Aluehallintovirastot jarruttavat Suomen hallituksen exit-suunnitelmaa

Avoin kirje Suomen hallitukselle 12.5.2020

Tämä olisi laiton kokoontuminen elokuvateatterissa Uudenmaan alueella. Salissa saisi olla vain 6 henkeä.

Olemme totaalisen järkyttyneitä, miten hallituksen hyvä exit-suunnitelma pysähtyi vuorokaudessa kuin seinään aluehallintovirastoissa.

Suomen hallituksen exit-suunnitelma lähti jalkautumaan alueille maanantaina sosiaali- ja terveysministeriön lähettämän ohjauskirjeen myötä.

Yleisötilaisuuksien osalta ohjauskirjeen suositukset olivat elokuvateattereiden kannalta erittäin ilahduttavia. Ainoastaan leviämisvaiheen alueiden rajoitukset olivat kohtuuttoman tiukat ottaen huomioon, että muilla toimialoilla ei ihmisten kokoontumista rajoiteta yhtä ankarasti. Pääkaupunkiseudun rajoitukset vaikeuttavat kaikkien paikkakuntien elokuvateattereiden asemaa: uusia elokuvia ei kankaille tule, kun Helsinki on pääsääntöisesti kiinni.

Elokuvien tekeminen, levittäminen ja esittäminen työllistävät suuren joukon av-alan ammattilaisia. Kun elokuvia ei esitetä, kaikkien toimeentulo on vaakalaudalla. Jo nykyinen tilanne on aiheuttanut vakavia vaurioita alalle, joiden vaikutukset jatkuvat pitkään. Elokuva-ala ei kestä sulkua enää pidempään.

On käsittämätöntä, että aluehallintovirastot eivät noudattaneet hallituksen linjauksia. Vuorokauden aikana julkaistuista uusista päätöksistä jokainen rikkoo STM:n ohjauskirjeen askelmerkkejä.

Ymmärrämme, että valta rajoituksista on aluehallintovirastoilla. Yritysten ja kansalaisten tulisi kuitenkin voida luottaa siihen, että mitä Suomen hallitus linjaa, virkamiehet toteuttavat nopeasti, viivyttelemättä ja oikein. Yritysten pitää pystyä ennustamaan toimintaansa ja viestimään asiakkaille, että palvelut ovat turvallisesti tarjolla. Ei voi olla niin, että AVIt pyyhkivät Valtioneuvostolla pöytää.

Elokuvateattereiden rajoitukset ovat olleet jo pitkään kohtuuttomia ja tehottomia ja näin ollen laittomia. Suomalaisissa elokuvateattereissa on käyty yli 1,6 miljoonaa kertaa ilman tiedettyjä tartuntaketjuja. Nollasta tartuntaketjusta ei päästä alaspäin, vaikka teatterit lanattaisiin maan tasalle.

STM ohjauskirjeessä todetaan erityisesti, että rajoituksia purettaessa pyritään etenemään nopeammin sellaisten tilojen osalta, joissa tilaisuudet pystytään järjestämään terveysturvallisesti. Tätä ohjetta noudattaen elokuvateatterit ovat listan kärjessä.

Elokuvateatterit ovat terveysturvallisia, koska teatteriväki osaa työnsä ja välittää yhteisestä asiasta.

Toivomme myös aluehallintoviranomaisten osoittavan työssään, että nämä samat arvot ovat tärkeitä. Vaikeina aikoina tarvitsemme kaikkien yhteistä panosta, että suomalaiset saavat oikeudenmukaisia, tarkoituksenmukaisia ja ymmärrettäviä päätöksiä.

Suomen hallitus on osoittanut linjakkuutta yleisötilaisuuksien rajoitusten purkamissuunnitelmassa. Toivomme, että hallitus ottaisi kaikki välineet käyttöön, että myös virkamiehet toimisivat hallituksen linjausten mukaisesti.


Yhteistyöterveisin,

Suomen Filmikamari ry
Audiovisual Producers Finland – APFI ry
Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO ry
Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry
Suomen elokuvatoimistojen liitto ry
Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry
Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry