Takaisin

24.08.2021 | Helsinki Film Festival

Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinto 2021 -ehdokkaat

Viisi ainutlaatuista uutta elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjolan tärkeimmästä ja arvostetuimmasta elokuvapalkinnosta

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 elokuvapalkinnon ehdokkaat viidestä Pohjoismaasta (Islannista, Norjasta Ruotsista, Suomesta ja Tanskasta) julkistettiin tänään. Tavoiteltu elokuvapalkinto jaetaan 18. kerran tänä vuonna.

Ehdokkaiden joukossa on useita tunnettuja ohjaajia, joiden elokuvat ovat saaneet ensi-iltansa merkittävillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinto 2021 –ehdokkaat ovat:

Islanti: Alma / Alma

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Kristín Jóhannesdóttir

Tuottaja: MGuðrún Edda Þórhannesdóttir

Tuotantoyhtiö: DUO Productions

 

Norja: Gunda / Gunda

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Victor Kossakovsky 

Tuottaja: Anita Rehoff Larsen

Tuotantoyhtiö: Sant & Usant

 

Ruotsi: Tigrar / Tiikerit / Tigers

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Ronnie Sandahl 

Tuottaja: Piodor Gustafsson

Tuotantoyhtiö: Black Spark Film & TV AB

 

Suomi: Ensilumi / Den Första snön / Any Day Now

Käsikirjoittaja ja ohjaaja : Hamy Ramezan

Käsikirjoittaja: Antti Rautava

Tuottajat: Jussi Rantamäki ja Emilia Haukka 

Tuotantoyhtiö: Aamu Filmcompany Ltd.

 

Tanska: Flugt / Flee

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Jonas Poher Rasmussen 

Tuottaja: Monica Hellström

Tuotantoyhtiö: Final Cut for Real ApS

 

Suomen palkintolautakunnan perustelut Ensilumi  -elokuvalle:

Ensilumi on yleismaailmallinen ja runollinen tarina perheestä, jota yhdistää rakkaus silloinkin, kun heiltä on kielletty tulevaisuus. Ohjaaja Hamy Ramezan luottaa yleisöönsä. Hänen otteensa on varma ja lempeä, eikä hän kaihda myöskään suuria tunteita ja huumoria. Näyttelijäntyö on ensiluokkaista.

Palkintolautakunta: Mikaela Westerlund (puheenjohtaja), Kalle Kinnunen, Kaisu Isto.

Tietoa Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnosta 2021:

Kansalliset raadit ovat valinneet viisi ehdokaselokuvaa perusteinaan korkea laatu, juuret pohjoismaisessa kulttuurissa ja se, että ne erottuvat taiteellisen omaperäisyytensä kautta kiehtovina ja ympäristöönsä sidoksissa olevina taideteoksina.

Palkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle, pohjoismaisena tuotantona tehdylle pitkälle teatterielokuvalle. Elokuvan kansallisen teatteriensi-illan on pitänyt olla 1. heinäkuuta 2020–30. kesäkuuta 2021 välisenä aikana. Yhteensä 300 000 Tanskan kruunun (noin 40 000 euron) suuruinen palkinto jaetaan tasan elokuvan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken. Näin korostetaan sitä, että elokuva on taiteenlajina näiden kolmen päätoimijan tiiviin yhteistyön tulos.

Kunkin Pohjoismaan ehdokaselokuvasta päättää kulttuuriministeriön nimittämä kolmihenkinen kansallinen palkintolautakunta. Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee äänestämällä tämän vuoden palkinnonsaajan.

Pohjoismaisessa lautakunnassa on yksi jäsen kustakin maasta. Vuoden 2021 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa ovat mukana Jóna Finnsdóttir (Islanti), Inger Merete Hobbelstad (Norja), Emma Gray-Munthe (Ruotsi), Mikaela Westerlund (Suomi) ja Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen (Tanska). Viime vuonna Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnon voitti  Dag Johan Haugerudin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva BARN (Beware of Children) Norjasta.

Helsingissä kaikki viisi ehdokaselokuvaa nähdään 34th Helsinki International Film Festival –Rakkautta & Anarkiaa –elokuvajuhlien ohjelmistossa 16. – 26.9.2021.

Vuoden 2021 elokuvapalkinnon voittaja julkistetaan 2.11.2021 Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston vuotuisen istunnon yhteydessä. Samanaikaisesti julkistetaan muut PN:n palkinnot: Kirjallisuuspalkinto, Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, Musiikkipalkinto ja Ympäristöpalkinto.

Toimittajalle: 

Palkintolautakuntien perustelut, elokuvien tuotantotiedot, trailerit, lehdistökuvat ja yleistä tietoa Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnosta 2021 voi ladata seuraavista linkeistä:

http://ncfp.nordiskfilmogtvfond.com (Käyttäjätunnus: press2021 //  Salasana: ncfp2021)

https://www.nordiskfilmogtvfond.com/events/nordic-council-prize/2021

https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond

https://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvoston-elokuvapalkinto

Ensilumi mediamateriaali myös täältä: www.filmikamari.fi/pressit Tunnus: press Salasana: noutaja >ELOKUVAT>Ensi-iltansa saaneet >Ensilumi

Lisätietoja:

Jorma Akkanen, Pohjoismaiden Neuvoston Elokuvapalkinto 2021-tiedotus / Suomi 050 567 1888, akkanenjlv@gmail.com  

ENSILUMI TUOTANTOTIEDOT:

Alkuperäisnimi: Ensilumi

Englanninkielinen nimi: Any Day Now

Ohjaaja: Hamy Ramezan

Käsikirjoittajat: Hamy Ramezan, Antti Rautava

Rooleissa: Aran-Sina Keshvari, Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Kimiya Eskandari

Tuottajat: Jussi Rantamäki, Emilia Haukka

Tuotantoyhtiö: Elokuvayhtiö Aamu

Kesto: 82 min

Kotimainen levittäjä: Nordisk Film Distribution

Kansainvälinen myynti: New Europe Film Sales

Ensilumi sai ensi-iltansa 16.10.2020.

Ensilumi on saanut Suomen elokuvateattereissa 25.096 katsojaa

“Elämänmyönteinen Ensilumi on elokuvasyksyn sydämen lämpöä ja valoa säteilevä viiden tähden helmi.”

 –AAMULEHTI

 Trailer: https://nordiskfilm.fi/ensilumi/

ENSILUMI

SYNOPSIS

Kolmetoistavuotias iranilainen Ramin Mehdipour asuu perheineen suomalaisessa vastaanottokeskuksessa. Kun Ramin alkaa päästä kesäloman makuun, perhe saa tiedon, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hylätty. He tekevät päätöksestä viimeisen mahdollisen valituksen ja jatkavat jokapäiväistä elämäänsä karkotusuhasta huolimatta. Kun Ramin aloittaa ensimmäisen vuotensa yläkoulussa, jokainen hetki on hänelle entistäkin kallisarvoisempi.

 

OHJAAJA-KÄSIKIRJOITTAJA – HAMY RAMEZAN
Hamy Ramezan (s. 1979) on suomalais-iranilainen ohjaaja-käsikirjoittaja.
Ramezan lähti perheineen Iranista vainoa pakoon ja selvisi pikkupoikana jugoslavialaisista pakolaisleireistä, kunnes perhe saapui Suomeen vuonna 1990. Ramezan valmistui Ison-Britannian Farnhamin UCA-elokuvakoulusta vuonna 2007 ja on sittemmin ohjannut useita lyhytelokuvia. Esimerkiksi Viikko ennen vappua (2009) voitti juryn kunniamaininnan Clermont-Ferrandin lyhytelokuvajuhlilla ja Kuuntele (2015) valittiin Cannesin Directors’ Fortnight -sarjaan. Se oli myös ehdolla Euroopan elokuvapalkinnon saajaksi parhaan lyhytelokuvan kategoriassa. Ensilumi on Hamy Ramezanin ensimmäinen pitkä elokuva. Se sai maailmanensi-iltansa Berlinale Generation 14plus -kilpasarjassa vuonna 2021. Ramezanin seuraava pitkä fiktio on työnimeltään Madly in Love, ja sen käsikirjoittaa jälleen Antti Rautava. Elokuva on yksinhuoltajuutta ja vihanhallintaa käsittelevä rakkaustarina.

 

KÄSIKIRJOITTAJA – ANTTI RAUTAVAAntti Rautava syntyi Helsingissä vuonna 1979 ja valmistui Lahden muotoiluinstituutin elokuva- ja tv-ilmaisun koulutusohjelmasta vuonna 2007. Hän on kirjoittanut lyhytelokuvia, näytelmiä ja proosaa. Yhdessä ohjaaja Hamy Ramezanin kanssa käsikirjoitettu Ensilumi on hänen ensimmäinen pitkä elokuvakäsikirjoituksensa.


TUOTTAJA – JUSSI RANTAMA?KI
Jussi Rantama?ki syntyi Kokkolassa vuonna 1980.
Hän on työskennellyt Elokuvayhtiö Aamussa vuodesta 2008 lähtien, ja vuonna 2013 hänestä tuli yhtiön ainoa omistaja. Rantamäki on luonut pitkiä yhteistyösuhteita moniin auteur-ohjaajiin, joita hän on ensin auttanut lyhytelokuvien ja sitten kunnianhimoisempien fiktioelokuvien teossa laajemman kansainvälisen yleisön saavuttamiseksi. Hän toimi vastaavana tuottajana Juho Kuosmasen Taulukauppiaat-elokuvassa, joka sai Cannesin Cinéfondation-palkinnon vuonna 2010. Sen jälkeen hän tuotti ohjaajan kiitetyn pitkän esikoiselokuvan Hymyilevä mies, joka sai Cannesin Un Certain Regard -palkinnon vuonna 2016 ja oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi.
Kuosmasen toinen kokoillan elokuva Hytti nro 6 oli ehdolla Cannesin arvostetun Kultaisen palmun saajaksi vuonna 2021. Elokuva voitti Cannesin 2021 Grand Prix –palkinnon. Jussi Rantamäen tuottamista muista ohjaaja-käsikirjoittajista voidaan mainita Hannaleena Hauru (Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset), Elina Talvensaari (Neiti Aika) ja Mikko Myllylahti (Metsurin tarina). Rantamäki sai elokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2016.

 

TUOTTAJA – EMILIA HAUKKA
Emilia Haukka on kokopäiväinen tuottaja Elokuvayhtiö Aamussa, jossa hän on tuottanut puolen tusinaa lyhyttä, pitkää ja dokumenttielokuvaa parin viime vuoden aikana. Niistä voidaan mainita Elina Talvensaaren dokumentti Neiti Aika, joka voitti Thessalonikin juryn erikoispalkinnon vuonna 2020, ja Hannaleena Haurun komedia Fucking with Nobody. Hän on tuottanut yhdessä Jussi Rantamäen kanssa Kultainen palmu -ehdokkuuden saaneen ja Cannesin Grand Prix –palkinnon voittaneen  Hytti nro 6:n ja Mikko Myllylahden tulevan elokuvan Metsurin tarina.

 

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 2021, kansallisten palkintolautakuntien perustelut (kaikki ehdokkaat:

 

TANSKA

Alkuperäisnimi: Flukt

Englanninkielinen nimi: Flee

Ohjaaja: Jonas Poher Rasmussen

 

Esteettinen, poliittinen ja inhimillinen ulottuvuus yhdistyvät vain harvoin yhtä täydelliseksi taiteelliseksi kokonaisuudeksi kuin Flugtissa. Ohjaajan lapsuudenystävä Amin kertoo animoidussa dokumentissa ensimmäistä kertaa dramaattisen elämäntarinansa afganistanilaisena homopakolaisena. Samalla Aminin elämä Tanskassa on tulossa suureen käännekohtaan: hän on menossa naimisiin.

Elokuva kuvaa aikamme pakolaiskeskustelua konkreettisen ja ravistelevan ihmiskohtalon kautta. Katsojan on kuitenkin helppo samastua Aminin yleiseen eksistentiaaliseen epävarmuuteen, jonka elokuva paljastaa havainnoimalla yksityiskohtia ja tunnelmia hienotunteisesti ja välillä humoristisestikin. 

Animaation käyttö ratkaisee loistavasti kaksi käytännön haastetta, jotka liittyvät yksityisyyteen ja kuvamateriaalin puutteeseen. Tyylikäs toteutus tekee kertomuksesta myös aistielämyksen, kuvataanpa siinä onnellista lapsuutta Afganistanissa tai karua pakoa kohti Eurooppaa.

Flugt kertoo huipputärkeän, ajassa kiinni olevan ja koskettavan tarinan siitä, miten kaikilla ihmisillä on oikeus onnelliseen lapsuuteen ja turvalliseen asuinmaahan etnisestä alkuperästä, iästä ja seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta.

Palkintolautakunta: Heidi Hilarius-Kalkau Philipsen, Jacob Ludvigsen, Amalie Næsby Fick

 

SUOMI

Alkuperäisnimi: Ensilumi (Den Första snön)

Englanninkielinen nimi: Any Day Now

Ohjaaja: Hamy Ramezan

 

Ensilumi on yleismaailmallinen ja runollinen tarina perheestä, jota yhdistää rakkaus silloinkin, kun heiltä on kielletty tulevaisuus. Ohjaaja Hamy Ramezan luottaa yleisöönsä. Hänen otteensa on varma ja lempeä, eikä hän kaihda myöskään suuria tunteita ja huumoria. Näyttelijäntyö on ensiluokkaista.

Palkintolautakunta: Mikaela Westerlund, Kalle Kinnunen, Kaisu Isto

 

ISLANTI

Alkuperäisnimi: Alma

Englanninkielinen nimi: Alma

Ohjaaja: Kristín Jóhannesdóttir

 

Aivan kuten muutkin vankimielisairaalan naisvangit, Alma on tuomittu miespuolisen kumppaninsa murhasta. Näille naisille Islannin vuoden 2008 talousromahdus vertautuu patriarkaalisen järjestyksen mahdolliseen romahtamiseen. Se on järjestys, jonka turvin naisia on kautta aikojen pahoinpidelty, raiskattu ja kohdeltu kaltoin ja jonka vauraudesta he ovat jääneet osattomiksi. Vertauskuva pohjustaa tätä monikerroksista tarinaa kipeällä tavalla.

 

Alun noir-henkinen kostotarina muuttuu nopeasti kauniiksi rakkaustarinaksi, jonka keskiössä on perheväkivallan uhrin selviäminen surusta ja traumasta sekä sitä seuraava omien juurien ja oman äänen löytäminen.

Purevaa huumoria ja vaikuttavaa visuaalisuutta tarjoavassa Almassa yhdistyvät taidokkaasti väkevä runollinen visio sekä yhteiskuntakriittinen feministinäkökulma.

Palkintolautakunta: Jóna Finnsdóttir, Guðrún Helga Jónasdóttir, Björn Þór Vilhjálmsson

 

NORJA

Alkuperäisnimi: Gunda

Englanninkielinen nimi: Gunda

Ohjaaja: Victor Kossakovsky

 

Gunda niitä harvoja dokumentteja, jotka muuttavat omaa maailmankuvaa. Ohjaaja Victor Kossakovsky vapauttaa katsojan inhimillisestä näkökulmasta ja vie meidät eläinmaailmaan, jossa vallitsee toisenlainen logiikka ja verkkaisempi rytmi. Näin tapaamme Gundan, joka elää porsaineen Grøstadin tilalla Etelä-Norjassa. Elo on idyllistä, mutta luonnon ainainen raadollisuus tulee silti selvästi ilmi. Yksijalkainen kana ja stoalainen lehmälauma ovat muut päähenkilöt elokuvassa, joka on nöyrä suhteessa eläimiin mutta kärjekkään poliittinen. Egil Håskjold Larsenin terävät ja runolliset kuvat tekevät nekin Gundasta upean elokuvaelämyksen.

Palkintolautakunta: Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza, Anne Gjelsvik


RUOTSI

Alkuperäinen nimi: Tigrar

Suomenkielinen nimi: Tiikerit (Suomen ensi-ilta elokuvateattereissa 15.10.21)

Englanninkielinen nimi: Tigers

Ohjaaja: Ronnie Sandahl

 

Ronnie Sandahl kuvaa taidokkaasti urheilun rujoa puolta ja maailmaa, jossa nuoret kyvyt typistyvät pelkiksi vartaloiksi, kilpailuhengeksi ja viimeisimmän suorituksensa arvoisiksi. Kuvaus ja äänitys vangitsevat yksityiskohtia, jotka kasvattavat kertomusta, kuvastavat sisäistä ja ulkoista kaaosta sekä välittävät harvinaislaatuisen aidosti jalkapallokentän hermopaineet ja areenan sähköistyneen tunnelman. Erik Enge kannattelee elokuvaa harteillaan ja täyttää jokaisen kuvaruudun herkkävireisellä tulkinnallaan sekä kasvonliikkeiden ja kehonkielen vaihtuvilla vivahteilla. Tuloksena on harvinaisen hieno yhdistelmä henkilöohjausta ja lahjakasta näyttelijäntyötä.

Palkintolautakunta: Emma Gray Munthe, Gunnar Bergdahl, Caroline Cowan