Elokuvataiteen valtionpalkinto Aleksi Mäkelälle

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin luovutti elokuvataiteen, kuvataiteen, muotoilun, rakennustaiteen ja valokuvataiteen valtionpalkinnot tiistaina Helsingissä. Valtion elokuvataidetoimikunnan myöntämän elokuvataiteen valtionpalkinnon sai elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä, valtion kuvataidetoimikunnan myöntämän kuvataiteen valtionpalkinnon sai IC-98-ryhmä eli kuvataiteilijat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund, valtion muotoilutoimikunnan myöntämän muotoilun valtionpalkinnon sai tekstiilitaiteilija Katri Haahti, valtion rakennustaidetoimikunnan myöntämän rakennustaiteen valtionpalkinnon sai arkkitehti Tuomo Siitonen ja valtion valokuvataidetoimikunnan myöntämän valokuvataiteen valtionpalkinnon sai valokuvataiteilija Pentti Sammallahti. Palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa.

Valtion elokuvataidetoimikunnan palkintoperustelut

Rehellisesti voidaan sanoa, että Aleksi Mäkelä (s. 1969) on nykypolven suomalaisista elokuvaohjaajista tavoittanut elokuvillaan ylivoimaisesti eniten yleisöä, yhteensä yli kaksi miljoonaa katsojaa. Esikoinen Romanovin kivet valmistui 1993. Mäkelän elokuvia yhdistävät lajityypistä riippumatta miehinen näkökulma, reipas toiminta ja poikamainen huumori.

Häjyt elokuvan voidaan sanoa aloittaneen kotimaisen elokuvan uuden nousun 330 000 katsojallaan vuonna 1999. Huikea kotimainen elokuvamenestys Pahat pojat (2003) ylsi viidessä kuukaudessa ilmiömäisesti 615 000 katsojaan. Seuraavat Mäkelän ohjaukset Vares (2004) ja Matti (2006) olivat molemmat ensi-iltavuotensa katsojatilastoykkösiä. Kuluvan vuoden tammikuussa ensi-iltaan tullut Rööperi on Mäkelän yhdeksäs pitkä elokuva. Elokuva on ollut sekä arvostelu- että yleisömenestys. Useimmat Mäkelän ohjaamista elokuvista ovat myös olleet hänen alkuperäisideoitaan. Hänen kaltaistensa elokuvan ammattilaisten ansiosta kotimainen elokuva on saavuttanut vahvan asemansa.

Aleksi Mäkelä on poikkeuksellisen monitahoinen tekijä. Elokuvien lisäksi hän on ohjannut tv-sarjoja, mainoksia ja musiikkivideoita. Tv-sarjoissa genre on vaihdellut saippuasta draamaan. Muun muassa moneen otteeseen palkittu komediallinen draamasarja Muodollisesti pätevä (1998–2003) on pääosin Aleksi Mäkelän ohjaama.

Lisätietoja:
taidesihteeri Mari Karikoski, taiteen keskustoimikunta, puh. (09) 1607 7064