Takaisin

17.11.2021 | Bright Fame Pictures

Taitoluistelumaailmaan sijoittuvasta Free Skate -elokuvasta on julkaistu traileri

Free Skate saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 28.1.2022

Free Skate on taitoluistelumaailmaan sijoittuva nuoren naisen kasvutarina, jossa lupaava taitoluistelija loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteitaan. Valoisasta tulevaisuudesta ja uusista mahdollisuuksista huolimatta menneisyys ei päästä häntä kahleistaan. Hän tajuaa, että vaikean menneisyyden kohtaaminen on ainoa reitti maailman huipulle.

Elokuvan pääosan tekee entinen joukkuevoimistelun maailmanmestari Veera W. Vilo (Punainen kohina, Kyrsyä – Tuftland), joka on myös käsikirjoittanut elokuvan. Muissa rooleissa nähdään mm. Leena Uotila, Karoliina Blackburn, Jevgeni Haukka, Saara Elina, Miikka J. Anttila, Regina Launivuo, Sirke Lääkkölä, Ilona Chevakova ja Viivi Pumpanen. Belgian olympiaadi (PyeongChang 2018, Peking 2022) ja Grand Prix -mitalisti (Torino 2021) Loena Hendrickx tekee elokuvan vaativimmat luistelustuntit. Elokuvan yhtenä tuottajana toimiva ja luisteluroolin tekevä Teea Siltanen on entinen muodostelmaluistelun maailmanmestari.

Elokuvan jälkituotantoa tehtiin Suomen lisäksi Georgiassa, Ukrainassa ja Tanskassa. Georgialainen VFX -tuotantoyhtiö Trick Makers Studio on tehnyt efektejä mm. David Lynchin tuottamaan elokuvaan The Other Me, ja heidän artistejaan on ollut mukana tekemässä efektejä myös Star Wars: The Mandalorian -sarjaan.

Monikielinen elokuva nojaa ajankohtaisiin naisurheilijoiden tarinoihin sekä tekijätiimin omakohtaisiin kokemuksiin huippu-urheilusta. Tapetille nousevat niin lajisidonnaiset kuin ihmiskauppaa sivuavat kysymykset.

“Luvassa on ajankohtainen ja varmasti provosoiva, mutta toivoa antava urheiluelokuva” toteaa elokuvan ohjaaja-tuottaja Roope Olenius. “Kuvauksien aikana Suomessa ja maailmalla ulostulleet kohut ja väärinkäytökset estetiikkalajien parissa vain vahvistivat tunnetta, että tämä elokuva meidän pitää tehdä juuri nyt” lisää näyttelijä-käsikirjoittaja Veera W. Vilo.

Free Skate on Oleniuksen ja Vilon kolmas yhteinen elokuvatuotanto pariskuntana. Heidän edellinen elokuvansa, Sami Pöyryn ohjaama psykologinen draama-trilleri Punainen kohina sai elokuvateatterilevityksen keväällä 2021. He asuvat kahden lapsensa kanssa Espoossa. Pariskunta odottaa kolmatta lastaan, jonka on määrä syntyä joulun aikaan.

Elokuva on Roope Oleniuksen toinen kokopitkä ohjaustyö. Hänen ensimmäinen elokuvansa, junttikauhu Kyrsyä – Tuftland (2017) palkittiin usealla kansainvälisellä elokuvafestivaalilla (mm. Other Worlds Austin, Horrorant Film Festival) ja sai Suomen lisäksi rajatun elokuvateatterilevityksen myös Yhdysvalloissa ja Kreikassa.

Tuotannosta ja levityksestä vastaa porilainen Bright Fame Pictures. Osatuotantoyhtiöinä elokuvassa ovat mukana Brave Teddy Oy, Optipari Oy ja Whitepoint Oy. Free Skate saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 28.1.2022.


Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=ez2CF-mg0j4

Juliste, kuvat ja pressipaketti: https://drive.google.com/drive/folders/14jBeKrsvFfUprLGHoJsvH0BK3aXIUy7M?usp=sharing

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt9587950/