Takaisin

18.09.2023 | B-Plan Distribution

Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet teki komean avaustuloksen – viikonlopun aikana yli 31 000 katsojaa

Ennakkonäytökset mukaan lukien elokuvan on nähnyt nyt jo 42 308 katsojaa.

Perjantaina 15.9. odotetun ensi-iltansa saanut Kuolleet lehdet on koonnut ihmiset elokuvateattereihin kaikkialla Suomessa. Aki Kaurismäen lempeä tragikomedia keräsi avausviikonloppunaan yhteensä 31 308 katsojaa 130 elokuvateatterisalissa. Elokuva sai ihmiset liikkeelle sekä pienillä että suurilla paikkakunnilla kautta maan.

Alma Pöystin ja Jussi Vatasen tähdittämän Kuolleet lehdet -elokuvan lisäksi vain yksi vuoden 2023 kotimainen ensi-iltaelokuva on tähän mennessä rikkonut avausviikonloppunaan 30 000 katsojan rajan (Risto räppääjä ja villi kone, ensi-ilta 17.2., avaustulos 31 455 katsojaa). Kuolleet lehdet teki myös paremman avaustuloksen kuin yksikään Aki Kaurismäen aiempi elokuva. Ennakkonäytökset mukaan lukien elokuvan on nähnyt nyt jo 42 308 katsojaa.

Elokuvan Suomen-levityksestä vastaavan B-Plan Distributionin levityspäällikkö Helena Mielonen kommentoi viikonlopun tulosta ja elokuvan vastaanottoa:

Tämä on upea avaustulos, myös Kaurismäen elokuvien mittapuulla. Tulos ilahduttaa erityisesti niiden elokuvateatterien puolesta, joille kotimainen yleisöelokuva on elinehto. Teattereilta saadun palautteen perusteella Kuolleita lehtiä katsomaan ovat löytäneet myös sellaiset katsojat, jotka eivät ole käyneet elokuvissa sitten pandemian aiheuttamien sulkujen. Yleisön palautteessa on heijastunut myös elokuvan tuoma toiveikkuus ja lämpö, joka resonoi erityisen hyvin juuri tässä ajassa.”

Viime viikolla Suomen Oscar-ehdokkaaksi valittu Kuolleet lehdet aloitti maailmanvalloituksensa toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilta, jossa se hurmasi yleisön ja kansainväliset kriitikot ja pokkasi Prix du Juryn eli tuomariston palkinnon. Kesän ja alkusyksyn aikana Kuolleet lehdet on kiertänyt lukuisia kansainvälisiä huippufestivaaleja, ja elokuussa kansainvälinen kriitikkojen liitto Fipresci valitsi sen vuoden parhaaksi elokuvaksi. Elokuva nimettiin hiljattain myös eurooppalaista elokuvaa juhlivan LUX-yleisöpalkinnon ehdokkaaksi sekä Euroopan elokuva-akatemian shortlistalle, jolta valitaan European Film Awards -palkintoehdokkaat.

Elokuvan on tuottanut Sputnik yhdessä Bufon kanssa.

Otteita kotimaisista arvioista
* * * * * ”Mestariteos” – Jussi Virratvuori, Keskisuomalainen
* * * * * "Ilo elokuvanteosta välittyy” – Tero Kartastenpää, Suomen Kuvalehti
* * * * * ”Hauskinta Kaurismäkeä aikoihin, ehkä koskaan” – Matti Rämö, Anna
* * * * * ”Hehkuu ihmisyyden ja mystisen Helsingin kauneutta” – Iida Simes, Voima
* * * * * ”Pieni mestariteos. (…) Pöysti ja Vatanen ovat pääosissa erinomaisia” – Aki Lehti, Muropaketti
* * * *  ”Kaikki Kaurismäki-palaset loksahtavat paikoilleen” – Juho Typpö, Helsingin Sanomat
* * * * ”Ohjaajan kauneimpia ja romanttisimpia elokuvia” – Hannu Björkbacka, Keskipohjanmaa

Elokuvan synopsis
Kuolleet lehdet kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen (Alma Pöysti ja Jussi Vatanen) yrityksestä löytää elämänsä ensimmäinen, ainoa ja viimeinen rakkaus. Heidän tietään kohti tätä kunnioitettavaa päämäärää varjostavat miehen alkoholismi, kadonneet puhelinnumerot, tietämättömyys toistensa nimistä tai osoitteista ja elämän yleinen taipumus asettaa esteitä onneaan etsivien tielle. Tämä lempeä tragikomedia on jo kadonneeksi luultu neljäs osa Aki Kaurismäen työläistrilogiaan (Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö).

Traileri: https://youtu.be/37lLo3AMl4k

Lisätiedot:
Henna Raatikainen
Tiedottaja
B-Plan Distribution
henna@b-plan.fi
0442687564