Betoniyö ehdolle Pohjoismaiden elokuvapalkinnon saajaksi

Lehdistötiedote, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto, 3. syyskuuta 2014

Viisi ainutlaatuista uutta elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjolan tärkeimmästä ja arvostetuimmasta elokuvapalkinnosta, Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta 2014. Kansallisten raatien valitsemat ehdokkaat edustavat vuoden ansiokkaimpia elokuvatapauksia sellaisilta kiitetyiltä ohjaajilta kuin Lars von Trier, Pirjo Honkasalo, Benedikt Erlingsson, Eskil Vogt ja Ruben Østlund.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2014 viisi ehdokasta on julkistettu tänään. Ehdokkaat ovat merkittäviä elokuvateoksia niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla, ja ne on ehditty jo palkita useilla palkinnoilla ja huomionosoituksilla Euroopan suurimmilla elokuvajuhlilla ja muualla maailmassa.

Viisi elokuvaa ja niiden ohjaajat, käsikirjoittajat ja tuottajat, jotka kilpailevat vuoden 2014 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta, ovat

Hross í oss (Islanti): Ohjaaja/käsikirjoittaja Benedikt Erlingsson ja tuottaja Friðrik Þór Fridriksson
Blind (Norja): Ohjaaja/käsikirjoittaja Eskil Vogt sekä tuottajat Sigve Endresen ja Hans Jørgen Osnes
Turist (Ruotsi): Ohjaaja/käsikirjoittaja Ruben Östlund sekä tuottajat Erik Hemmendorff ja Marie Kjellson
Betoniyö (Suomi): Ohjaaja/käsikirjoittaja Pirjo Honkasalo, käsikirjoittaja Pirkko Saisio sekä tuottajat Mark Lwoff ja Misha Jaari
Nymphomaniac (Tanska): Ohjaaja/käsikirjoittaja Lars von Trier ja tuottaja Louise Vesth

”Tämän vuoden ehdokaselokuvat edustavat pohjoismaisen nykyelokuvan kermaa. Viiden elokuvan joukossa on sekä kokeneiden että esikoistekijöiden teoksia, joiden tapa kuvata tunteita ja muita luonnonvoimia yllättää monimuotoisuudellaan. Pohjoismainen elokuva- ja tv-rahasto on ylpeä siitä, että paikallisten tapahtumakumppaneiden ansiosta yleisöllä on mahdollisuus nähdä kaikki ehdokaselokuvat valkokankaalta jokaisessa osanottajamaassa, ennen kuin voittaja paljastetaan lokakuun lopussa”, Pohjoismaisen elokuva- ja televisiorahaston johtaja Petri Kemppinen sanoo.

Kansalliset raadit ovat valinneet viisi ehdokaselokuvaa perusteinaan korkea laatu, juuret pohjoismaisessa kulttuurissa ja se, että ne erottuvat taiteellisen omaperäisyytensä kautta kiehtovina ja ympäristöönsä sidoksissa olevina taideteoksina. Palkinnon ja 350.000 Tanskan kruunun voittaja julkistetaan Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Tukholmassa 29. lokakuuta 2014 samaan aikaan kirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon ja luonto- ja ympäristöpalkinnon kanssa.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaetaan nyt 11. kerran. Aikaisempia voittajia ovat mm. Jahti (2013), Play (2012), Sovinto (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Sinä elävä (2008), Konsten att gråta i kör (2007), Zozo (2006), Tappo (2005) ja Mies vailla menneisyyttä (2002).

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto

Tarkoitus
Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon tarkoituksena on edistää pohjoismaisten elokuvien tarjontaa ja levitystä kaikissa Pohjoismaissa. Näin halutaan vahvistaa pohjoismaista kulttuuriyhteyttä, kehittää Pohjolaa kulttuurisena kotimarkkina-alueena ja vahvistaa samalla pohjoismaisen elokuvan kansainvälistä asemaa.

Palkittava elokuva
Palkinnonsaaja julkistetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä Tukholman kaupungintalossa keskiviikkona 29. lokakuuta. Palkinto myönnetään taiteellisesti merkittävälle, pohjoismaisena tuotantona tehdylle pitkälle teatterielokuvalle. Elokuvan kansallisen teatteriensi-illan on pitänyt olla 1. syyskuuta 2013–31. elokuuta 2014. Yhteensä 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen palkinto jaetaan tasan elokuvan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken. Tämä korostaa sitä, että elokuva on taiteenlajina näiden kolmen päätoimijan tiiviin yhteistyön tulos.

Ehdokkuuskriteerit
Ehdolle asetettavilla elokuvilla on oltava merkittäviä yhtymäkohtia pohjoismaiseen kulttuuriin. Lisäksi elokuvien on oltava taiteellisesti korkeatasoisia ja omaleimaisia teoksia, joissa on kyetty yhdistämään ja jalostamaan elokuvan lukuisat elementit vakuuttavaksi ja täysipainoiseksi teokseksi.

Kansallinen ja pohjoismainen palkintolautakunta
Kansalliset palkintolautakunnat koostuvat kolmesta jäsenestä, jotka nimittää Pohjoismaiden kulttuuriministerineuvosto. Palkintolautakuntaan valitaan arvostettuja henkilöitä, joilla on työssään analyyttinen ja kriittinen suhde elokuvaan. Kansallinen palkintolautakunta nimitetään kolmeksi vuodeksi.

Pohjoismaisessa palkintolautakunnassa ovat mukana kansallisten lautakuntien puheenjohtajat: Per Juul Carlsen (Tanska), Jaana Puskala (Suomi), Kristín Jóhannesdóttir (Islanti), Silje Riise Næss (Norja) ja Jannike Åhlund (Ruotsi). Kansallisten lautakuntien muut jäsenet ovat Jakob Wendt Jensen & Eva Novrup Redvall (Tanska), Harri Römpötti & Outi Heiskanen (Suomi), Björn Ægir Norðfjörð & Auður Ava Ólafsdóttir (Islanti), Kalle Løchen & Britt Sørensen (Norja), Jon Asp & Kristina Börjeson (Ruotsi).