käyttäjät jakoivat aineistoa mahdollisimman tehokkaasti. Lisäksi muualta ilmaiseksi saatavilla olevaa aineistoa ei verkossa saanut jakaa. Oikeus katsoi vastaajien toimineen tahallisesti.

Finreactorin suosiota lisäsi merkittävästi se, että jaettavana oli paljon suomalaista tuotantoa. Kotimaisista elokuvista Markku Pölösen Koirankynnen leikkaaja ladattiin palvelua käyttäen 2500 kertaa. Määrä vastaa yli 15 % kyseisen elokuvan laillisesta DVD-myynnistä vuonna 2004. ”Yksityisyrittäjänä ja ohjaajana kannan niin taloudellisen kuin taiteellisen vastuun elokuvistani. Kotimaisen leffan tuottaminen tapahtuu niin pienillä marginaaleilla, että jokainen ostettu leffalippu ja DVD on tarpeen jatkuvuuden turvaamiseksi. Useimmat tuotantoyhtiöistämme elävät edelleen, jos nyt ei ihan kädestä suuhun, niin kuitenkin produktio kerrallaan, niukoin varoin. Tätä taustaa varten nettipiratismi rikollisuutena on sekä törkeää että halpamaista toimintaa”, toteaa Pölönen.

Musiikin osalta Finreactorista eniten ladattu top-40 lista piti sisällään 31 kotimaista albumia. Listan kärjessä oli Zen Cafen Jättiläinen CD-levy, jota ladattiin kahden viikon aikana yli 2600 kertaa.

Vastaajat velvoitettiin maksamaan oikeudenhaltijoille tekijänoikeuslain mukaista hyvitystä yhteensä yli 420000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja yli 142000 euroa. Asianomistajina tapauksessa oli laajasti tekijöitä, levy- ja elokuvayhtiöitä sekä peli- ja ohjelmistotaloja. Yksin TTVK edusti asiassa yli 50:tä koti- ja ulkomaista kulttuurialan tekijää, järjestöä ja yritystä.

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajien toiminnanjohtaja Arto Alaspään ensivaikutelma tuomiosta on varovainen tyytyväisyys: Keskusrikospoliisin suorittama tutkinta asiassa osoitti jälleen, että luova työ saa suojaa tietoverkoissa. Lait pätevät netissäkin ja loukkauksiin syyllistyneet ovat löydettävissä. Tänään annettu tuomio on selkeä viesti verkkopiraateille ja voitto musiikin, elokuvien ja muun kulttuurisisällön tekijöille ja tuottajille.

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on tyytyväinen, että Suomi on edelläkävijä arvioitaessa vertaisverkon ylläpitäjien vastuuta verkossa tehdyistä tekijänoikeusloukkauksista: Olemme luonnollisesti tyytyväisiä tuomioon. Tämä tuomio osoittaa, että laajamittaiseen verkkopiratismiin voidaan ja tullaan vastedeskin puuttumaan. Suomessa vielä toimivien BitTorrent- ja DirectConnect-palvelinten ylläpitäjien onkin nyt syytä visusti harkita toimintansa järkevyyttä. Nyt on viimeinen hetki lopettaa laittomuudet, mikäli haluaa välttää seuraamukset.

Linkki:
TTVK:n uutinen kokonaisuudessaan