Takaisin

28.03.2023 | Mediator Europa

Kapellimestari elokuvateattereissa 21.4.2023

KAPELLIMESTARI - Rakkautena musiikki. Intohimona johtaminen.

Upea elämäkertaelokuva ensimmäisestä naiskapellimestarista, joka valloittaa maailman konserttisalit. Elokuvateattereissa 21.4.2023.

Tositapahtumiin perustuva, 1920- ja 30-luvun New Yorkiin, Amsterdamiin ja Berliiniin sijoittuva Kapellimestari kertoo nuoren, orkesterinjohtajaksi tähtäävän Antonia Bricon rohkeasta taistelusta miesten hallitsemassa musiikkimaailmassa. Lahjakkaan nuoren naisen tavoitteet kyseenalaistetaan, mutta määrätietoisuutensa ansiosta hän pääsee lopulta opiskelemaan orkesterinjohtoa Berliiniin. 

Elokuvan tapahtumat käynnistyvät New Yorkissa Bricon ollessa 24-vuotias. Vallitseva asenne on, että naisten tulee ymmärtää paikkansa maailmassa. Naiset eivät sovellu muusikoiksi, eivätkä varsinkaan kapellimestareiksi. 

Brico tietää paikkansa olevan orkesterin edessä. Antoniasta kehittyy ympäristön paineessa vahva persoona, jolla on kykyä pureutua työhönsä sekä intohimoa niin musiikkia kuin elämää kohtaan. Brico palaa synnyinmaahansa Hollantiin, mutta siirtyy pian Berliinin Musiikkikorkeakouluun - legendaarisen Karl Munckin (Richard Sammel) oppiin.  

Debyyttinään Brico johtaa Berliinin filharmoonikkoja, ollen samalla ensimmäinen naiskapellimestari orkesterin historiassa. Palattuaan Yhdysvaltoihin hän heiluttaa tahtipuikkoa myös New Yorkin filharmoonikoiden johdossa. Tositapahtumiin perustuvaa tarinaa kuljetetaan elokuvassa korkeatasoisella otteella. Näyttelijänä ja sellistinä tunnettu Christanne de Bruijn tekee Bricona onnistuneen roolisuorituksen.

Viime vuosina myös suomalaisia naisia on noussut merkittävien orkesterien johtoon. Susanna Mälkki oli ensimmäinen nainen Helsingin kaupungin orkesterin johtajana ja toimi mm. Los Angelesin filharmoonikkojen päävierailijana. Suomalais-ukrainalainen Dalia Stasevska johtaa Sinfonia Lahtea ja työskentelee BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana. Lisää naisia on nousemassa ammatin pariin ympäri maailmaa. Kapellimestari-elokuva kertoo heistä ensimmäisestä - Antonia Bricosta. 

Kapellimestari saa ensi-iltansa 21.4. koko maanlaajuisella jakelulla Finnkinon ja Biorexin teattereissa sekä monien kaupunkien paikallisilla valkokankailla Pohjanmaata ja Lappia myöten. Elokuvalle on myönnetty Suomen elokuvasäätiön maahantuontituki. Sen viestintää tukee myös Tampere Filharmonia, jota Antonia Brico Suomessa vieraillessaan johti. Elokuvan traileri on nähtävissä osoitteessa www.kapellimestari.com.

 

Brico piti Jean ja Aino Sibeliusta henkisinä vanhempinaan

Antonia Bricolla oli erityinen suhde Suomeen. Jean Sibelius oli ajanjakson ainoa merkittävä säveltäjä, joka lähestyi Bricoa kutsuen hänet johtamaan teoksiaan Suomeen. Brico vieraili Suomessa kahdesti II MS:n jälkeen johtaen muun muassa Helsingin ja Tampereen orkestereita. Bricon matkat Suomeen rahoitti Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA

Bricon ja Sibeliuksen tiivis kirjeenvaihto jatkui myös Suomen vierailuiden jälkeen. Jeanista ja Ainosta Brico löysi itselleen oikeat vanhempansa lapsena menetettyjen tilalle. Yhdessä kirjeessään hän viittaa itseensä Sibeliusten tyttärenä. Eipä siis ihme, että teos, jota hän johti kerta toisensa jälkeen sekä Euroopassa että Amerikassa oli Pohjolan tytär. Linkki YLE:n artikkeliin Antonia Bricosta ja Sibeliuksesta:  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/12/sibelius-ja-kapellimestari-antonia-brico

 

Lehdistönäytökset ja pressikuvat: 

Turku, keskiviikko 5.4. kello 14. Kinopalatsi, sali 3. 

Helsinki, torstai 6.4. kello 13, Tennispalatsi, sali 2.

Tampere, tiistai 11.4. kello 13, Plevna, sali 4.  

Helsinki, keskiviikko 12.4. kello 13, Tennispalatsi, sali 2. 

 

Pressikuvat ladattavissa osoitteessa www.filmikamari.fi/pressit/

Käyttäjätunnus: press

Salasana: noutaja

 

Lisätietoja elokuvasta jakelijalta: 

Mediator Europa Film Distribution 

Ville Paija

Valtiotieteiden maisteri, 

Certificate in Producing, UCLA

Puh. +358 40 594 1255

ville.paija@mediatoreuropa.com

www.mediatoreuropa.com

 

Elokuvan tekijätiedot 

Valmistusmaa: Hollanti, USA

Tuotantoyhtiö: Shooting Star Film company 

Kieli: Englanti 

Teksitys: Suomi ja ruotsi 

 

Ohjaus: Maria Peters

Tuottaja: Dave Schram

Naispääosa: Christanne de Bruijn

Miespääosa: Benjamin Wainwright (A Quiet Passion) 

 

Muissa rooleissa:

Richard Sammel (Casino Royale, Kunniattomat paskiaiset, Rauhantekijä) 

Peter Basham (Skyfall, Inception)

Scott Turner Schofield (Kauniit ja rohkeat) 

Seumas F. Sargent (Myrskyn ratsastajat) 

Sian Thomas (Harry Potter ja Feeniksin kilta) 

James Sobol Kelly (Borg/McEnroe, The Crown)

 

Elokuvan jakelu ja markkinointi Suomessa: 

Mediator Europa Film Distribution. www.mediatoreuropa.com

 

Christanne de Bruijn (1986)

Hollannissa ja Yhdysvalloissa opiskellut palkittu hollantilainen näyttelijä, laulaja ja sellisti Christanne de Bruijn on näytellyt useissa kansainvälisissä elokuvissa, TV-sarjoissa sekä teatterissa ja musikaalirooleissa. Hänet palkittiin Antonia Bricon roolista muun muassa yleisöpalkinnolla Denverin elokuvajuhlilla sekä Scenecsin elokuvafestivaaleilla Hollannissa. 

 

Ohjaaja Maria Peters

Maria Peters on Hollannin menestyneimpiä ja palkituimpia elokuvaohjaajia. Hän on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut 40 elokuvaa.