Bonnier ja Ratos perustavat Pohjoismaiden johtavan elokuvakonsernin

Lehdistötiedote 18.3.2013.

Allekirjoitetun sopimuksen mukaan SF Bio ja Finnkino yhdistyvät ja luovat Pohjoismaiden suurimman elokuvakonsernin. Ratoksen ja Bonnierin allekirjoittaman sopimuksen mukaan Ratos omistaa 60 prosenttia uudesta elokuvakonsernista ja Bonnier AB 40 prosenttia.

SF Bio ja Finnkino ovat omien markkinoidensa johtavia elokuvayrityksiä ja molemmat jatkavat toimintaa omilla yritysnimillään. Uudella konsernilla on toimintaa Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Virossa, Liettuassa ja Latviassa.

Omistajien, Ratoksen ja Bonnierin, tavoitteena on tukea uuden yrityksen pitkäjänteisiä kasvutavoitteita sekä nykyisillä että uusilla markkinoilla.

”Tämä kauppa on Bonnierin kannalta paras mahdollinen. Olemme osaomistajia uudessa elokuvakonsernissa, jolla on suuret kasvumahdollisuudet. Olemme erittäin innostuneita tulevaisuudesta. Erityisen mukavaa on, että saimme juuri Ratoksen kumppaniksemme. Bonnierin pitkäaikainen panostus elokuvamarkkinoilla jatkuu samalla, kun aloitamme uuden vaiheen, jossa uusi konserni sekä johtaa alan muutosta että vaalii laajaa, paikallista elokuvatarjontaa, sanoo Bonnier AB:n toimitusjohtaja Jonas Bonnier.

”Ratos ja Bonnier luovat uudelle elokuvakonsernille taloudellisesti vahvan omistajakaksikon, jolla on toimintaan pitkäjänteinen fokus ja alan syvä osaaminen. Luomme nyt alueen suurimman elokuvakonsernin, jossa vahvat, paikalliset brändit yhdistyvät ja perustavat entistä kilpailukykyisemmän yrityksen. Uuden konsernin avulla voimme taata myös jatkossa mielenkiintoisen elokuvatarjonnan Pohjoismaissa ja Baltiassa”, Ratoksen toimitusjohtaja Susanna Campbell sanoo.

”Uusi konserni saa unelmaposition Euroopan elokuvamarkkinoilla. Sekä SF Bio että Finnkino kasvavat tänä päivänä kannattavasti. Yhdistäessämme voimamme meillä on mahdollisuus investoida entistä enemmän, jotta voimme tarjota asiakkaille hyviä elokuvia ja parhaan mahdollisen elokuvakokemuksen”, SF Bion toimitusjohtaja Jan Bernhardsson sanoo.

Uuden yrityksen enterprise value on kokonaisuudessaan (100 %) on noin 3 miljardia ruotsin kruunua. Uuden konsernin liikevaihto on noin 2 600 miljoonaa kruunua ja tulos (EBITA) noin 360 miljoonaa kruunua. Yrityskauppa toteutetaan SF Bion ja Finnkinon yhdistymisenä, eikä se vaadi lisäpääomaa Bonnierilta eikä alustavasti myöskään Ratokselta.

SF Bio on Ruotsin johtava elokuvayritys ja sillä on elokuvateattereita myös Norjassa. SF Biolla on yhteensä 43 elokuvateatteria ja 282 elokuvasalia, joissa on yhteensä 38 000 paikkaa. SF Anytime, joka on tällä hetkellä osa SF Bioa, ei kuulu yrityskauppaan.

Finnkino Oy on Suomen ja Baltian johtava elokuvayritys, jolla on 24 elokuvateatteria ja 158 elokuvasalia, joissa on yhteensä 27 000 paikkaa. Finnkino toimii myös teatterielokuvien levittäjänä ja Suomessa myös DVD-elokuvien maahantuojana. Finnkinon uusin elokuvakeskus, Finnkino Scala, avaa ovensa yleisölle Kuopiossa 17. toukokuuta 2013.

Kaupan toteutumiseen vaaditaan kilpailuviranomaisten hyväksyntä. Kauppa saataneen päätökseen huhtikuun 2013 loppuun mennessä.

Lisätietoja antavat:

Liisi Jauho, toimitusjohtaja, Finnkino, p. 050 388 3135
Emma Rheborg, viestintä- ja IR-päällikkö, Ratos, p. +46 8 700 1720
Bodil Ericsson Torp, viestintäjohtaja, Bonnier AB, p. +46 8 736 4366

Ratos lyhyesti
Ratos on pääomasijoittajakonglomeraatti. Liiketoiminta-ajatuksemme on maksimoida osakkeenomistajan arvo ajan myötä ammattimaisen, aktiivisen ja vastuullisen omistajuuden kautta pääasiassa keskisuurissa ja suurissa Pohjoismaisissa listaamattomissa yrityksissä. Ratoksella on sijoituksia seuraavissa yrityksissä: AH Industries, Arcus-Gruppen, Biolin Scientific, Bisnode, Contex, DIAB, EuroMaint, Finnkino, GS-Hydro, Hafa Bathroom Group, HL Display, Inwido, Jøtul, KVD Kvarndammen, Lindab, Medisize, Mobile Climate Control ja SB Seating. Ratos on listattu OMX Nasdaq Stockholmissa ja konsernin pörssiarvo on noin 21 miljardia kruunua (SEK).

Bonnier lyhyesti

Bonnier on kansainvälinen mediakonserni ja se on aktiivinen eri medioiden parissa kuten televisio, uutis- ja aikakauslehdet, elokuvat ja elokuvateatterit sekä kirjat ja digitaalinen media. Bonnierilla on toimintaa 17 maassa maailmalaajuisesti ja sen henkilöstön määrä on yli 10 000. Pääosa yrityksen toiminnoista ovat Pohjoismaissa, mutta konsernilla on myös merkittävää toimintaa Yhdysvalloissa, Saksassa, Iso-Britanniassa ja Itä-Euroopassa. Bonnierilla on entuudestaan toimintaa Suomessa, jossa se omistaa muun muassa Suomen johtavan kustannusosakeyhtiön WSOY:n sekä MTV MEDIAn, jolla on kymmenen tv-kanavaa. Vuonna 1804 perustettu korkealaatuisten mediatuotteiden julkaisija Bonnier liputtaa yrittäjyyden puolesta ja on aina tukenut sananvapautta yhdistettynä liiketoiminta-ajatteluun.