Takaisin

29.03.2023 | Mediator Europa

Kapellimestari - Dirigenten på bio den 21. april 2023.

DIRIGENTEN - Musik som kärlek. Dirigering som passion.

En storslagen biografisk film om den första kvinnliga dirigenten som erövrar världens konsertsalar. I biograferna 21.4.2023.

Filmen Kapellmästaren baserar sig på sanna händelser som utspelar sig i 1920- och 30-talets New York, Amsterdam och Berlin och om den unga Antonia Bricos modiga kamp för att leda en orkester i en mansdominerad musikvärld. Den begåvade unga kvinnans ambitioner ifrågasätts, men tack vare sin beslutsamhet får hon äntligen studera orkesterledning i Berlin. 

Filmens händelser börjar i New York när Brico är 24 år gammal. Den rådande inställningen är att kvinnor ska förstå sin plats i världen. Kvinnor är inte lämpliga som musiker, och absolut inte som kapellmästare. 

Brico vet att hennes plats är framför orkestern. Under pressen från sin omgivning utvecklas Antonia till en stark personlighet med förmåga att fördjupa sig i sitt arbete och en passion för både musiken och livet. Brico återvänder till sitt hemland Holland, men flyttar snart till Berlins Musikhögskola, där hennes lärare blir den legendariska Karl Munck (Richard Sammel).  

Brico gör sin debut genom att dirigera Berlinfilharmonikerna och blir samtidigt den första kvinnliga dirigenten i orkesterns historia. Då hon återvänt till USA svänger hon också dirigentpinnen för New York Philharmonic. Historien bygger på sanna händelser och förs framåt i filmen med ett högklassigt grepp. Christanne de Bruijn, känd som skådespelerska och cellist, spelar framgångsrikt rollen som Brico.

 

Under de senaste åren har också finska kvinnor stigit till ledningen för betydande orkestrar. Susanna Mälkki var den första kvinnan som dirigerade Helsingfors stadsorkester och var bland annat  första gästdirigent för Los Angeles filharmoniker. Finsk-ukrainska Dalia Stasevska dirigerar Lahtis symfoniorkester och fungerar som förste gästdirigent för BBC:s symfoniorkester. Fler kvinnor tar sig an yrket världen över. Filmen Kapellmästaren berättar om den första av dem, Antonia Brico. 

 

Kapellmästaren har premiär den 21 april, med nationell distribution vid Finnkino och Biorex teatrar och på lokala dukar i många städer, bland annat i Österbotten och Lappland. Filmen har beviljats importstöd av Finlands filmstiftelse . Kommunikationen om filmen stöds också av Tammerfors stadsorkester, som leddes av Antonia Brico under hennes besök i Finland. Filmens trailer kan ses på www.kapellimestari.com.

 

Brico såg Jean och Aino Sibelius som sina andliga föräldrar

Antonia Brico hade en speciell relation till Finland. Jean Sibelius var tidsperiodens ende stora tonsättare som kontaktade Brico och bjöd in henne att dirigera sina verk i Finland. Brico besökte Finland två gånger efter andra världskriget och dirigerade orkestrar i bland annat Helsingfors och Tammerfors. Bricos resor till Finland finansierades av den amerikanska Centrala underrättelsetjänsten, CIA

Den nära korrespondensen mellan Brico och Sibelius fortsatte även efter besöken i Finland. I Jean och Aino hittade Brico sina sanna föräldrar, som ersatte dem hon förlorade som barn. I ett av sina brev talar hon om sig själv som paret Sibelius dotter. Det är alltså inte konstigt att hon gång på gång i både Europa och Amerika ledde verket Pohjolas dotter. Länk till YLE:s artikel om Antonia Brico och Sibelius:  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/12/sibelius-ja-kapellimestari-antonia-brico

 

Pressvisningar och pressbilder: 

Åbo, onsdag 5 april kl. 14. Kinopalatsi, sal 3. 

Helsingfors, torsdag 6 april kl. 13, Tennispalatset, sal 2.

Tammerfors, tisdag 11 april kl. 13, Plevna, sal 4.  

Helsingfors, onsdag 12 april kl. 13, Tennispalatset, hall 2. 

 

Pressbilder kan laddas ner på www.filmikamari.fi/pressit/

Användarnamn: press

Lösenord: noutaja

 

Mer information om filmen från distributören: 

Mediator Europa Film Distribution 

Ville Paija

Politices magister, 

Certificate in Producing, UCLA

Tfn +358 (0)40 594 12 55

ville.paija@mediatoreuropa.com

www.mediatoreuropa.com

 

Filmens upphovsuppgifter 

Tillverkningsland: Nederländerna, USA

Produktionsbolag: Shooting Star Film company 

Språk: Engelska 

Textning: Finska och svenska 

 

Regi: Maria Peters

Producent: Dave Schram

Kvinnlig huvudroll: Christanne de Bruijn

Manlig huvudroll: Benjamin Wainwright (A Quiet Passion) 

 

I övriga roller: 

Richard Sammel (Casino Royale, Inglorious Basterds, Fredsmäklaren) 

Peter Basham (Skyfall, Inception)

Scott Turner Schofield (De vackra och de djärva) 

Seumas F. Sargent (Point Break) 

Sian Thomas (Harry Potter och Fenixorden) 

James Sobol Kelly (Borg/McEnroe, The Crown)

 

Distribution och marknadsföring av filmen i Finland: 

Mediator Europa Film Distribution. www.mediatoreuropa.com

 

Christanne de Bruijn (1986)

Christanne de Bruijn är en prisbelönt holländsk skådespelerska, sångerska och cellist, som studerade i Nederländerna och USA och har spelat i flera internationella filmer, TV-serier samt i teater- och musikalroller. Hon har tilldelats bland annat publikpriset för sin roll som Antonia Brico vid Denver Film Festival och SCENECS Film Festival i Nederländerna. 

 

Regissör Maria Peters

Maria Peters är en av de mest framgångsrika och prisbelönta filmregissörerna i Nederländerna,. Hon har skrivit, regisserat och producerat 40 filmer.