Takaisin

26.10.2021 | Helsinki Film Festival

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO 2021 palkintogaala 2.11.

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot jaetaan Kööpenhaminan Royal Danish Playhousessa 2. marraskuuta. Tilaisuuden juontaa näyttelijä Jakob Oftebro.

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot jaetaan Kööpenhaminan Royal Danish Playhousessa 2. marraskuuta. Tilaisuuden juontaa näyttelijä Jakob Oftebro ja palkintoja jakamassa ovat näyttelijä David Dencik, ympäristöpalkinnon aiempi saaja Selina Juul, säveltäjä Phillip Faber sekä Färsaarten pääministeri Bárður á Steig Nielsen.

Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain viisi palkintoa: Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon, kirjallisuuspalkinnon, lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon sekä ympäristöpalkinnon. Palkinnot ovat suuruudeltaan 300 000 Tanskan kruunua (noin 40 300 euroa), ja ne jaetaan Pohjoismaiden neuvoston vuotuisen istunnon yhteydessä.

Palkinnoilla pyritään lisäämään kiinnostusta Pohjoismaiden kirjallisuuteen, kieliin, musiikkiin, elokuviin ja innovatiivisiin ympäristötekoihin. Turvavälien ja etätapahtumien jälkeen nyt on luvassa jälleen fyysinen palkintojenjakotilaisuus, jonka järjestää Pohjoismaiden neuvoston Tanskan valtuuskunta. 

– ”Siitä tulee ilon päivä, kun voimme ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen jakaa Pohjoismaiden neuvoston palkinnot elävän yleisön edessä. Paikkana on Tanskan kuninkaallisen teatterin uusi teatterirakennus Royal Danish Playhouse. Luvassa on upeaa musiikkia ja yhteislaulua, ja palkinnonsaajien julkistamista voi seurata tv:stä koko Pohjolassa”, sanoo Pohjoismaiden neuvoston presidentti Bertel Haader.

Ainutlaatuista kulttuuri- ja ympäristötyötä

Yhteensä 54 teosta, hanketta ja taiteilijaa kaikista Pohjoismaista tavoittelee Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 kirjallisuus-, lasten- ja nuortenkirjallisuus, elokuva-, musiikki- ja ympäristöpalkintoja. Niiden joukossa on romaaneja, novelleja, kuvakirjoja ja yksi tulevaisuuseepos, dokumentteja ja näytelmäelokuvia, vokalisteja, trumpetisteja, pianisti ja dj-kollektiivi sekä ympäristötoimia, jotka liittyvät uudistavaan maatalouteen, kasvihuoneviljelyyn Grönlannissa sekä elintarvikkeiden hiilijalanjälkeen.

Viisi ainutlaatuista uutta elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjolan tärkeimmästä ja arvostetuimmasta elokuvapalkinnosta, Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnosta 2021:

ISLANTI: Alma / Alma Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Kristín Jóhannesdóttir, tuottaja: MGuðrún Edda Þórhannesdóttir

NORJA: Gunda / Gund Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Victor Kossakovsky, tuottaja: Anita Rehoff Larsen

RUOTSI: Tigrar / Tiikerit / Tigers Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Ronnie Sandahl , tuottaja: Piodor Gustafsson

SUOMI: Ensilumi / Den Första snön / Any Day Now Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Hamy Ramezan, käsikirjoittaja: Antti Rautava, tuottajat: Jussi Rantamäki ja Emilia Haukka

TANSKA: Flugt / Flee Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Jonas Poher Rasmussen,  tuottaja: Monica Hellström

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon jakaa uudessa James Bond -elokuvassa nähtävä näyttelijä David Dencik. 

Marraskuun 2. päivänä julkistettavat voittajat saavat Nordlys -palkintopatsaan ja 300 000 Tanskan kruunua (noin 40 300 euroa), Elokuvapalkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken.

Katso palkintojenjakotilaisuus suorana 2. marraskuuta!

Lähetys alkaa Royal Danish Playhousesta klo 21.00 Suomen aikaa, ja sitä voi seurata Tanskan yleisradion DR:n verkkosivuilta www.dr.dk sekä kaikissa Pohjoismaissa. DR:n tuottama tilaisuus nähdään nimittäin myös muiden Pohjoismaiden julkisen palvelun kanavilla. YLE Teema & Fem kanava lähettää palkintogaalan nauhoitettuna sunnuntaina 7.11. klo 10.00 tekstitettynä ja se on nähtävänä YLE Areenassa 30 päivän ajan. Katso tarkemmat tiedot kansallisista ohjelmatiedoista.

Tietoa lehdistölle

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 palkinnot jaetaan Kööpenhaminan Royal Danish Playhousessa (Skuespilhuset)  2. marraskuuta klo 21.00 Suomen aikaa. Palkintojenjakotilaisuuden jälkeen on mahdollisuus valokuvata ja haastatella palkinnonsaajia. Palkintojenjakotilaisuuteen voivat osallistua vain istuntoon akkreditoituneet toimittajat. Akkreditoituminen päättyy 27. lokakuuta klo 16.00:     

Median akkreditoituminen: https://www.norden.org/fi/news/toimittajat-aika-akkreditoitua-pohjoismaiden-neuvoston-istuntoon

Voimassa oleva lehdistökortti vaaditaan.

Lisätietoja:

Jorma Akkanen, Pohjoismaiden Neuvoston Elokuvapalkinto 2021 -tiedotus / Suomi  050 567 1888, akkanenjlv@gmail.com

Palkintolautakuntien perustelut, elokuvien tuotantotiedot, trailerit, lehdistökuvat ja yleistä tietoa Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnosta 2021 voi ladata seuraavista linkeistä:

http://ncfp.nordiskfilmogtvfond.com (Käyttäjätunnus: press2021 //  Salasana: ncfp2021)

Nordisk Film & TV Fond verkossa:

https://www.nordiskfilmogtvfond.com/events/nordic-council-prize/2021

Nordisk Film & TV Fond: https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond

Pohjoismaiden neuvosto verkossa:

https://www.norden.org/fi/news/pohjoismaiden-neuvoston-palkintojenjakotilaisuus-lahetetaan-suorana-koopenhaminasta-2