Takaisin

03.11.2021 | Helsinki Film Festival

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 Elokuvapalkinnon on saanut tanskalainen elokuva FLEE

Voittaja julkistettiin tiistai-iltana 2.11. Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston syysistunnon yhteydessä.

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 elokuvapalkinnon ovat saaneet ohjaaja ja käsikirjoittaja Jonas Poher Rasmussen, käsikirjoittaja Amin ja tuottajat Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie ja Signe Byrge Sørensen elokuvallaan FLEE. Voittaja julkistettiin tiistai-iltana 2.11. Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston syysistunnon yhteydessä.

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 elokuvapalkinto myönnettiin tiistai-iltana elokuvalle FLEE (Flugt). Palkinto on yksi Pohjois-Euroopan halutuimmista palkinnoista, ja sen voittajakaartiin kuuluvat sellaiset vahvat pohjoismaiset klassikot kuten esimerkiksi ANTICHRIST (Lars von Trier), PLAY (Ruben Östlund), THE HUNT (Thomas Vinterberg) ja LOUNDER THAN BOMBS (Joachim Trier).

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto lisää entisestään elokuvan saamaa merkittävää tunnistusta. FLEE nimettiin viime viikolla sekä Tanskan Oscar ® -ehdokkaaksi että ehdolle tavoitellun IDA-dokumenttipalkinnon saajaksi.

300 000 Tanskan kruunun (noin 40 300 euron) suuruinen palkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken tasan. Näin korostetaan sitä, että elokuva on taiteenlajina tulosta näiden kolmen päätoimijan tiiviistä yhteistyöstä.

Palkintolautakunta, jossa on mukana yksi jäsen kustakin viidestä Pohjoismaasta, perustelee tämän vuoden voittajavalintaa näin:  

Esteettinen, poliittinen ja inhimillinen ulottuvuus yhdistyvät vain harvoin yhtä täydelliseksi taiteelliseksi kokonaisuudeksi kuin Fleessä. Ohjaajan lapsuudenystävä Amin kertoo animoidussa dokumentissa ensimmäistä kertaa dramaattisen elämäntarinansa homona ja afganistanilaisena lapsipakolaisena. Nyt hänen elämänsä on tulossa suureen käännekohtaan: hän on menossa naimisiin.

Elokuva kyseenalaistaa aikamme pakolaiskeskustelua konkreettisesti ja ravistelevasti. Katsojan on kuitenkin helppo samastua Aminin yleiseen eksistentiaaliseen epävarmuuteen, jota elokuva tukee havainnoimalla yksityiskohtia ja tilanteita harkitusti ja välillä humoristisestikin.  Animaation käyttö ratkaisee loistavasti kaksi käytännön haastetta, jotka liittyvät anonyymiuteen ja fyysisen kuvamateriaalin puutteeseen. Tyylikäs toteutus tekee kertomuksesta myös sielukkaan elämyksen, kuvataanpa siinä onnellista lapsuutta Afganistanissa tai karua pakoa kohti Eurooppaa. Amin päätyy Tanskaan etsimään turvaa ja kotipaikkaa.

Flee kertoo tuiki tärkeän, ajassa kiinni olevan ja koskettavan tarinan siitä, miten kaikilla ihmisillä on oikeus onnelliseen lapsuuteen ja turvalliseen kotipaikkaan etnisestä alkuperästä, iästä ja seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta. Elokuva tehtiin ennen kuin monet afganistanilaiset joutuivat hiljattain lähtemään pakoon sisällissotaa, ja tapahtumat ovat entisestään korostaneet elokuvan merkitystä. Ohjaaja ei kuitenkaan sorru kerronnassa itsesääliin tai tunteiluun.

Flee on voittanut Sundancen World Cinema Documentary -kilpasarjan juryn pääpalkinnon sekä parhaan pitkän elokuvan palkinnon Annecyn animaatioelokuvajuhlilla. Elokuvalle povataan tulevana vuonna suurta kansainvälistä menestystä, mitä pohjoismainen palkintolautakunta pitää täysin ansaittuna. Yksimielinen palkintolautakunta haluaa näin ollen myöntää Fleelle Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2021.

Elokuvan FLEE käsikirjoittajat ovat Jonas Poher Rasmussen ja ‘Amin’, ja sen on ohjannut tanskalainen/ranskalainen elokuvantekijä Jonas Poher Rasmussen, jonka debyytti oli vuonna 2006 julkaistu dokumentti SOMETHING ABOUT HALFDAN. Dokumenttielokuva kertoo hänen isoisästään Halfdan Rasmussenista, yhdestä Tanskan kaikkien aikojen rakastetuimmista ja luetuimmista runoilijoista. FLEE valittiin Cannesin vuoden 2020 elokuvajuhlien viralliseen ohjelmistoon. Vuonna 2021 elokuva voitti kansainvälisillä festivaaleilla useita arvostettuja palkintoja, kuten Sundancen juryn pääpalkinnon, parhaan pohjoismaisen dokumentin Dragon -palkinnon Göteborgissa sekä parhaan pitkän elokuvan Cristal -palkinnon Annecyn animaatioelokuvajuhlilla.

Tuottajat Monica Hellström ja Signe Byrge Sørensen työskentelevät molemmat Tanskan johtavassa dokumenttielokuvien tuotantoyhtiössä Final Cut for Realissa ja ovat voittaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Signe Byrge Sørensen on ollut kaksi kertaa ehdokkaana Oscar-palkinnon saajaksi. Charlotte de la Gournerie toimii osakkaana ja tuottajana Sun Creature Denmark -tuotantoyhtiössä. FLEE on ensimmäinen kokopitkä animaatioelokuva hänen tuottajan urallaan.

Edelliset Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voittajat ovat norjalaisen Dag Johan Haugerudin BEWARE OF CHILDREN (2020), tanskalaisen May el-Toukhyn QUEEN OF HEART (2019) ja islantilaisen Benedikt Erlingssonin WOMAN AT WAR (2018).

Mediakontakti:
Jorma Akkanen, Pohjoismaiden Neuvoston Elokuvapalkinto 2021 -tiedotus/Suomi, 050 567 1888, akkanenjlv@gmail.com

Lehdistökuvia voittajista:
http://ncfp.nordiskfilmogtvfond.com
Käyttäjätunnus: press2021 - Salasana: ncfp2021

Lisätietoja:
https://www.nordiskfilmogtvfond.com/events/nordic-council-prize/2021  
https://www.nordiskfilmogtvfond.com   //  Startside | Pohjoismainen yhteistyö (norden.org)
https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond