Takaisin

26.05.2023 | Pirkanmaan elokuvakeskus

Universiumin kaiut - Kaija Saariahon musiikki Sodankylän ohjelmistoa ja elokuvateattereissa 25.8.

Taiteen akateemikko Kaija Saariahosta kertovan elokuvan Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki nähdään tulevilla Sodankylän elokuvajuhlilla ja elokuvan teatteriensi-ilta on 25.8.2023.

Teatro Productions & Pirkanmaan elokuvakeskus tiedote 26.5.2023

Taiteen akateemikko Kaija Saariahosta kertovan elokuvan Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki nähdään tulevilla Sodankylän elokuvajuhlilla ja elokuvan teatteriensi-ilta on 25.8.2023.

”Musiikki tuntui aluksi niin suurelta ja tärkeältä, että tuntui vaikealta ajatella, että pystyisin lisäämään siihen jotakin.”  – Kaija Saariaho

Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki -dokumenttielokuva kertoo Pariisissa uransa luoneesta, modernin musiikin säveltäjästä Kaija Saariahosta. Dokumentti seuraa Saariahon kypsymistä ujosta helsinkiläistytöstä maailman arvostetuimmaksi nykysäveltäjäksi. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Riitta Rask.

Teatro Productions’in tuottama täyspitkä dokumenttielokuva on osaltaan yksi kiitos ja kunnianosoitus säveltäjä Saariaholle hänen vaikuttavasta lahjastaan suomalaiselle ja kansainvälisellekin musiikkitaiteelle. Saariahon musiikkia soitetaan laajasti eri puolilla maailmaa, konserttisaleissa, oopperalavoilla ja festivaaleilla. Dokumentissa teosten lähtöideoista ja taustoista kertovat säveltäjä itse sekä hänen työtoverinsa ja perheenjäsenensä.

Elokuvan ensiesitys nähtiin Docpoint-festivaaleilla helmikuun alussa. Tampereen elokuvajuhlilla maaliskuussa se voitti erikoispalkinnon.

Dokumenttia on kuvattu vuosina 2019-2022 Helsingin ja Tampereen lisäksi Tanskan Ebeltoftissa, Pariisissa, Venetsiassa sekä Barcelonassa. Dokumentti päättyy Italiaan, jossa Kaija Saariaholle myönnetään Venetsian Biennalen Kultainen Leijona elämäntyöpalkinto (The Golden Lion for Lifetime Achievement) vuonna 2021. 

Saariahon saamien kansainvälisten ja kotimaisten palkintojen sekä tunnustusten lista on mittava. Saariaho on saanut uransa aikana 24 kansainvälistä palkintoa ja tunnustusta. Vuonna 2020 BBC:n järjestämässä äänestyksessä Kaija Saariaho valittiin maailman merkittävimmäksi elossa olevaksi nykysäveltäjäksi. Myös New York Times valitsi Saariahon vuonna 2021 vuoden tärkeimmäksi nykysäveltäjäksi.

Elokuvan lehdistönäytöksistä tiedotetaan myöhemmin.

UNIVERSIUMIN KAIUT- KAIJA SAARIAHON MUSIIKKI

Suomi 2023 80 min

Ohjaus ja käsikirjoitus: Riitta Rask

Tuotanto: Teatro Productions Oy/ Kaisa Näreranta

Kuvaus: Pekka Uotila, F.S.C.

Äänitys: Christian Pulkkinen

Äänisuunnittelu / Sound design:Salla Hämäläinen, Aino Sound

Leikkaus: Maria Haipus

Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki

 

Liisätiedot:

Juha Elomäki

Pirkanmaan elokuvakeskus 

juha.elomaki@elokuvakeksus.fi p. 050 412 4137