Elokuvateattereissa lähes 2,4 miljoonaa katsojaa ilman tunnettuja tartuntaketjuja – rajoitetaan silti ankarammin kuin tunnettuja tartuntalähteitä

“Täysi” elokuvasali 2 metrin turvavälillä.

Suomen Filmikamarin kannanotto 11.8.2021

Elokuva-ala vaatii, että kahden metrin turvavälivaatimuksesta luovutaan. Vastaavaa turvaväliä ei edellytetä millään muulla elämän alueella. Turvallisuudesta huolehditaan muilla keinoin. Tällä hetkellä 2 metrin turvaväli vaaditaan HUS:n ja Uudenmaan alueella, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa, Lahdessa ja Raumalla.

Korona-aikana, heinäkuusta 2020 elokuuhun 2021 on suomalaisissa elokuvateattereissa käynyt lähes 2,4 miljoonaa elokuvakatsojaa. Elokuvateattereista ei tiedetä lähteneen yhtään tartuntaketjua.

Tästä huolimatta elokuvateattereita on muiden sisätilojen yleisötilaisuuksien tapaan rajoitettu ankaramman mukaan. Ankarammin kuin niitä ihmisten kohtaamispaikkoja, joista tiedetään lähtevän tartuntaketjuja jatkuvasti.

Viranomaisten rajoitusmääräysten tulee perustua välttämättömyyteen. Elokuvateattereiden osalta erityisesti 2 metrin turvavälin vaatimus ei ole terveysturvallisuuden kannalta välttämätön ja aiheuttaa kohtuuttomia esteitä niin elinkeinon-, sanan- kuin taiteenvapaudelle.

Elokuva-alan menetykset korona-ajalta ovat Filmikamarin arvion mukaan noin 120 miljoonaa euroa. Katsojia on menetetty noin 8 miljoonaa.

Kahden metrin turvaväli syö elokuvasalin asiakasmääriä niin, että salin muodosta riippuen jää käytettäväksi vain 10–25 % salin kapasiteetista.

10–25 % kapasiteetilla elokuvateatterien toiminta ei ole kannattavaa. Tästä kärsii niin kotimainen elokuva, elokuvateatterit kuin elokuvien levittäjät. Ja ennen kaikkea suomalainen elokuvayleisö.

Etenkin pääkaupunkiseudun ylimitoitetut rajoitukset siirtävät elokuvien ensi-iltoja koko maassa ja vaikeuttavat muun maan elokuvateattereiden ohjelmiston saantia.

Ylimitoitetut rajoitukset aiheuttavat valtion tukitaakan jatkumista, vaikka niillä ei ole tosiasiallista vaikutusta elokuvateattereiden koronaturvallisuuteen. Tämänkin vuoksi rajoitukset on suhteutettava niistä saatavaan hyötyyn.

Tero Koistinen, toimitusjohtaja
Suomen Filmikamari ry

Suomen Filmikamari ry on elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö, jonka jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry sekä Suomen elokuvatoimistojen liitto ry (SEL). Järjestöt edustavat kattavasti suomalaisia elokuvateattereita sekä Suomessa toimivia elokuvien maahantuojia ja levittäjiä. Suomessa on tällä hetkellä 177 elokuvateatteria 130 paikkakunnalla. Elokuvateattereita operoi noin 120 eri yritystä tai yhteisöä. Suomalaiset elokuvateatterit ovat pääosin perhe- tai yhdistysomisteisia mikroyrityksiä tai pk-yrityksiä. Elokuvateatterit ja elokuvalevittäjät työllistävät noin 1 100 henkeä.

Kannanoton päivitys 11.8. klo 10.04: Lisätty Rauma 2 metrin turvaväliä vaativiin kuntiin.