Elokuvateattereissa hyvä vuosi – elokuvavuoden katsotuimmat jatko-osia

Suomen Filmikamari ry:n tiedote 2.1.2012

Elokuvateattereissa kävi 2011 Suomen Filmikamari ry:n arvion mukaan noin 7,2 miljoonaa katsojaa. Kävijämäärässä oli laskua edelliseen vuoteen viitisen prosenttia. Vuosi oli silti teattereille hyvä: kävijämäärä on 2000-luvun neljänneksi paras.

Kahdenkymmenen katsotuimman elokuvan joukossa oli peräti yksitoista jatko-osaelokuvaa. Katsotuimmaksi kiipi Harry Potter -elokuvasarjan viimeinen elokuva Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2. Seuraavat neljä elokuvaa olivat myös jatko-osia: Pirates Of The Caribbean: Vierailla vesillä, Johnny English − Uudestisyntynyt, Autot 2 ja Vares − Pahan suudelma.

Kotimaisista elokuvista katsotuimpia olivat Vares-sarjaan kuuluva Pahan suudelma ja Aki Kaurismäen kansainvälisesti palkittu Le Havre. Vares-sarjan elokuvat keräsivät 30 prosenttia kaikkien kotimaisten ensi-iltaelokuvien katsojista.

– Vuoden 2010 huikea kotimaisen elokuvan menestys tasaantui 2011 ja se näkyi pienenä pudotuksena kokonaiskävijämäärissä. Katsotuimpien elokuvien joukossa oli todella monta jatko-osaelokuvaa. Se kertoo siitä, että valkokankaalla on nähty viime vuosina lukuisa joukko kiinnostavia henkilöitä ja hahmoja, joita halutaan tavata uudestaan, toteaa Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Elokuvateattereiden toimintaedellytyksiä paransi merkittävästi teattereiden digitoinnin vauhdikas eteneminen. Pääosin opetus- ja kulttuuriministeriön Suomen elokuvasäätiölle Veikkauksen tuotosta myöntämien digitointitukien avulla on digitoitu jo reilusti yli 60 prosenttia elokuvateatterisaleista. Vuoden 2012 alkupuolella digitoituja saleja on jo lähes 220, mikä on liki 80 prosenttia koko maan salikapasiteetista.

Digitointi on auttanut erityisesti pieniä elokuvateattereita monipuolistamaan ohjelmistoaan sekä nopeuttanut ensi-iltaelokuvien saamista samaan aikaan suurten paikkakuntien kanssa.

Lisätietoja:
Tero Koistinen
Toimitusjohtaja, Suomen Filmikamari ry
050 323 8582, tero.koistinen[ät]filmikamari.fi

Linkki: 30 katsotuinta elokuvaa 2011 (pdf)

Linkki: 20 katsotuinta kotimaista elokuvaa 2011 (pdf)
Linkki: Maakunnittain jaoteltuna 74 Suomen elokuvateatteriliiton jäsenteatterin lähettämät paikkakunta- tai teatterikohtaiset kymmenen katsotuinta elokuvaa 2011 (pdf).

Suomen Filmikamari ry on elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö. Filmikamari on perustettu vuonna 1923 (nimenä oli vuoteen 1940 saakka Suomen Biografiliitto ry). Sen jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry, Suomen elokuvatoimistojen liitto ry sekä Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry.