Elokuva-alan ammattipalkinnot jaettiin torstaina

Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry:n tiedote 28.9.2012

Elokuva-alan ammattipalkinnot jaettiin torstai-iltana ravintola Dubrovnikissa Helsingissä. Palkinnot jaettiin Kotimaisen elokuvan viikon päättäneessä gaalassa. Kolmatta kertaa järjestettyä Kotimaisen elokuvan viikkoa järjestävät Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK sekä alan muut järjestöt Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO, Suomen näyttelijäliitto, Suomen elokuva- ja videotyöntekijöiden liitto SET, Käsikirjoittajien kilta sekä Dokumenttikilta yhdessä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa.

Kotimaisen elokuvan viikon yhteydessä on alusta asti järjestetty päätösjuhla, jossa on jaettu elokuva-alan järjestöjen palkinnot. Palkinnot saajat ovat ammattijärjestöjen keskuudestaan valitsemia. Tämä vuoden palkinnot olivat: Vuoden elokuvatuottaja, Vuoden käsikirjoittaja, Vuoden työtoveri, Vuoden ohjaaja, Vuoden dokumenttipalkinto, Vuoden elokuvanäyttelijä.

Näyttelijä Mari Perankosken juontamassa gaalassa vuoden tuottajana palkittiin Iron Sky -elokuvan tuottaja Tero Kaukomaa. Palkintoa perusteltiin seuraavasti: "Iron Sky on äärimmäisen rohkeasti ja innovatiivisesti tuotettu elokuva. Iron Skyn tuottaminen on osoittanut – luovan hulluuden ja visionäärisyyden lisäksi – suurta kykyä ja ymmärrystä käyttää hyväksi moderneja menetelmiä rahoituksen ja fanipohjan rakentamiseen. Kaikki muut suoritukset Iron Sky -elokuvassa kalpenevat sen rinnalla, että elokuva on ylipäätään saatu rahoitettua, kuvattua ja levitettyä (=tuotettua) menestyksekkäästi".

Vuoden Työtoveri -palkinnon saajaksi Suomen elokuva- ja videotyöntekijöiden liitto SET valitsi viimeksi Härmä ja Risto elokuvissa työskennelleen Tomi Lakosen. "Vuoden työtoveri on reilu ja kunnioittaa muita ihmisiä ja heidän työtään. Hän hoitaa oman työnsä mallikkaasti ja on tarvittaessa muiden tukena. Valaisijana ja grippinä toimiva Lakonen tuo hyvän tunnelman kuvauksiin ja on tarkka ammattilainen työssään. Lisäksi Lakonen välittää myös muun työryhmän hyvinvoinnista", kuuluivat työtovereiden perustelut.

Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO valitsi vuoden elokuvaohjaajaksi Hiljaisuus-elokuvan ohjanneen Sakari Kirjavaisen seuraavin perusteluin: "Sakari Kirjavainen on monipuolinen taiteilija. Hän on kirjoittanut romaaneja, ohjannut TV-sarjoja, kuunnelmia, lyhytelokuvia, sekä omien sanojensa mukaan kaksi ja puoli pitkää elokuvaa. Puolikas oli yhdessä Åke Lindmanin kanssa ohjattu elokuva Tali-Ihantala 1944. Tästä kokemuksesta hänelle jäi nälkä tehdä sota-ajasta vielä yksi tarina. Hiljaisuus on ajaton näkemys paitsi sodan mielettömyydestä, myös ihmissuhteista kuoleman äärellä. Elokuvassa on harvinaisen hienoa näyttelijän ohjausta ja koko elokuvan tyyli välittää onnistuneesti tunteen välitilassa elämisestä. Kirjavainen kertoi tahtoneensa näyttää sodan paikkana, jonne ei halua palata ja josta kukaan ei tule täysin ehjänä takaisin – ja siinä hän myös onnistui. Tuloksena hienon kotimaisen elokuvavuoden kruunaava elokuva".

Dokumenttikilta aateloi Dokumenttipalkinnolla YLEn tuottaja Sari Volasen. "Sari Volasessa on uskallusta ja tajua dokumenttielokuvan suhteen. Sari on pitänyt linnakettaan vaihtoehtoisemmalle dokumenttielokuvalle pystyssä sisulla ja taistellen. Sekä hän on toiminut tukena nuorille ja uusille tekijöille, jotka ovat lähestyneet häntä ja tukenut ajatusta, että dokumenttielokuvan ei tarvitse olla tiukkaan muotoon ja pieneen legitimoituun tekijäkuntaan rajattua."

Vuoden Käsikirjoittajaksi Käsikirjoittajien kilta valitsi Varasto-elokuvan käsikirjoittaja Veli-Pekka Hännisen.

Suomen näyttelijäliitto jakoi vuoden elokuvanäyttelijäpalkinnon Hiljaisuus-elokuvassa koskettaneelle Joonas Saartamolle. Äänestäjien antamissa perusteluissa toistuivat sanat vakuuttava, uskottava ja liikuttava. Joonas Saartamon roolityön sanottiin olevan henkeäsalpaavaa näyttelijäntyötä ja hienon elokuvan sielu.

Palkinnot mahdollistaa Veikkaus-yhteistyö.

Lisätiedot:

Suomen elokuvatuottajien keskusliitto
Toiminnanjohtaja
Sari Väänänen
p. 050 322 2373
sari.vaananen@filmikamari.fi