Digi tulee, oletko valmis? -seminaari Seinäjoella

Seminaari Pohjanmaan maakuntateattereiden esitystoiminnan kehittämisestä ja digitaalisesta elokuvanäytöstoiminnasta

Paikka: Seinäjoki, Bio Marilyn (Kalevankatu 14)
Aika: Ke 8.10 2008 klo 12.00–15.30

Elokuvakeskus Botnian perustoimintaan kuuluu osana vaihtoehtoisen korkeatasoisen elokuvatarjonnan edistäminen toiminta-alueellaan elikkä Pohjanmaa. Elokuvakeskus toimii tässä asiassa yhteistyössä alueen teattereiden kanssa. Elokuvateattereita on alueella 22 kpl toimivia. Teatteritoiminnalla alueella on kunniakkaat perinteet, suurin osa teattereista on pieniä perheyrityksiä tai erilaisten yhdistysten ylläpitämiä. Moni arvokas teatteri on myös joutunut lopettamaan. Elokuvanäytöstoiminta, yksi elokuvakulttuurinperusjaloista, on kokemassa digitaalisen teknologian tulon vuoksi suuren murroksen. On katsottava tulevaisuuteen: elokuvateatterit digitalisoidaan. Näytöstoiminnan harjoittajien puolelta tämä koetaan osaksi uhkana, osaksi mahdollisuutena. Digitalisten elokuvalaitteiden investointikustannukset ovat suuret. Mutta toisaalta digitalisointi laajentaa elokuvateattereiden käyttömahdollisuuksia: kankaalla voidaan myös heijastaa vaikkapa konsertit ja urheilutapahtumat.

Useat pienet, maakuntateatterit alueella ovat ongelmien edessä. Uhkakuvana on, että useat teatterit joutuvat sulkemaan ovensa. Kuinka monta elokuvateatteria on jäljellä kymmenen vuoden kuluttua? Minkälaiset tuet voi pienet teatterit saada tässä prosessissa?

Toinen ongelma on Hollywood studioiden korkeat standardit. Tällöin voidaan miettiä myös vaihto-ehtoista levitystä: Olisiko mahdollista rakentaa edullisempi levitysverkko eurooppalaisille dokumentille ja
elokuville?

Elokuvakeskus Botnia järjestää yhdessä Pohjanmaan taidetoimikunnan kanssa seminaarin missä pohditaan näitä kysymyksiä. Seminaari on ensisijaisesti suunnattu alan yrittäjille, mutta kaikki kiinnostuneita ovat tervetulleita.

Ohjelma:

12.00–12.15 Kahvi
12.15–12.30 Tervehdyssanat Ilkka Salomäenpää (Pohjanmaan taidetoimikunta) ja Klas Fransberg (Elokuvakeskus Botnia)
12.30–13.30 Digitaalisen elokuvajakelun trendejä Harri Ahokas (Suomen elokuvasäätiön levityspäällikkö) ja Tero Koistinen (Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja)
13.30–14.00 Digital Cineman käytöstä ja ongelmista (Mihkel Mäemets, Digital Solutions)
14.00–14.30 Vaihtoehtoinen levitys Suomessa täällä hetkellä (Kinoscreen Illusionin toimitusjohtaja Dag Andersson ja Elokuvakeskus Botnian toiminnanjohtaja Klas Fransberg)
14.30–15.30 Paneelikeskustelu

Lisätietoja ja ilmoittautuminen sähköpostitse info@elokuvakeskusbotnia.org
(30.9 mennessä) tai Klas Fransberg 040 5872171.