20 vuotta keskisuomalaista elokuvakulttuuria ja taiteen edistämistyötä

Elokuvakeskuksen hallituslaisia ja työntekijät.

Mediatiedote, 30.1.2020

Keski-Suomen elokuvakeskus perustettiin 20 vuotta sitten 31.1.2000 edistämään alueellista elokuvakulttuuria Keski-Suomessa. Perustamiskokouksessa oli läsnä media- ja elokuva-alan tekijöitä ja alueellisia vaikuttajia. Elokuvakeskuksen vuosikymmenet ovat pitäneet sisällään aktiivista tekemistä; elokuvakasvatusta, työpajatoimintaa, esityssarjoja, festivaaleja, filmikulttuurihankkeita, kansainvälistä yhteistyötä, tekijävieraita ja ensi-iltoja. Paikallista ja alueellista yhteistyötä on tehty taiteilijoiden, kasvattajien, kulttuurilaitosten ja elokuvaharrastajien kanssa.

Elokuvakeskuksen hallitus muisti kokouksessaan 29.1.2020 hallituksen pitkäaikaisinta jäsentä ja Joutsan Kinon vetäjää Eero Peltoniemeä kunniakirjalla. Peltoniemi oli läsnä elokuvakeskuksen perustamiskokouksessa ja on ansiokkaasti hoitanut pestiään elokuvakulttuurin edistäjänä mm. elokuvakeskuksen hallituksessa 20 vuoden ajan.

Elokuva-ala on vuosikymmenten aikana muuttunut paljon. Elokuvateattereiden ja elokuvatuotannon digitalisoinnista povattiin kuolemaa sekä teattereille että elokuvataiteelle. Toisin on käynyt; elokuvateattereita perustetaan eri puolilla Suomea edelleen ahkerasti ja vanhoja teatteritiloja herätetään henkiin. Teatterit ovat pysyneet mukana ajan muutoksessa ja säilyttäneet asemansa ”tunteiden temppeleinä”, viitaten Suomen elokuvateattereiden historiasta tehtyyn dokumenttielokuvaan Tunteiden temppelit (Jouko Aaltonen, 2015). Tuotannon osalta digitaalisuus on mahdollistanut entistä laajemman ja monimuotoisemman tekemisen kirjon. Elokuvafestivaalit ja -tapahtumat ovat avainasemassa tuomassa valkokankaalle teoksia, jotka jäävät laajemman kaupallisen levityksen ulkopuolelle, mutta rikastuttavat käsitystämme elokuvasta elinvoimaisena ja vaikuttavana taiteena. Elokuva taidemuotona sitoo yhteen monipuolista tekijyyttä; kuvataidetta, musiikkia, kirjallisuutta, valotaidetta, lavastamista yms. Tämän taiteen ja tekijyyden esille tuominen on myös keskeinen osa elokuvakulttuuria. Elokuva on taiteena helposti lähestyttävää ja kaikille avointa – elokuva tavoittaa monipuolisia yleisöjä.

Keski-Suomen elokuvakeskus elää vahvasti mukana ajassa. Viemme elokuvaa Keski-Suomen kuntiin kiertävän elokuvateatteri Kino Metson kautta ja toteutamme monimuotoista festivaalitoimintaa mm. Viitasaaren elokuvaviikon ja Arktisen Upeeta -festivaalin myötä. Tapahtumat ja esityssarjat sisältävät tekijävierailuita ja asiantuntijakeskusteluita ja elävä elokuvakulttuuri näkyy yhteistyön kautta monissa Jyväskylän ja maakunnan tapahtumissa. Elokuvakeskus on mukana Jyväskylän taiteen vapaan kentän toiminnassa sekä Jyväskylän kulttuuritalo hankkeessa. Tavoitteena on luoda toimivia tilaratkaisuja eri taidemuodoille, kehittää toiminnan taloudellisia edellytyksiä ja edistää konkreettista vuorovaikutusta ja yhteistyötä.

Kaisu Tapaninen, toiminnanjohtaja
Keski-Suomen elokuvakeskus ry
Piippukatu 7 A 2, 40100 Jyväskylä
p. 044 550 2582
kaisu.tapaninen@ksek.fi
www.ksek.fi

Eero Peltoniemi, hallituksen pitkäaikaisin jäsen
p. 040 5065649
eero.peltoniemi@pp.inet.fi