80 vuotta elokuvateatteritoimintaa Paimiossa

Elokuvateatteritoiminnan alkamisesta Paimiossa on tullut kuluneeksi 80 vuotta. Ns. Hallmanin kivimakasiinissa (nyk. Sähkömuseo) sijainneen, Paimion Kino -nimen saaneen teatterin perusti paikallinen kauppias Kustaa Lehtimaja. ”Alkajaisnäytäntönä” esitettiin 2.11.1927 Mary Astorin ja Douglas Fairbanksin tähdittämä elokuva Don Q.

Teatterissa oli noin 110 puupenkkiä ja puukäyttöinen kamiina lämmityksenä. Lehtimajan jälkeen teatterin omisti Armas Kivi (1933–1944), joka asennutti Kinoon äänilaitteet tammikuussa 1934. Ensimmäinen äänielokuva oli kotimainen Tukkipojan Morsian.

Kiven jälkeen teatterin omistajina toimivat Paimion Aseveliyhdistys (1944–1945), Tillintupa Oy (1945–1948) ja Paimion Urheilijat ry (1948–1955). Tultaessa 1950-luvulle kivimakasiinissa sijainnut Kino ei enää vastannut nousevan elintason tarpeita kamiinoineen ja kelanvaihtotaukoineen.

Paimion Urheilijat ryhtyi puuhaamaan yhdessä Paimion maataloustuottajayhdistyksen kanssa uutta Kinotaloa, johon rakennettiin teatterin lisäksi yhdistysten kokoustilat. Hanke valmistui ja niinpä kivimakasiinista päästiin siirtymään uuteen, nykyäänkin toiminnassa olevaan Kinoon 27.2.1955 avajaiselokuvalla Martti Luther.

Taso oli aivan toista kuin entisessä teatterissa: mm. tauottomat esitykset, keskuslämmitys ja sisävessat kuuluivat uuden 310-paikkaisen Kinon varustuksiin. Alku uudessa teatterissa näytti lupaavalta, mutta jo muutaman toimintavuoden jälkeen yleisömäärät laskivat romahdusmaisesti TV:n yleistyttyä. Koska talon rakentamisesta oli vielä velkaa, halusi urheiluseura myydä teatterikiinteistön tontteineen velan maksamiseksi. Ostajakin oli jo valmiina: teatterin tiloihin olisi tullut leipomo ja juhlahuoneisto. Myös muuttaminen tanssipaikaksi oli hyvin vahvasti esillä. Maataloustuottajain kokous ei kuitenkaan kauppaa hyväksynyt, vaan jäsenlainalla yhdistys pelasti elokuvateatterin. Niinpä vuodesta 1966 Maataloustuottajat ovat yksin vastanneet elokuvatoiminnasta Paimiossa. Vaikka vaikeita vuosia vielä olikin edessäpäin, mm. 1980-luvulla jolloin vuokravideot rynnivät markkinoille, on elokuvateatteri pidetty toiminnassa, vaikka se on vaatinut yhdistykseltä niin rahallista- kuin talkooapuakin.

Kiinteistöä ja tekniikkaa on uusittu mahdollisuuksien mukaan, ja hankkeissa on ollut myös Suomen Elokuvasäätiön apu merkittävä. Myös aivan viime aikoina Paimion Kaupunki on myöntänyt toiminta-avustusta Kinolle. Nämä kaikki seikat ovat mahdollistaneet sen että Paimiossa on nyt tämä maamme elokuva-alalla harvinainen merkkipaalu saavutettu, ja Paimion Kino on yrityksenä yksi Paimion vanhimpia.

Lisätietoja:
Jari Mäkilä
paimion.kino@kolumbus.fi