Elokuvateattereiden yleisöt 2016 -tutkimus

Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry:n tiedote 18.11.2016

Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry:n toimeksiannosta Parametra toteutti touko-syyskuussa 2016 tutkimuksen 13:ssa elokuvateatterissa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää elokuvateatteriyleisöjen profiileja, katsomistottumuksia ja katsojien mielipiteitä elokuvateattereista.

Tutkimus tehtiin netin kautta ja paperilomakkeilla. Vastaajia oli yhteensä 3073 kpl, mikä on enemmän kuin esimerkiksi Suomessa tehtävissä vaaligallupeissa. Virhemarginaali kokonaistuloksissa on tässä tutkimuksessa ±1,0–1,8 %-yksikköä. Tutkittavat elokuvateatterit valittiin siten, että ne olivat eri puolilta Suomea ja erikokoisilta paikkakunnilta. Vastaavanlainen tutkimuskierros tehtiin syksyllä 2015. Molempien tutkimusten rahoittajana on ollut Suomen elokuvasäätiö.

Tutkimukseen osallistuneet elokuvateatterit:

Kino Tapiola
, Espoo
Kuvalipas, Iisalmi
Haapamäen Elokuvat, Keuruu
Kinopalatsi ja Trio 123, Kotka
Kinolinna ja Ritz, Mikkeli
Star, Oulu
Kino Marita, Outokumpu
Vistan Kino, Paimio
Bio Stara, Paimio
Lumo, Salo
Kino-Kuva, Teuva
Virtain Pirtti, Virrat
Sun Kino, Ähtäri

Tutkimuksen yksityiskohtaisia tuloksia löytyy pdf-muodossa osoitteesta http://filmikamari.fi/filemanager/File/Elokuvateattereidenyleisot_2016.pdf

Elokuvateatteriyleisö on naisvaltaista: naisten osuus tutkituissa elokuvateattereissa on noin 60–65 %. Missään tutkitussa elokuvateatterissa miesten osuus ei ole naisten tasoa. Keskimäärin katsojat ovat tasaisesti eri-ikäisiä, mutta suuremmilla tutkimuspaikkakunnilla alle 45-vuotiaiden osuus katsojista on isompi kuin pienemmillä paikkakunnilla, joissa korostuvat yli 55-vuotiaat. Lapsiperheiden osuus oli tällä kertaa suurempi kuin viime vuoden tutkimuksessa (45 % vs. 38 %), mikä johtuu lastenelokuvien tarjonnasta tutkimusajankohtana.

Selvästi mieluisin elokuvien katselutapa on elokuvissa käyminen; 63 % elokuvateattereiden katsojista katsoo elokuvan mieluiten nimenomaan elokuvateatterissa. Seuraavaksi mieluisimmat elokuvan katselutavat ovat TV 22 %:n ja DVD/Blu-ray 10 %:n osuudella.

Katsojat pitävät elokuvateatterin nettisivuja tärkeimpänä tietolähteenä, kun he hakevat tietoa elokuvateatterissa esitettävistä elokuvista. Paikallislehdet (mainokset, arvostelut ja muut jutut) ovat edelleen tärkeä tietolähde etenkin yli 45-vuotiaille, mutta paikallislehtien osuus tietolähteenä on laskenut vuoden takaisesta tutkimuksesta. Elokuvateatterin Facebook-sivujen osuus tietolähteenä on kasvanut ja ne toimivat parhaiten 25–44-vuotiaille.

Katsojat haluaisivat nähdä elokuvateattereissa enemmän seikkailu- ja toimintaelokuvia, komedioita, jännityselokuvia ja kotimaisia elokuvia. Pienemmillä tutkimuspaikkakunnilla katsojat kertoivat käyvänsä katsomassa kotimaisia elokuvia useammin kuin suurempien paikkakuntien katsojat. Valkokankaalla esitettävistä muista esityksistä kuin elokuvista ollaan kohtalaisen kiinnostuneita; pop-/rock-konsertit, musikaalit ja näytelmäteatteriesitykset vaikuttavat kiinnostavimmille.

Tärkeimmät syyt elokuviin lähtemiselle ovat ‘elokuva näyttää parhaimmalta isolla valkokankaalla’ ja ‘pääsen irtautumaan kodin tai työpaikan arjesta’. ‘Haluan nähdä elokuvan heti tuoreeltaan’ on kolmanneksi tärkein syy, ja etenkin pienempien paikkakuntien katsojat arvostavat sitä, että he näkevät elokuvat samaan aikaan kuin suuremmilla paikkakunnilla asuvat. Naiset arvostavat miehiä enemmän sitä, että pääsevät elokuvissa irtautumaan arjesta ja viettämään yhteistä aikaa perheen ja lasten kanssa. Miehiä kiinnostaa iso valkokangas ja äänimaailma enemmän kuin naisia.

Elokuvateattereiden toimintaan ollaan yleisesti erittäin tyytyväisiä. Yleisarvosana on kiitettävän tasolla (kouluarvosanana vähintään 9-) jokaisessa tutkitussa elokuvateatterissa. Elokuvateattereiden vahvuuksia ovat ystävällinen asiakaspalvelu ja paikallisen yrittäjän omistautuminen asialleen, nykyaikaiset tekniset valmiudet ja sen mahdollistamana uutuuselokuvien saapuminen nopeasti myös pienille paikkakunnille, sekä useissa teattereissa perinteisen elokuvasalin luoma tunnelma.

Useat elokuvateatterit ovat panostaneet asiakaspalveluun, ja sen huomaa katsojien kiitoksissa. Harvalla toimialalla asiakaspalvelu saa näin paljon kehuja: "Tuntuu, että asiakkaat otetaan henkilökohtaisesti vastaan.", "Ystävällinen ja auttavainen asiakaspalvelu. Elokuvissa käynnit ovat mukavia, kun palvelusta jää hyvä mieli.", "Ystävällinen, mutkaton palvelu, huomioidaan lapset upeasti!".

Osa elokuvateattereista on panostanut uusiin istuimiin, mutta tietyillä paikkakunnilla huono istuinmukavuus vaikuttaa kielteisesti elokuvakokemukseen. Elokuvateatterista riippuen muita parannus-/kehittämiskohteita ovat ohjelmistosta tiedottaminen (mm. milloin elokuvat lähtevät pois ohjelmistosta), lippujen nettimyynti-/varausjärjestelmän päivittäminen käyttäjäystävällisemmäksi ja ohjelmiston monipuolistaminen. Tutkimusajankohtana (pääasiassa touko-elokuu) osa vanhemmista katsojista koki, ettei heille ole tarjontaa ja osa nuorista katsojista oli sitä mieltä, että lastenelokuvia on liikaa.

Lisätietoja tutkimuksesta:
Jussi Salmela, Parametra
040 8462532
etunimi.sukunimi@parametra.fi

Lisätietoja Suomen elokuvateatteriliitosta:
Tero Koistinen
050 3238582
etunimi.sukunimi@filmikamari.fi