Takaisin

11.02.2020 | Helsinki Cine Aasia

Helsinki Cine Aasia -festivaali avaa palkitulla tiibettiläiselokuvalla Balloon

Suomen ainoa aasialaisen nykyelokuvan festivaali Helsinki Cine Aasia järjestetään kahdeksannen kerran torstaista 12.3. sunnuntaihin 15.3.2020.

Festivaali avaa helsinkiläisyleisölle näkymän sekä ajankohtaiseen aasialaiseen nykyelokuvaan ja elokuvakulttuuriin että eri aasialaiskulttuureihin laajemminkin. Ohjelmisto koostuu joukosta kuluneen vuoden kiinnostavimpia, kehutuimpia ja suosituimpia elokuvia Itä- ja Kaakkois-Aasiasta.

Avajaiselokuvassa perinteinen ja moderni törmäävät Tiibetissä

Helsinki Cine Aasian avajaiselokuva on Tiibetin tunnetuimpiin elokuvantekijöihin lukeutuvan Pema Tsedenin uusin teos Balloon (Qi qiu, 2019). ”Olemme innoissamme päästessämme tuomaan harvoin nähtyä tiibetiläistä elokuvaa Helsinkiin”, kertoo festivaalin ohjelmistojohtaja Eija Niskanen. ”Keskiaasialaisiin aromaisemiin sijoittuvat elokuvat laajentavat ohjelmistomme maantieteellistä jakoa.” Ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla saanut ja sittemmin muun muassa Toronton, Busanin ja Rotterdamin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla kehuja kerännyt ja useita palkintoja voittanut Balloon kuvaa perinteisen ja modernin maailman yhteensovittamista. 1980-luvulle yhden lapsen politiikan aikaan sijoittuvassa tarinassa lammaslaumaa kasvattavat kolmen lapsen vanhemmat joutuvat luovimaan luonnon, henkisyyden, politiikan ja vapaan tahdon ristipaineessa. Lapsia ei saisi syntyä lisää, mutta miten huolehtia ehkäisystä, kun lapset nappaavat viimeiset kondomit ilmapalloikseen?

Pema Tseden (s. 1969) on palkittu elokuvantekijä ja kirjailija, joka kuvaa tuotannossaan kotiseutuaan, sen olosuhteita ja kulttuuria tarkkanäköisesti ja humaanisti. Balloonissa hän halusi omien sanojensa mukaan tutkia todellisuuden ja sielun välistä suhdetta. ”Buddhalaisen uskon ja modernin yhteiskunnan todellisuuden törmätessä tiibetiläiset ovat valintojen edessä”, on Tseden todennut. Näiden valintojen kanssa kamppailevat myös Balloonin lammaspaimen Dargye ja erityisesti hänen vaimonsa Drolkar. Painavien yhteiskunnallisten kysymysten vastapainoksi elokuvassa on myös kepeyttä ja lempeää huumoria. Qinghai-järven ympäristön maisemissa kuvattu elokuva kertoo moniulotteisen tarinansa runollisin kuvin. 

Myös Pema Tsedenin edellinen elokuva, tyyliltään erilainen mustan huumorin ja western-vaikutteiden sävyttämä tie-elokuva Jinpa (Zhuang si le yi zhi yang, 2018) on mukana tämän vuoden Helsinki Cine Aasiassa. Elokuvaa tähdittää Balloon-elokuvankin pääosaa esittävä samanniminen näyttelijä. Tsedenin persoonallinen tuotanto on tuttua jo vuoden 2016 festivaalilta, jolloin ohjelmistossa nähtiin Tharlo (2015), draamakomedia tien päälle identiteettiään etsimään lähtevästä tiibetiläismiehestä.

Kiinalaisesta taide-elokuvasta korealaiseen zombikomediaan

Helsinki Cine Aasian katsaus uuteen aasialaiseen elokuvaan painottaa jälleen laadukkuuden lisäksi myös maantieteellistä sekä lajityyppien kirjoa. Ohjelmistossa on elokuvia sekä tunnustetuilta tekijöitä että nousevilta kyvyiltä. Kiinasta esillä on Gu Xiaogangin Cannesissa ensi-iltansa saanut esikoiselokuva Dwelling in the Fuchun Mountains (Chun jiang shui nuan, 2019). Perheen kolmen sukupolven vaiheita muuttuvassa kaupungissa seuraava teos on ottanut inspiraatiota niin Huang Gongwangin kuuluisasta, samannimisestä 1300-luvun rullamaalauksesta kuin taiwanilaismestareiden Edward Yangin ja Hou Hsiao-hsienin verkkaisesta elokuvakerronnasta. 

Aivan toisenlainen perhe-elokuva on Lee Min-jaen debyytti The Odd Family: Zombie on Sale (Gimyohan gajok, 2019). Kovassa nosteessa ympäri maailmaa olevaa korealaista elokuvaa edustava vauhdikas ja pureva komedia kertoo uhkaavasta zombiapokalypsistä uuden bisnesidean saavasta maalaisperheestä. Helsinki Cine Aasian ohjelmistoa on valikoitu suoraan Aasian keskeisimpien elokuvafestivaalien, kuten Etelä-Korean Busan International Film Festivalin sekä Tokyo International Film Festivalin ja Tokyo FilmExin tuoreesta tarjonnasta.

Koko kahdeksannen Helsinki Cine Aasian elokuvaohjelmisto julkaistaan tiistaina 25.2.2020. Festivaalin ohjelmistoa laajentavat perinteeksi muodostunut vauvakino sekä elokuvien teemoihin linkittyvät keskusteluhetket eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Helsinki Cine Aasian tapahtumapaikkoina toimivat Korjaamo Kino, Cinema Orion ja Kino Regina. Lipunmyynti alkaa torstaina 27.2.2020.

http://www.helsinkicineaasia.fi 
https://www.facebook.com/HelsinkiCineAasia 
https://www.instagram.com/helsinkicineaasia 

Lisätiedot, haastattelupyynnöt & median akkreditoitumiset:
tiedotus@helsinkicineaasia.fi 

Suvi Heino +358 (0)45 6339219
Anu Kultalahti +358 (0)40 2139329
Emilia Hannula +358 (0)40 7756893