Eurooppalaiset elokuva-alan organisaatiot vaativat pikaista digistrategiaa

The European Film Agency Directors (EFAD) julkaisi tällä viikolla julkilausuman digitaalisen elokuvalevityksen tukemisen puolesta Euroopassa. Kannanotto on kohdistettu erityisesti Euroopan komissiolle, joka parasta aikaa valmistelee uutta MEDIA 2007 -ohjelmaa.

Julkilausuman mukaan digitaaliseen elokuvalevitykseen siirtyminen on suuri haaste koko eurooppalaiselle elokuvateollisuudelle. Eurooppalaiselle elokuvalle on elintärkeää, että digitaaliseen tulevaisuuteen valmistaudutaan hyvin. Erityistoimia tarvitaan etenkin digitaalisten online-palveluiden ja elokuvateatterilevityksen digitoinnin tukemiseksi.

EFAD vaatii, että on hyvin nopeasti saatava aikaan laaja valikoima eurooppalaisia elokuvia, niin klassikoita kuin uusiakin, digitoituna HD-tasoisesti online-palveluja varten (internet-levitys, VOD jne.) ja DCI:n spesifikaatiot täyttäviä 2K- ja 4K-kopioita elokuvateatterilevityksen tarpeisiin.

Nopeus on tärkeää, koska yhdysvaltalaiset studiot etenevät tällä hetkellä vauhdikkaasti online-palveluiden kehittämisessä ja teatterilevityksensä digitoinnissa. Jos Euroopassa ei piakkoin vastata haasteeseen, on riskinä, että eurooppalainen elokuva jää digitoinnin puutteen takia amerikkalaisen tuotannon jalkoihin.

EFAD edustaa eurooppalaisia kansallisia elokuvakulttuurin ja -teollisuuden tukemiseen perustettuja organisaatioita. Julkilausuman allekirjoitti 26 instituutiota. Allekirjoittajien joukossa on myös Suomen elokuvasäätiö.

Linkit:
UK Film Councilin uutinen
Varietyn uutinen