Takaisin

18.08.2020 | Helsinki Film Festival

POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINTO 2020 -EHDOKKAAT

Viisi ainutlaatuista uutta elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjolan tärkeimmästä ja arvostetuimmasta elokuvapalkinnosta

Lehdistötiedote – Oslo,  18. elokuuta, 2020

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2020 elokuvapalkinnon ehdokkaat viidestä Pohjoismaasta (Islannista, Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Tanskasta) julkistettiin tänään. Tavoiteltu elokuvapalkinto jaetaan 17. kerran tänä vuonna.
Ehdokkaiden joukossa on useita tunnettuja ohjaajia, joiden elokuvat ovat saaneet ensi-iltansa merkittävillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinto 2020 –ehdokkaat ovat:

Islanti: BERGMÁL (Echo), ohjaaja ja käsikirjoittaja Rúnar Rúnarsson,
tuottajat Rúnar Rúnarsson, Live Hide ja Lilja Ósk Snorradóttir.

Norja: BARN (Beware of Children), ohjaaja ja käsikirjoittaja Dag Johan Haugerud, tuottaja: Yngve Sæther.

Ruotsi: CHARTER (Charter), ohjaaja ja käsikirjoittaja Amanda Kernell,
tuottajat  Lars G. Lindström, Eva Åkergren.

Suomi: KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA (Dogs Don’t Wear Pants),
ohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää, käsikirjoittajat  Jukka-Pekka Valkeapää, Juhana Lumme, tuottajat: Aleksi Bardy, Helen Vinogradov

Tanska: ONKEL (Uncle), ohjaaja ja käsikirjoittaja Frelle Petersen,
tuottaja  Marco Lorenzen.

Suomen palkintolautakunnan perustelut Koirat eivät käytä housuja  -elokuvalle:
Jukka-Pekka Valkeapää on luontainen elokuvantekijä. Luodessaan maailmojaan hän hyödyntää elokuvan kaikkia osatekijöitä. Koirat eivät käytä housuja kertoo kyvystä toipua rakastetun kuolemasta, ja se on epätavanomaisuudestaan huolimatta syvästi romanttinen rakkaustarina. Valkeapää ei päästä katsojaa helpolla, vaan haastaa meidät ymmärtämään ihmismielen kätkettyjä puolia.

Palkintolautakunta: Jaana Puskala, Harri Römpötti, Mikaela Westerlund.

Tietoa Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnosta 2020

Kansalliset raadit ovat valinneet viisi ehdokaselokuvaa perusteinaan korkea laatu, juuret pohjoismaisessa kulttuurissa ja se, että ne erottuvat taiteellisen omaperäisyytensä kautta kiehtovina ja ympäristöönsä sidoksissa olevina taideteoksina.
Palkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle, pohjoismaisena tuotantona tehdylle pitkälle teatterielokuvalle. Elokuvan kansallisen teatteriensi-illan on pitänyt olla 1. heinäkuuta 2019–30. kesäkuuta 2020. Yhteensä 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen palkinto jaetaan tasan elokuvan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken. Näin korostetaan sitä, että elokuva on taiteenlajina näiden kolmen päätoimijan tiiviin yhteistyön tulos.

Kunkin Pohjoismaan ehdokaselokuvasta päättää kulttuuriministeriön nimittämä kolmihenkinen kansallinen palkintolautakunta.
Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee äänestämällä tämän vuoden palkinnonsaajan.
Pohjoismaisessa lautakunnassa on yksi jäsen kustakin maasta. Vuoden 2020 pohjoismaisessa palkintolautakunnassa ovat mukana
Hilmar Oddson (Islanti), Inger Merete Hobbelstad (Norja), Kristina Börjeson (Ruotsi), Jaana Puskala (Suomi) ja Per Juul Carlsen (Tanska). Viime vuonna Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnon voitti  May el-Toukhyn ohjaama elokuva QUEEN OF HEARTS Tanskasta.

Helsingissä kaikki viisi ehdokaselokuvaa nähdään 33rd Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin ohjelmistossa 17.-27.9.2020.
Vuoden 2020 Elokuvapalkinnon voittaja julkistetaan 27.10. Reykjavikissa, Islannissa, Pohjoismaiden neuvoston vuotuisen istunnon yhteydessä. Samanaikaisesti julkistetaan muut PN:n palkinnot: Kirjallisuuspalkinto, Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, Musiikkipalkinto ja Ympäristöpalkinto.

Toimittajalle:                            
Palkintolautakuntien perustelut, elokuvien tuotantotiedot, trailerit, lehdistökuvat ja yleistä tietoa Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnosta 2020 voi ladata seuraavista linkeistä 18.8.2020 klo 13.00 alkaen:

https://bit.ly/3kymuGK
https://www.nordiskfilmogtvfond.com/events/nordic-council-prize/2020
https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond/
https://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvoston-elokuvapalkinto
Lehdistökontakti:
Jorma Akkanen, Pohjoismaiden Neuvoston Elokuvapalkinto 2020-tiedotus / Suomi  
050 567 1888, jorma.akkanen@matilarohr.com