2009 oli 3D:n vuosi elokuvateattereissa

Tiedote 5.1.2010, julkaistavissa heti

Elokuvateattereissa kävi 2009 Suomen Filmikamari ry:n arvion mukaan noin 6,7 miljoonaa katsojaa. Teatterikäynnit laskivat hiukan edellisestä vuodesta.

3D teki läpimurtonsa Suomessa. Elokuvien 3D-versioita kävi katsomassa liki 750 000 suomalaista. Katsotuimpien elokuvien joukossa oli useita 3D-elokuvia, mukaan lukien vuoden katsotuin elokuva Ice Age 3.

Katsojamääriä hyvällä tasolla pitivät myös uudet elokuvateatterit. Loppuvuodesta 2008 valmistuneet Bio Rex Sello Espoossa ja Finnkino Flamingo Vantaalla keräisivät viimevuonna lähes 500 000 katsojaa.

– Elokuvateattereiden rohkeat investoinnin niin uusiin teattereihin kuin digitaalisiin 3D-laitteisiinkin ovat välttämättömiä, jotta elokuvateatterikäynnit saataisiin pidettyä runsaina, toteaa Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen. Digitaalisia 3D-saleja on jo lähes 50 liki 30 paikkakunnalla.

Kotimaisen elokuvan katsojamäärät putosivat 2008 huippuvuodesta.

– Kotimaisista elokuvista löytyi kuitenkin monta yleisösuosikkia. Rööperi, Haarautuvan rakkauden talo, Kielletty hedelmä, Täällä pohjantähden alla ja Postia pappi Jaakobille saivat yli 700 000 katsojaa. Ilman tällaisia elokuvia eivät elokuvateatterit suuren kaupunkien ulkopuolella pysy hengissä, Koistinen huomauttaa. On tavallista, että kotimaisten elokuvien katsojaosuus on hyvin korkea pienillä paikkakunnilla. Näin viime vuonnakin.

Lisätietoja:
Tero Koistinen
Toimitusjohtaja, Suomen Filmikamari ry
050 323 8582, tero.koistinen]ät[filmikamari.fi

****

Suomen Filmikamari ry on elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö. Filmikamari on perustettu vuonna 1923 (nimenä oli vuoteen 1940 saakka Suomen Biografiliitto ry). Sen jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry sekä Suomen elokuvatoimistojen liitto ry.