Elokuvateatteri Tapio täyttää 80 vuotta

Lehdistötiedote 22.11.2007, Julkaisuvapaa heti 

Joensuun ydinkeskustassa sijaitseva elokuvateatteri Tapio täyttää torstaina 29.11. kunnioitettavat 80 vuotta. Syntymäpäivää juhlistetaan ilmaisnäytännöllä ja alennetuilla lipunhinnoilla.

Oy Elävienkuvien Teatteri Tapio avasi ovensa 29.11.1927 ja ensimmäisenä elokuvana yleisölle esitettiin Kalle Kaarnan ohjaama Ei auta itku markkinoilla, josta sanomalehti Karjalaisessa ilmoitettiin seuraavin juhlavin sanoin: "Pyydämme kohteliaimmin ilmoittaa, että tänään avataan teatterimme ja näytellään avajaisnäytäntönä 29/11- 2/12 vauhdikas, voimaa ja rakkautta uhoava kotimainen elokuvauutuus "Ei auta itku markkinoilla". Näytännöt alkavat arkisin klo 6 ip, sunnuntaisin klo 2 ip. Triosoittoa näytäntöjen alusta klo 10 ip. Suljemme alkavan teatterimme arvoisan yleisön suosioon."

Elokuvailmoittelu on noista ajoista jonkin verran muuttunut, mutta vanha hyvä Tapion henki elää yhä. Tapio on elänyt ja kokenut monta sukupolvea, nähnyt aitiopaikalta kaupungin muutoksen ja saanut itsekin kylkeensä elokuvateatterikeskuksen uudisosan kaksi vuotta sitten. Tällä hetkellä Tapio on yksi Suomen vanhimmista alkuperäisessä käytössä toimivista elokuvateattereista. Nykyinen elokuvayrittäjä Savon Kinot Oy on pyörittänyt Tapiota vuodesta 1990 alkaen.

Tapion 80-vuotisjuhlaa juhlistetaan ainutkertaisella säestetyllä mykkäelokuvaesityksellä, johon yleisöllä on vapaa pääsy. Markus Haimelinin pianolla säestämä elokuva Elämän maantiellä esitetään keskiviikkona 28.11. klo 17.00. Kurt Jägerin ja Ragnar Hartwallin ohjaama draamakomedia Elämän maantiellä on Tapion täydellinen ikätoveri, sillä elokuvan Suomen ensi-ilta vuonna 1927 on ollut täsmälleen samana päivänä, kun Tapiossa alkoivat näytökset.

Lippuja ilmaisnäytökseen voi käydä noutamassa perjantaista 23.11. klo 14.00 alkaen Tapion lippukassalta. Mykkäelokuvaesitys järjestetään yhteistyössä Suomen Elokuva-arkiston Joensuun sarjan kanssa.

Varsinaisena juhlapäivänä, torstaina 29.11. kaikkiin Tapiossa esitettäviin elokuviin liput maksavat vain 5 euroa kappale. Ohjelmistossa on mm. ennakkonäytös seuraavana päivänä Suomen ensi-iltansa saavasta Lauri Törhosen ohjaamasta kotimaisesta sotadraamasta Raja 1918.

Lisätietoja www.savonkinot.fi