Takaisin

06.10.2021 | Pirkanmaan elokuvakeskus

Lehdistötilaisuudessa - ja näytöksessä paikalla islantilaisia tekijöitä.

Lehdistönäytöksessä - ja tilaisuudessa 13.10. paikalla mm. elokuvan päähenkilö, koripallovalmentaja Brynjar Karl Sigurðsson, ohjaaja Guðjón Ragnarsson ja tuottaja Margrét Jónasdóttir.

Lehdistötiedote 6.10.2021
Pystymetsä Oy, Pirkanmaan elokuvakeskus & Filmbutik

TYTÖT – PIDETÄÄN PALLO! Elokuva peliä suuremmista tunteista

Tervetuloa lehdistönäytökseen ja lehdistötilaisuuteen 14.10.2021 klo 10 Tennispalatsiin.

Suomen koripallon valmennuspiireissä ja Islannissa huomiota herättänyt dokumenttielokuva kertoo peliä suuremmista tunteista, jossa urheilumaailman kipukohdat ja valmennuksen rajat nostetaan tapetille. Viimeisessä lehdistönäytöksessä paikalla on myös elokuvan tekijäkaartia Suomesta ja Islannista, mm. elokuvan päähenkilö, koripallovalmentaja Brynjar Karl Sigurðsson, ohjaaja Guðjón Ragnarsson, tuottaja Margrét Jónasdóttir ja tuottaja Outi Rousu sekä elokuvassa esiintyviä koripallotyttöjä.

Guðjón Ragnarssonin elokuvassa tyttöjen koripallojoukkue ajautuu kiistellyn valmentajansa vetämänä konfliktiin lajiliiton kanssa, kun heitä ei päästetä pelaamaan poikia vastaan. Suurten tunteiden islantilaiselokuva johdattaa pohtimaan valmennuksen, urheilun tasa-arvon, mutta myös kasvatuksen vaikeita kysymyksiä. Taipumaton ja epätavallisia metodeja käyttävä valmentaja jakaa mielipiteitä etenkin tyttöjen vanhempien sekä valmentakollegoiden keskuudessa, mutta mitä mieltä tytöt itse ovat? Missä menee valmentajan rajat ja mitkä voivat ovat urheiluharrastuksen tavoitteet? 

Tyttöjen koripallojoukkue ylittää urheiluvalmennuksen rajoja. Joukkue yltää hienoihin saavutuksiin ja tytöt löytävät oman äänensä pelaajina ja ihmisinä. He ovat valmiita muuttamaan urheilukulttuuria. Mutta onko maailma valmis siihen?

Elokuva tulee Suomessa elokuvateattereihin perjantaina 22.10.2021.

Lehdistönäytös ja lehdistötilaisuus 14.10.2021
klo 10 Finnkino Tennispalatsi, sali 6.

Haastattelupyynnöt tiedottaja Anna Suonsyrjä anna.suonsyrja@elokuvakeskus.fi 050 522 9561

* Screener-pyynnöt:
Anna Suonsyrjä ?anna.suonsyrja@elokuvakeskus.fi   050 5229 561

 

Gudjon Ragnarsson: TYTÖT - PIDETÄÄN PALLO!

(Raise the Bar- Hækkum rána, Islanti/Suomi 2021) -S-70 min

Elokuva peliä suuremmista tunteista.

Parhaissa urheiluelokuvissa ei ole väliä millä sarjatasolla pelataan tai millaisista rahasummista puhutaan. Kyse on tunteista, joita syvempiä ei olekaan: voittamisen puhtaasta hurmiosta ja tappion musertavista kyynelistä.

Guðjón Ragnarssonin ohjaamassa islantilaiselokuvassa Tytöt - pidetään pallo! pelataan esiteini-ikäisten tyttöjen koripalloa maassa, jossa naiskoripalloilu on vasta hiljattain ollut nousussa. Pelin voittamista tärkeämmäksi tavoitteeksi nousee taistelu sukupuolten tasa-arvosta lajin piirissä.

Brynjar Karl Sigurðsson on eräänlainen valmentajan arkkityyppi: kova, mutta oikeudenmukainen, tunteella pelejä elävä ja lajilleen täysin omistautunut. Kun hänen seuransa ei hyväksynyt alle 10-vuotiaiden lasten jakamista kunnianhimoisuuden mukaan, hän vaihtoi joukkuetta.

Koripalloa hengittävä Sigurðsson näkee itsensä kasvattajana: lajissa kehittyminen auttaa tyttöjä myös elämässä. Elokuva antaa paljon tilaa tyttöjen omille näkemyksille ja moni heistä puhuukin voimaantumisesta sekä lisääntyneestä uskalluksesta.

Toisaalta treeneissä ei säästytä kyyneleiltä ja Sigurðssonin huutaminen, kiroilu ja ehdottomuus aiheuttavat skismaa joissain vanhemmissa. Lopulta tilanne eskaloituu konfliktiin lajiliiton kanssa, kun Sigurðsson ja hänelle uskollinen joukkue vaativat pääsyä poikien sarjaan. Kenen äänellä on väliä ja kuinka pitkällä sukupuolten tasa-arvo lopulta on?

Nuorten urheiluvalmennus on ollut laajasti otsikoissa Suomessakin. Tytöt - pidetään pallo! johdattaa pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä valmennuskeinoista ja aikuisten vastuusta. Se muistuttaa myös, että lapsia koskevissa kysymyksissä ei saa unohtaa lasten omaa ääntä. Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=-z8r4yA5-BA

Some
https://www.facebook.com/tytotpidetaanpallo
https://www.instagram.com/tytotpidetaanpallo/

Mediakuvat ja lisäinfo:
filmikamari.fi/pressit
tunnus: press
salasana: noutaja

Lisätiedot:
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki 050 412 4173, juha.elomaki@elokuvakeskus.fi
Tiedotus: Anna Suonsyrjä 050 522 9561, anna.suonsyrja@elokuvakeskus.fi
Tuotanto Suomessa: Pystymetsä Oy
Tuottaja: Outi Rousu 040 5412922, outi@pystymetsa.fi, www.pystymetsa.fi
Äänisuunnittelija: Pietari Koskinen, Soundefilm
Dramaturgi: Iikka Vehkalahti, IV Films
Käännökset: SagaVera
Tuotantotuki: Suomen elokuvasäätiö & AVEK
Kansainvälinen myyntiyhtiö: Cats&Docs https://www.catndocs.com/