Bio Savoyn hiljaisuus päättyy kulttuurin yönä, 12.8. - Ahvenanmaa saa elokuvateatterin lähes kolmen vuoden tauon jälkeen

Kahden ja puolen vuoden hiljaisuuden jälkeen täysin uudistettu teatteri Bio Savoy avataan rytinällä Maarianhaminan 150-vuotissyntymäpäivänä ja kulttuurin yönä, perjantaina 12.8.

Arvokas, vuonna 1939 rakennettu, arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema elokuvateatteri on saneerattu uuteen, nykyaikaiseen loistoonsa. Kiinteistön omistaja Patrik Landell on tehnyt valtavan kulttuurityön. Hän on restauroinut upean teatterin nykypäivän kuluttajien vaatimuksia vastaavaksi museoviraston, kaupungin arkkitehdin ja arkkitehtien Folke Wikström ja Micko Koskinen suunnitelmien mukaan, vanhaa kunnioittaen. Patrik on itse tehnyt työmaalla ympäripyöreitä päiviä. Muun muassa teatterin näyttämö, valaisimet, ovet, ikkunat ja teatterin yleisväritys on tehty vanhan mallin mukaisesti. Ainoastaan tuoleista on ollut hieman keskustelua museoviraston kanssa. Vanhat tuolit ovat varastossa ja ne voidaan ottaa ne käyttöön yleisön vaatimuksesta.

Vanhassa Savoyn elokuvasalissa oli paikkoja 420, uudistetussa suuressa salissa paikkoja on 287. Tuolit ovat uudet ja mukavat. Lisäksi tuolien riviväliä on pidennetty 35 cm, joten jalkatilaakin on nyt runsaasti. Sali on varustettu uusimmalla 3D-digitekniikalla. Valkokankaan takana on neljä Sub Wooferia ja kolme kolmitiekaiutinjärjestelmää. Salin sivuseinillä ja takaseinällä on lisäksi tehostekaiuttimet.

Filmirullia ei enää ole, vaan sekä ääni että kuva tulevat digitaalisesti. Ilmastointi ja jäähdytys ovat huippuluokkaa. Salin akustisen suunnittelun on tehnyt alan erikoismies, tanskalainen Henrik Möller. Salia vuokrataan myös kongressi- ja kulttuuritilaisuuksia varten.

Suunnitelmissa on tulevaisuudessa rakentaa uusi nykyaikainen pikkusali vanhan salin viereen. Siihen tulee jyrkkä katsomo ja iso valkokangas.

Teatterin elokuvaohjelmiston avaa Ahvenanmaalla viime kesänä kuvattu koko perheen elokuva IRIS. Maarianhaminan ensi-ilta on samalla elokuvan ensimmäinen julkinen esitys. Muualla Suomessa IRIS avaa kaksi viikkoa myöhemmin, 26.8. Elokuvan on ohjannut Ulrika Bengts ja tuottanut Mats Långbacka. Elokuvanteossa oli mukana suuri joukko ahvenanmaalaisia.

Avajaisohjelmistossa on myös valtavan suosion saanut HARRY POTTER OCH DÖDSRELIKERNA sekä Suomen ensi-iltana animaatioelokuva BILAR 2. Nämä elokuvat esitetään 3D-tekniikalla.

Yönäytöksenä perjantaina ja lauantaina esitämme menestyselokuvan APORNAS PLANET (R)EVOLUTION. Elokuvan Ruotsin ensi-ilta on viikkoa myöhemmin.

Jatkossa Bio Savoyn uudenaikainen tekniikka mahdollistaa entistä monipuolisemman ohjelmiston esittämisen. Valkokankaalla tullaan näkemään perinteisen elokuvan lisäksi oopperaa New Yorkin Metropolitanista ja Milanon La Scalasta, teatteri- sekä musikaaliesityksiä ympäri maailmaa, rock-konsertteja ja urheilutapahtumia unohtamatta.

Filmhuset Bio Savoy Ab

Lisätietoja antavat
TJ Juanita Adams 0400 753 890 juanita.adams@kinocity.fi

sekä teatteripäällikkö Tina D. Landell 040 4868 800 t.d.landell@aland.net