Takaisin

13.05.2022 | Pirkanmaan elokuvakeskus

Ansa Moskovassa ensi-ilta 10.6.

ANSA MOSKOVASSA on kylmäävä elokuva kriittisten äänten vaientamisesta Venäjällä, mutta myös toivoa antava tarina rohkeudesta.


ANSA MOSKOVASSA Suomen ensi-iltaan 10.6.2022

ANSA MOSKOVASSA on kylmäävä elokuva kriittisten äänten vaientamisesta Venäjällä, mutta myös toivoa antava tarina rohkeudesta.


Elokuvan Suomen ensi-ilta on 10.6.2022. Elokuvasta järjestetään erikoisnäytös 9.6. klo 17.00 elokuvateatteri Orionissa Helsingissä. Ohjaajan lisäksi paikalla ovat mm. toimittaja Arja Paananen, tutkijatohtori Veera Laine ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro keskustelemassa elokuvan teemoista.

Ohjaaja Anna Shishova vierailee Suomessa 6.-9.6. ja hän on median tavoitettavissa haastatteluja varten. Hän poistui perheineen Venäjältä turvallisuussyistä heti Ukrainan sodan alettua.

Elokuvan päätuottajana on IV Films/Iikka Vehkalahti yhdessä kroatialaisen Nukleus Filmin ja norjalaisen Piraya Filmin kanssa. Tuotantoa ovat tukeneet mm. ZDF/ARTE, IDFA Bertha Fund, Creative Europe, Fritt Ord , AVEK, SES,YLE, Al Jazeera Documentary Channel. Venäjältä elokuva ei ole saanut mitään tukea.

Anna Shishova: ANSA MOSKOVASSA (The New Greatness Case, Suomi/Kroatia/Norja 2022) -K12- 92 min

Kylmäävä elokuva Venäjän kriittisten äänien murskaamisesta, nuoren tytön ajautumisesta salaisen poliisin ansaan ja tavallisen moskovalaisen äidin epätoivoisesta taistelusta tyttärensä vapauttamiseksi.

Anya oli tavallinen moskovalainen teini, joka löysi netissä mieleisensä keskusteluryhmän. Siellä puhuttiin eläimistä, tähtitaivaasta ja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Ryhmään liittyi Ruslan D nimellä esiintyvä mies, joka järjesti nettiporukalle toimistotilan tapaamisia varten. Askel askeleelta hän alkoi johdatella Putinin hallintoon kriittisesti suhtautuvia nuoria kohti aktiivista poliittista toimintaa. Kuvaan tulivat lentolehtiset, jopa polttopulloilla leikkiminen. Ruslan D sijoitti tapaamistilaan kameran, ja kun materiaalia kertyi riittävästi, hän luovutti sen syyttäjälle.  

Poliisi hyökkäsi teini-ikäisten koteihin, ja nuoret pidätettiin syytettynä hallituksen kaatamisen suunnittelusta ja terrorismista. Anyaa uhkasi kymmenen vuoden vankeustuomio. Ihmisoikeusliike vaati pidätettyjen vapauttamista. Kolme vuotta kestänyt oikeusprosessi muutti Anyan äidin Putinin lojaalista seuraajasta nälkälakkoon ryhtyneeksi aktivistiksi.

Moskovalainen ohjaaja Anna Shishova seurasi Anyan ja tämän äidin elämää koko tapahtuman ajan ja paljasti lopulta myös Ruslan D:n todellisen henkilöllisyyden. Lopputulos on kafkamainen kuvaus Venäjän todellisuudesta, mutta myös toivoa antava kertomus tavallisten ihmisten rohkeudesta ja rakkauden merkityksestä elämässä.

Tervetuloa elokuvan lehdistönäytöksiin!
Helsinki: Ke 8.6. klo 10.00
Finnkino Tennispalatsi sali 2
Ohjaaja Anna Shishova paikalla 8.6. ja lehdistötilaisuus näytöksen jälkeen!
Haastattelupyynnöt:
juha.elomaki@elokuvakeskus.fi p. 050 412 4137
Tampere: To 9.6 klo 9:30  Arthouse Cinema Niagara

Screener-pyynnöt (engl. versio valmis, suomitekstit valmistuu 25.5. mennessä)
Juha Elomäki juha.elomaki@elokuvakeskus.fi 050 412 4137

ANSA MOSKOVASSA
Ohjaus ja käsikirjoitus: Anna Shishova
Tuotanto: IV Films Oy, Nukleus Film ja Piraya Film
Tuottajat: Iikka Vehkalahti, Vlad Ketkovich, Torstein Grude ja Sinisa Juracic
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki
Elokuvan kesto: 92 min
Ikäraja: -K12-