Filmikamari tyytyväinen tuotantosulun päättymiseen

Tiedote 5.11.2007, julkaistavissa heti

Suomen Filmikamari jäsenjärjestöineen on tyytyväinen itsenäisten elokuvatuottajien päätökseen lopettaa elokuvien tuotantosulku.

Filmikamari kiittää elokuvatuottajia pitkään jatkuneen elokuvan rahoituskriisin nostamisesta esille. Keskustelun avaus elokuvarahoituksen riittämättömyydestä on ansiokkaasti tuonut julkisuuteen suomalaisen kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön julkisen rahoituksen ongelma-kohtia myös elokuva-alaa laajemmin.
Elokuvatuottajien protestin myötä lukuisat kansanedustajat yli puoluerajojen ovat tuominneet yksimielisesti veikkausvoittovarojen käytön budjettimenoihin jakosuhdelain hengen vastaisena.

– Tuotantosulun päättyminen on elokuvateattereille helpotus, toteaa Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen. – Kotimainen elokuva on teattereille elintärkeä. Viime vuonna kotimaisen elokuvan katsojaosuus oli noin 23 %, pienillä paikkakunnilla varovaisenkin arvion mukaan yli 50 %.

– Jos nykyinen elokuvateatterikanta halutaan säilyttää, olisi ensiarvoisen tärkeää huolehtia kotimaisen elokuvan riittävästä rahoituksesta. Valtion näkökulmasta kyse on edullisesta tavasta pitää kuntien palvelutasoa yllä, Koistinen muistuttaa.

Elokuvateatterit ja elokuvien levittäjät ovat tukeneet tuotantosulkua. Tuottajien tuskastuminen vuosikymmeniä kestäneeseen rahoitukseen riittämättömyyteen on ymmärretty hyvin.

– Katseet kääntyvät nyt eduskuntaan. Veikkausvoittovarojen oikeasta käytöstä päättävät hyvin informoidut kansanedustajat – tiedon ja tahdon puutetta ei pitäisi olla. Myös hallituksen on pidettävä kiinni hallitusohjelman kirjauksesta, että kotimaisen elokuvatuotannon julkista rahoitusta vahvistetaan, muistuttaa Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Raija Nurmio.

Lisätietoja:

Raija Nurmio
toimitusjohtaja
Suomen Filmikamari ry
(09) 6877 2311, 050 555 2949
etunimi.sukunimi@filmikamari.fi

Tero Koistinen
Toiminnanjohtaja
Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry
etunimi.sukunimi@filmikamari.fi
(09) 6877 2315, 050 323 8582