Eduskunnan perinteinen elokuvailta tänään - SES linjaa toimialan hallitusohjelmatavoitteita

Suomen elokuvasäätiön tiedote 7.9.2010
 
Elokuvasäätiö toivoo päättäjiltä tukea Suomen audiovisuaalisen alan kansainvälisen kilpailukyvyn parantamiseksi
 
Eduskunta aloittaa syysistuntokautensa tänään 7. syykuuta jo perinteeksi muodostuneella elokuvaillalla. Kansanedustajat ovat aloittaneet syysistuntonsa kotimaisen elokuvan parissa jo vuodesta 2003 lähtien. Tänään eduskunta katsoo Timo Koivusalon ohjaaman Täällä Pohjantähden alla 2 -elokuvan. Väinö Linnan kirjoihin perustuvan tarinan ensimmäinen osa sai ensi-iltansa viime joulukuussa. Täällä Pohjantähden alla 2 avaa elokuvateattereissa ympäri Suomen perjantaina 24. syyskuuta.
 
Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn linjaa tilaisuuden alla toimialan hallitusohjelmatavoitteita:
 
”Väinö Linnan romaani ja Koivusalon elokuva kertovat kuinka kovan työn ja monien uhrausten takana suomalaisten oikeus kansalliseen kulttuuriin on ollut. Tätä oikeutta pitää nykyäänkin vaalia. Kotimaisen elokuvatuotannon rahoitus on viime vuosina noussut, mutta toimiala tarvitsee myös muita kehitysinstrumentteja,” Krohn kertoo.
 
Sisällöntuotanto ja muu audiovisuaalinen ala on maailmanlaajuisesti suuri talouden sektori, joka vaikuttaa suoraan rahallisesti tai mielikuvien kautta myös monien muiden alojen liiketoimintaan. Suomessakin on kuluneen vuoden aikana kuvattu useita kansainvälisiä tuotantoja, jotka ovat tuoneet maahan satoja tuhansia euroja tuotteiden ja palveluiden ostoina. Vielä toistaiseksi Suomen kilpailuasemaa tällä sektorilla heikentää taloudellisten kannustimien tai insentiivien puute. Audiovisuaalisille tuotannoille suunnattuja kannustimia on jo tarjolla kaikissa Suomen kanssa kuvauspaikkana kilpailevissa maissa joko alueellisen rahaston- tai valtakunnallisen veroinsentiivin muodossa. Tuotantokannustimia ylläpidetään talouden taantumasta huolimatta koska niiden tuomat hyödyt ovat selkeästi laskettavissa.
 
Irina Krohn ehdottaakin, että myös Suomessa otettaisiin käyttöön malli, jonka avulla maassa kuvattujen kansainvälisten tuotantojen kustannuksista palautettaisiin jokin osa takaisin tuotantoyhtiölle. Tämänlaisia malleja on ollut käytössä muualla Euroopassa jo vuodesta 1993 lähtien
 
”Elokuvien tuotannoista käydään armotonta maailmanlaajuista taistelua ja mm. Hollywood on joutunut huomaamaan, että suuret elokuvastudiot ovat vieneen merkittävän määrän työstään pois Kaliforniasta. Voittajia ovat olleet maat, joissa on ollut käytössä erilaiset kannustinjärjestelmät,” toteaa Krohn.
 
”Suomella on tarjottavana yllättävän monta etua kansainvälisille kuvauksille. Korkea koulutustaso, korkea infrastruktuuri, joka ilmenee niin joka paikkaan ulottuvina metsäautoteinä kuin korkeana teknologiana ovat elokuvatuotannossa etuja. Newsweekin ykkösmaa on myös brändi houkutin, joka saa huippuosaajat ja tähdet haluamaan työskennellä tässä turvallisessa ja korkean elämänlaadun maassa. Elokuvatoimiala toivoo, että tähän Suomelle epäedulliseen kilpailuasemaan saadaan pikaisesti muutos esimerkiksi verolainsäädäntöä tarkistamalla. Jos mitään ei tehdä, on vaarana, että yhä useammat suomalaiset tuotannot siirtävät kuvauksensa maihin, joissa tuotannon kannustinjärjestelmiä on käytössä.”
 
Lisätietoja:
 
Irina Krohn
Suomen elokuvasäätiö
p. (09) 6220 300