Takaisin

21.06.2022 | Blue Sea Film Festival

29.BSFF: kauhua Latviasta, ajankohtaista Ukrainasta, kotimaista kärkeä ja tanssielokuvia

Joukko elokuvantekijöitä saapuu Raumalle kertomaan elokuvistaan - keskustelu alkakoon!

Blue Sea Film Festival (18.-21.8.2022) kokoaa  taas Raumalle elokuva-alan kirkkaimman kärjen elokuun kolmantena viikonloppuna. Ohjelmistossa nähdään muun muassa kotimaisia uutuuksia tekijävieraineen, tanssielokuvia, kansainvälinen Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailun satoa sekä uuden pohjoismaisen ja eurooppalaisen elokuvan parhaimmistoa. Teemamaana esittäytyy tänä vuonna Latvia. Sota nousee väistämättä yhdeksi tämän vuoden teemaksi: eurooppalainen ikkuna avautuu Ukrainaan, josta tulee kaksi elokuvaa. Sodan surun paljastavat myös Kanerva Cederströmin dokumentti Sandarmohin suru sekä Elli Rintalan Helena Ranta – sodan viimeinen avaus. Cederström ja Rintala saapuvat festareille.

LATVIA-sarjassa nähdään pitkän elokuvan ja dokumentin lisäksi harvinainen pitkä animaatio, Ilze Burkovska-Jacobsenin My Favorite War. Festivaali esittää myös Kristine Brieden ja Audrius Stonysin kunniahimoisen dokumentin Bridges of Time. Kristine Brieden saapuu Raumalle. Taboo on Andrejs Ekisin romanttinen komedia vuodelta 2021. Latvialaista kauhua bluukkareille tuo Ugis Olten ohjaama Upurga (Latvia, 2021). Festivaaleille saapuu myös Latvian Suomen suurlähetystön kulttuuritoiminnan koordinaattori Maira Dobele.

Bluukkarien ohjelmisto nostaa perinteisesti  framille SUOMALAISEN ELOKUVAN TÄHDET. Ohjaaja  Mika Kaurismäki saapuu elokuvansa Yö armahtaa kanssa Raumalle, 70 on vain numero-elokuvan ohjaaja Johanna Vuoksenmaa ja päänäyttelijä Hannele Lauri tulevat festareille, Pahanhautoja-elokuvan ohjaaja Hanna Bergholm ja pääosanäyttelijä Siiri Solalinna saapuvat Raumalle.  Festivaalille odotetaan myös Susanna Helkeä (Armotonta menoa – hoivatyön lauluja), Roope Oleniusta ja Veera W. Viloa (Free Skate, ennakkonäytös Raumalla), Kanerva Cederströmiä (Sandarmohin suru) ja dokumentin Helena Ranta – sodan viimeinen sana ohjaaja Elli Rintala. Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia-elokuvan ohjaaja Teemu Nikki ja kuvaaja Sari Aaltonen tulevat myös bluukkareille.

Lisäksi ohjaajat Niklas Lindgren (Huonot naiset), Claes Olsson (Rikinkeltainen taivas), Marja Pyykkö (Sihja-kapinaa ilmassa) ja Marko Röhr (Tunturin tarina) saapuvat Raumalle.

Festivaaleilla perinteisesti KESKUSTELLAAN ELOKUVISTA.

Tanssi nousee yhdeksi tämän vuoden festivaalin teemaksi, Tanssielokuva-sarjan kokoaa Lapin Yliopiston opettaja Timo Haanpää ja tanssielokuvien tekijä, kuraattori Kati Kallio, jotka vetävät tanssikeskustelua.

Haanpää ja Kallio saapuvat Raumalle.

Elokuvanarraatio  - Miten meitä kerrotaan? Kerronta on voimakas vallankäytön väline ja erityisesti elokuvan voima mielikuviemme muovaamisessa on valtava. Elokuvakasvattaja Kaisa Kukkola vetää keskustelua, johon osallistuu myös festarin elokuvavieraita.

Stuntin työ – elokuva Omerta 6/12 on festivaalin ohjelmistossa, sen vauhdikkaat kohtaukset ovat työllistäneet stuntteja.  Kari ”Snuupi” Sunnela on monia stunt-tehtäviä tehnyt sirkusalan opettaja, hän kertoo stunt-työstä ja tekniikoista.

Latvia on tämän vuoden teemamaa. Latvia-sarjassa nähdään pitkän draamaelokuvan ja dokumentin lisäksi harvinainen pitkä animaatio ja romanttinen komedia. Latvialaisesta elokuvasta myös keskustellaan, vieraana Maira Dobele, Latvian Suomen suurlähetystön kulttuuritoiminnan koordinaattori sekä Bridges of Time -elokuvan ohjaaja Kristine Brieden.

BALTIC HERRING -LYHYTELOKUVAKILPAILUN ilmottautuminen  on päättynyt ja odotamme korkeatasoisia lyhytelokuvia ammattilais-, opiskelija- ja amatöörisarjassa kolmeen näytökseen. Palkinnot, ”silakkaoskarit” jaetaan la 20.8.

Perjantai- ja lauantai-illat  (19.-20.8.) hyvinkin KATKITAITEELLISTA MENOA  ilmaiseksi Amarillon terassilla. Estradilla mm. Pläkkploosarit, Loiriplukari, Ei koiria terassille-bändi, Orange Groove Dance, Maiju Lehti, Mika Formunen ym.

 

Elokuvajuhlien nettisivuilla www.blueseafilmfestival.net tietoa 2022 ohjelmistosta.

TIEDUSTELUT

 Merja Valkoja, Rauman Elokuvakerhon pj.

040 736 1771

merja.valkoja@pp.inet.fi

 

Tarmo Hotanen, ohjelmisto ja Baltic Herring-kilpailu

044 584 3009

tarmo.hotanen@gmail.com

 

Timo Metsäjoki, keskustelut, oheisohjelma

0407379054

timo.metsajoki@gmail.com

 

 LEHDISTÖN AKKREDITOINTI

 

www.blueseafilmfestival.net/x/media/akkreditointi