Elokuva-alan ammattikuntapalkinnot 2011

Lehdistötiedote 22.9.2011

Kotimaisen elokuvan viikon päätösjuhlassa jaettiin torstai-iltana 22.9.2011 kuusi elokuva-alan kollegapalkintoa.

Kotimaisen elokuvan viikko on elokuva-alan tekijäliittojen teemaviikko, joka järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna viikko järjestettiin yhteistyössä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa 16.-22.9.2011. Viikon erikoisnäytökset esittelivät loppuvuoden uutuuksia sekä toivat kuluneen vuoden elokuvia takaisin valkokankaalle. Näytösten yhteydessä järjestettiin tekijävierailuja ja näkökulmakeskusteluja.

Elokuva-alan tekijäjärjestöjen jäsenet valitsivat keskuudestaan vuoden tekijöitä ja tunnustuksen saajia, jotka palkittiin Kotimaisen elokuvan viikon päätösjuhlassa kukin 850 euron palkintosummalla. Palkintojenjaon mahdollisti Veikkaus, joka on yksi Kotimaisen elokuvan viikon yhteistyökumppaneista. Veikkaus on mukana kehittämässä kotimaista elokuvaa sillä elokuvien julkinen tuki jaetaan veikkausvoittovaroista.

Vuoden 2011 elokuvanäyttelijä: Tiina Weckström elokuvasta Hella W

Suomen Näyttelijäliiton jäsenet valitsivat Vuoden 2011 elokuvanäyttelijäksi Tiina Weckströmin elokuvasta Hella W. Palkinnon myönsi Suomen Näyttelijäliitto ry ja sen ojensi viime vuoden palkinnon saaja, näyttelijä Katja Küttner.

Poimintoja jäsenäänestyksen perusteluista:
“Paras!
Upeaa näyttelijäntyötä.
Vahvaa läsnäoloa.
Vuosikymmenen paras naisnäyttelijä.
Upea, karismaattinen näyttelijä.
Tiinan roolityö on elokuvan koossa pitävä elementti.”

Vuoden elokuvaohjaaja 2011: Zaida Bergroth elokuvasta Hyvä poika

Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry valitsi Vuoden elokuvaohjaajaksi elokuvan Hyvä poika ohjaajan Zaida Bergrothin. Palkinnon Bergrothille ojensi näyttelijä Matti Onnismaa.

Palkinnon perustelut:
“Berghrothin ohjaama Hyvä poika on kunnianhimoinen ohjaustyö, joka käsittelee lapsen ja vanhemman psykologisia jännitteitä omasta erityisestä näkökulmastaan. Ohjaajalla on taito luoda rajatussa tilassa ja ajassa psykologisesti uskottava, mukaansatempaava ja intensiivinen tarina. Elina Knihtilän esittämän näyttelijä-äidin minäkuvan narsistinen häiriytyminen on hienosti kirjoitettu, ohjattu sekä näytelty, mikä osoittaa ohjaajan tarkkaa havaintokykyä. Tämän äidin ja pojan nyrjähtäneen suhteen kautta elokuva kertoo ajankohtaisen tarinan siitä, miten vaikea nuoren ihmisen on kasvaa ympäristössä, jossa aikuisten todellisuudentaju on hämärtynyt.”

Vuoden elokuvatuottaja 2011: Petri Jokiranta elokuvasta Rare Exports

Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry palkitsi Vuoden elokuvatuottajana Rare Exports -elokuvan tuottajan Petri Jokirannan. Kunniakirjan Jokirannalle ojensi liiton puheenjohtaja, tuottaja Jarkko Hentula. Vuoden elokuvatuottaja -palkinto jaettiin nyt viidennentoista kerran.

Liiton jäsenistö perusteli palkintoa seuraavasti:
“Elokuva Rare Exports on taiteellinen ja taloudellinen menestyselokuva, jossa näkyy tekijöidensä tinkimätön näkemys ja yhteispeli. Jokiranta on luotsannut tuotantoa tarvittavalla rohkeudella niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Hänen peräänantamaton näkemyksensä antaa luovuudelle ykköspaikan elokuvanteossa. Rare Exports on särmikäs, omaperäinen ja synkällä tavalla hauska, toisin sanoen se on synonyymi meille suomalaisille.”

Vuoden Käsikirjoittaja 2011: Marja-Riitta Koivumäki

Käsikirjoittajien Kilta valitsi Vuoden Käsikirjoittajaksi Marja-Riitta Koivumäen. Koivumäelle palkinnon ojensi killan hallituksen puheenjohtaja Pekko Pesonen ja killan hallituksen jäsen Karoliina Torvinen.

Palkinnon perustelut:
“Vuoden Käsikirjoittaja 2011 on käsikirjoittaja, dramaturgi, käsikirjoittamisen opettaja ja tutkija Marja-Riitta Koivumäki. Opettajana Koivumäki on tuonut Suomeen analyyttisen käsikirjoittamisen kulttuurin ja kannustanut lempeällä tyylillään kirjoittajia jäsentämään tarinoitaan ammattimaisesti. Hän on toiminut dramaturgina lukuisissa elokuvissa ja edustaa käsikirjoittamisen tutkimuksessa kansainvälistä huippua.”

Vuoden työtoveri -palkinto: leikkaaja Tuuli Kuittinen

Suomen elokuva- ja videotyöntekijäinliitto SET ry palkitsi Vuoden työtoveri -tunnustuksella leikkaaja Tuuli Kuittisen. Kuittinen on pitkän uransa aikana leikannut mm. elokuvat Prinsessa, Tuntematon emäntä sekä Risto Räppääjä -elokuvat. Tunnustuksen luovutti SET:n puheenjohtaja, elokuvaohjaaja Marika Väisänen.

Palkinnon perustelut:
“Tuuli Kuittinen on kokenut pitkän linjan elokuvaleikkaaja. Vaikka leikkaaja tekee paljon töitä yksin ja muusta ryhmästä erillään, on Tuuli silti aina valmis neuvomaan, joustamaan ja ottamaan vastaan uusia ideoita muulta työryhmältä. Tuuli on ahkera ja positiivinen henkilö, jonka ammattitaitoon voi aina luottaa. Työkaveri johon voi luottaa.”

Dokumenttipalkinto 2011 omistettiin kaikille dokumenttien päähenkilöille

Dokumenttikilta ry omisti palkintonsa Dokumenttipalkinto 2011 kaikille dokumenttien päähenkilöille. Palkinnon vastaanotti marraskuussa elokuvateattereissa ensi-iltansa saavan huostaanotettujen lasten elämästä kertovan Mia Halmeen Ikuisesti sinun -elokuvan päähenkilöt. Palkintoraha 850 euroa sekä Simo Ristan signeeraama teos Stadin taivaan alla -sarjasta luovutetaan heidän valitsemalleen tukijärjestölle, Suomen sijaiskotinuoret, Sinut ry:lle. Palkinnon jakoi Dokumenttikillan puheenjohtaja, ohjaaja Iris Olsson.

Palkinnon perustelut:
”Dokumenttikilta jakaa vuoden 2011 dokumenttipalkinnon dokumenttielokuvien päähenkilöille sillä ilman heitä ja heidän rohkeutta ei dokumenttielokuvia olisi. Kilta haluaa palkinnolla kiittää jokaista dokumenttielokuvalle kasvonsa ja äänensä antanutta siitä, että he ovat uskaltaneet luottaa dokumenttielokuvan voimaan. Eritoten viime vuosina nähdyissä dokumenttielokuvissa päähenkilöt ovat koskettaneet meitä ja kertoneet meille elämästä sellaisena kuin se todellisuudessa on paljastamalla ensin omansa.”

Lisätietoja:

Nina Laurio
Toiminnanjohtaja
Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry
Kaisaniemenkatu 3 B 29
00100 Helsinki
p. 050-3366393
nina.laurio@filmikamari.fi