Filmikamari: Elinkeinon harjoittaminen Varsinais-Suomessa on kielletty - tulonmenetykset on korvattava täysimääräisesti

Filmikamarin kannanotto 21.12.2021

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kielsi eilen kaikki yleisötilaisuudet Varsinais-Suomen alueella 22. joulukuuta alkaen. Kyseessä on koko korona-ajan ensimmäinen yleisötilaisuuksien täyskielto. Tällä kiellolla heitettiin romukoppaan niin THL:n riskipotentiaalin arviointitaulukkko, koronapassi, kuin alan toimijoille annetut lupaukset.

Elokuvateatterit ovat tehneet kohta kaksi vuotta töitä, että elokuvakäynti olisi mahdollisimman turvallinen. Tässä on onnistuttu, minkä todistaa korona-ajan liki 5 miljoonaa elokuvakäyntiä ilman tunnettuja tartuntaketjuja.

Elokuva-alan vaatii elinkeinon harjoittamisen kieltämisestä täysimääräistä taloudellista korvausta. Jokainen menetetty euro liikevaihtoa pitää korvata yksi yhteen.

Täysimääräisen korvauksen tulee koskea myös kaikkia tulevia rajoitustoimenpiteitä. Kustannustuki ei ole enää riittävä työkalu tilanteessa, jossa kaikki lupaukset petetään. Korvauksissa ei saa olla mitään tukikattoja ja tukea tulee myöntää myös niille yrityksille, jotka ovat investoineet korona-aikana. Korvauksia tulee maksaa myös elokuvien levittäjille ja tuottajille.

Joulun aika on elokuva-alan tärkein sesonki. Elokuvissa käydään erityisesti välipäivinä valtavasti. Vuoden viimeiset viikot ovat myös lahjalippujen ja sarjakorttien myynnin huippua. Kaksi vuotta kestänyt korona on tyhjentänyt elokuvateattereiden taloudelliset puskurit ja loppuvuoden täyskiellot tuhoavat elokuvateattereiden usean kuukauden tuloksen.

Lisätietoja

Tero Koistinen
toimitusjohtaja
Suomen Filmikamari ry