Takaisin

10.07.2019 | Tuffi Films Oy

Seitsemän ohjaajan elokuva TOTTUMISKYSYMYS tuulettaa asenteita absurdilla huumorilla

Eturivin tekijöiden elokuvatapaus ensi-illassa 27.9.

Tuffi Filmsin seuraava ensi-ilta on episodielokuva Tottumiskysymys, joka nähdään elokuvateattereissa kautta maan 27.9.2019. Seitsemän ohjaajan yhteisteos tuulettaa asenteita absurdilla huumorilla ja näyttää naisen elämästä hetkiä, jotka jäävät yleensä piiloon.

 

Poikkeuksellisella tavalla syntyneen elokuvan tuottaja-ohjaajalle Elli Toivoniemelle ja ohjaaja-käsikirjoittaja Kirsikka Saarelle Tottumiskysymys on yksi uran tärkeimmistä projekteista. Tottumiskysymyksen muita ohjaaja-käsikirjoittajia ovat kotimaisen elokuvan eturivin tekijät Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo.

 

Elokuvassa on mukana kymmeniä suomalaisia näyttelijöitä. Joukossa on useita tunnettuja pitkän linjan näyttelijöitä kuten Krista Kosonen, Eero Ritala ja Johannes Holopainen sekä valkokankaalla debytoivia nimiä, esimerkiksi YouTube-tähti Pinja Sanaksenaho.

  

 

Tottumiskysymys seuraa kuuden naisen päivää, kun jokainen kokee oman ”yksittäistapauksensa” – kokemuksia, joista yleensä vaietaan. Hillan romanttinen loma, Emmin kotibileet ja Miljan koulumatka saavat yllättävän käänteen, kun vieras lyöttäytyy seuraan. Samaan aikaan nuori näyttelijä Emppu harjoittelee elämänsä suurinta roolia ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalla kokematon syyttäjä Aleksi saa yllättäen hoitaakseen oikeusjutun, jota rikoksen uhri Niina on odottanut vuosia. Miia puolestaan on järjestänyt firman juhlat, joiden tunnelma muuttuu, kun Katja kertoo pomon lääppimisestä. Naiset yrittävät ratkaista tilanteen – mutta miten muut suhtautuvat?

 

Tarinat perustuvat ohjaaja-käsikirjoittajien tosielämän havaintoihin. Elokuva sukeltaa realismin ytimeen ja vakavien asioiden äärelle, mutta tekee sen kirpeän viiltävällä huumorilla. Railakas näkökulma näyttää arkemme uudessa valossa. Absurdi huumori itkettää ja naurattaa: voiko tämä olla totta?

 

Elokuvan pääosassa ovat valta sekä me, erilaiset ihmiset — miehet ja naiset, nuoret ja aikuiset. Olemme tottuneet pitämään ihan tavallisina asioita, jotka lähemmin tarkasteltuina paljastuvat älyttömiksi. Voimme kuitenkin muuttaa vain sen, minkä näemme.

 

Elokuvan takana on seitsemän ohjaajaa ja käsikirjoittajaa: Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo. Jussi-voittaja ja Oscar-ehdokas Kirsikka Saari (mm. Hölmö nuori sydän, 2018, ja Pitääkö mun kaikki hoitaa?, 2012) on käsikirjoittanut kokonaisuuden lyhytelokuvien pohjalta. Saari sekä palkittu elokuvatuottaja, Jussi-ehdokas Elli Toivoniemi ovat vastanneet kokonaisuuden ohjaamisesta yhteistyössä lyhytelokuvat ohjanneiden Haapasalon, Paavilaisen, Aallon, J. Toivoniemen ja Tervon kanssa. Episodielokuvan tuottaja on Tuffi Filmsin Elli Toivoniemi (mm. Hölmö nuori sydän, 2018, Korso, 2014, Pitääkö mun kaikki hoitaa?, 2012, ja Hyvä poika, 2011). Lisätietoja tekijöistä löytyy tämän tiedotteen lisätiedoista.

 

 

Episodielokuvalla kollektiivinen tekotapa

 

Eri ohjaaja-käsikirjoittajien omat kuusi erillistä tarinaa sitoo yhteen yhteinen teema.

 

Tottumiskysymys kuvaa järjenvastaisia tilanteita – sukupuolista vallankäyttöä, joka ei tapahtuessaan naurata, mutta kokonaiskuva on silti absurdi.

 

Saari toteaa vakavien aiheiden ja huumorin välillä tasapainottelun olleen haastavaa.

 

– Toisaalta juuri tekijöiden samantyyppinen huumorintaju sekä jaetut kokemukset ja näkemykset maailmasta veivät projektiamme eteenpäin, Saari kertoo.

 

Tottumiskysymys sai alkunsa yli kolme vuotta sitten, kun Elli Toivoniemi ja Kirsikka Saari keskustelivat havainnoistaan ja siitä, mitä ympärillä näkyi.

 

– Kutsuimme Ellin kanssa tuttuja elokuvantekijöitä yhteen ja kysyimme, olisiko heillä samantyyppisiä havaintoja. Sanottavaa oli – ja paljon. Näiden kokemusten pohjalta syntyi lyhytelokuvien sarja sekä lopulta Tottumiskysymys, kertoo Saari projektin alkumetreistä.

 

– Lähdin tekemään pitkän elokuvan käsikirjoitusta valitsemalla teemaan sopivat yksittäiset lyhytelokuvat. Työstin kokonaisuuden käsikirjoituksen etukäteen niiden pohjalta, mutta vielä leikkausvaiheessa ideoimme uusia kuvia ja kohtauksia tarpeen mukaan. Ne kuvattiin kunkin tarinan ohjaajan kanssa yhteistyössä.

 

Elokuvalla on kolme leikkaajaa, Yva Fabricius, Anniina Kauttonen ja Otto Heikola, sekä kolme kuvaajaa, Päivi Kettunen, Jarmo Kiuru ja Kerttu Hakkarainen.

 

Kokonaisprosessi on E. Toivoniemen ja Saaren luotsaama. Kaikki ohjaajat ovat olleet pitkän elokuvan kommentoinnissa mukana kaikissa työvaiheissa. Seitsemän ohjaajan ja kirjoittajan yhteinen ponnistus on enemmän kuin osiensa summa.

 

 

Tottumiskysymys on elokuva, joka koskee kaikkia

 

E.Toivoniemi painottaa, miten Tottumiskysymys-projektissa ja -metodissa on ollut suurena vaikuttimena se, ettei pelkästään olla näyttämässä, mitä maailmassa tapahtuu, vaan pyrkimyksenä on yrittää ymmärtää, miten voisimme jatkossa toimia paremmin, ja mikä on meidän jokaisen oma osuus hämmentävissä tilanteissa.

 

Sekä Tottumiskysymyksen syntymisessä että elokuvan sisällössä on oleellista asioiden katsominen uudessa, yllättävässäkin valossa ja monista erilaisista näkökulmista.

 

– Elokuvan henkilöhahmoissa oli tärkeää se, ettei kokonaisuus ole mustavalkoinen, sanoo ohjaaja-käsikirjoittaja Saari.

 

– Ihmiset ovat harvoin vain hyviä tai pahoja, mutta joukossa ja tottumuksen voimasta ihan pimeitä asioita voidaan alkaa pitää normaaleina.

 

Saari toivoo Tottumiskysymyksen heijastelevan katsojien omia kokemuksia ja omaa toimintaa.

                         

– Olisinpa itse nähnyt tämän elokuvan jo nuorena! Luulen, että olisin saanut siitä perspektiiviä. On oikeastaan outoa, että tästä aiheesta tehdään elokuva vasta nyt, Saari miettii.

 

– Toivon, että jokainen katsoja löytää elokuvasta samastumisen kohtia tai kysyy itseltään, miten olisin itse toiminut samassa tilanteessa.

 

Sekä Saari että E. Toivoniemi kokevat elokuvan itselleen hyvin erityiseksi tapaukseksi.

 

–  Olen todella ylpeä tästä elokuvasta ja koko projektista. Koen, että tämä on sekä henkilökohtaisesti ihmisenä että elokuvantekijänä ja tuottajana merkittävimpiä asioita, mitä olen koskaan tehnyt, E. Toivoniemi tähdentää.

 

 

Taianomainen yhteisteos

 

Kolmen vuoden projekti oli ennennäkemätön. Yhteisen aihepiirin puitteissa jokainen ohjaaja sai vapauden valita, mistä kokemuksesta tai havainnosta haluaa lyhytelokuvassaan kertoa. Toisaalta loppuvaiheessa kaikkien oli luovutettava päätäntävaltaa ja jaettava ohjaajuutta yhteisen pitkän elokuvan mahdollistamiseksi. Uraauurtava työtapa syntyi tehdessä ja edellytti runsaasti keskustelua.

 

– Tarinoiden yhteenkasvaminen oli melkein taianomainen prosessi, kuvaa Saari kuuden lyhytelokuvan koostamista yhdeksi pitkäksi elokuvaksi.

 

Tottumiskysymys nivoo yhteen suuren tekijäjoukon ja piirtää ajankuvaa erityisellä tavalla.

 

– Porukassa ja ympärillämme vaikuttivat uskomaton luottamus, yhteishenki ja ammattitaito. Onnistumisen mahdollisuus on ollut korkealla, koska mukana on ollut kaikilla osa-alueilla huipputekijöitä, painottaa E. Toivoniemi.

 

Useiden ohjaajien, leikkaajien ja kuvaajien lisäksi Tottumiskysymyksessä nähdään kymmeniä näyttelijöitä, niin pitkän linjan tunnettuja nimiä kuin näyttelijänä debytoiviakin – aakkosjärjestyksessä: Veikko Aalste, Bile Abdirahman, Teemu Aromaa, Tommi Eronen, Seidi Haarla, Joel Hirvonen, Johannes Holopainen, Leo Honkonen, Niina Hosiaisluoma, Nelli Juusela, Lotta Kaihua, Ona Kamu, Ria Kataja, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Krista Kosonen, Usva Kärnä, Ella Lahdenmäki, Julia Lappalainen, Pirjo Lonka, Samuli Niittymäki, Fanni Noroila, Chike Ohanwe, Kati Outinen, Jarkko Pajunen, Suvi Rantanen, Eero Ritala, Pinja Sanaksenaho, Joonas Snellman, Jussi Sorjanen ja Minna Suuronen

 

Tuotantoyhtiö Tuffi Films myös levittää Tottumiskysymys-elokuvan. Tuffi Films on tuottaja Elli Toivoniemen ja käsikirjoittaja-ohjaajien Kirsikka Saaren, Jenni Toivoniemen ja Selma Vilhusen vuonna 2010 perustama yhtiö, jonka elokuvat ovat saaneet tunnustusta muun muassa Oscar-ehdokkuudella ja merkittävillä kansainvälisillä festivaaleilla Sundancessa, Berlinalessa ja Locarnossa. Elokuva-alan markkinointitapahtumissa myös Tottumiskysymys on kiinnittänyt jo kansainvälistä huomiota.

 

 

Ohjaaja-käsikirjoittajien sekä näyttelijöiden haastattelumahdollisuuksia on tarjolla lehdistölle myöhemmin. Elokuvasta on julkaistu ensimmäinen lehdistövalokuva sekä ohjaajien valokuvat. Lisää materiaalia julkaistaan vielä heinäkuun aikana. Latauslinkit materiaaleihin sekä yhteystiedot haastattelupyyntöjä varten löytyvät tämän tiedotteen lisätiedoista.

 

 

LISÄTIEDOT

 

TOTTUMISKYSYMYS

Ensi-ilta 27.9.2019

Ohjaus: Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi sekä Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo

Käsikirjoitus: Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi sekä Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo

Rooleissa: Veikko Aalste, Bile Abdirahman, Teemu Aromaa, Tommi Eronen, Seidi Haarla, Joel Hirvonen, Johannes Holopainen, Leo Honkonen, Niina Hosiaisluoma, Nelli Juusela, Lotta Kaihua, Ona Kamu, Ria Kataja, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Krista Kosonen, Usva Kärnä, Ella Lahdenmäki, Julia Lappalainen, Pirjo Lonka, Samuli Niittymäki, Fanni Noroila, Chike Ohanwe, Kati Outinen, Jarkko Pajunen, Suvi Rantanen, Eero Ritala, Pinja Sanaksenaho, Joonas Snellman, Jussi Sorjanen ja Minna Suuronen. 

Kuvaus: Päivi Kettunen, Jarmo Kiuru, Kerttu Hakkarainen

Leikkaus: Yva Fabricius, Anniina Kauttonen, Otto Heikola

Äänisuunnittelu: Lotta Mäki
Lavastussuunnittelu: Laura Haapakangas, Katariina Kapi, Sanna-Mari Pirkola

Pukusuunnittelu: Roosa Marttiini

Maskeeraussuunnittelu: Kaisu Hölttä, Roosa Marttiini

Tuottaja: Elli Toivoniemi

Tuotanto ja levitys: Tuffi Films OyLEHDISTÖMATERIAALI

Filmikamarissa

www.filmikamari.fi/pressit > tunnus: press > salasana: noutaja

  • Nyt julkaistu: ensimmäinen lehdistövalokuva sekä valokuvat elokuvan ohjaajista
  • Elokuvan traileri ja juliste julkaistaan heinäkuun loppupuolella
  • Elokuvan mediainfo ja lisää lehdistövalokuvia julkaistaan elokuussa

 

 

SYNOPSIS

 

Seitsemän ohjaajan yhteisteos tuulettaa asenteita näyttämällä naisen elämästä hetkiä, jotka jäävät yleensä piiloon.

 

Hillan romanttinen loma, Emmin kotibileet ja Miljan koulumatka saavat yllättävän käänteen, kun vieras lyöttäytyy seuraan. Samaan aikaan nuori näyttelijä Emppu harjoittelee elämänsä suurinta roolia ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalla kokematon syyttäjä Aleksi valmistautuu kiireellä ensimmäiseen oikeusjuttuunsa, jota asianomistaja Niina on odottanut vuosia. Miian järjestämien firman juhlien tunnelma taas järkkyy, kun työkaveri Katja avautuu pomon lähentely-yrityksestä. On päätettävä nopeasti, miten tilanne ratkaistaan.

 

Railakas näkökulma näyttää arkemme uudessa valossa. Absurdi huumori itkettää ja naurattaa: voiko tämä olla totta?

 

 

ELLI TOIVONIEMI

Tuottaja ja ohjaaja Elli Toivoniemi on yksi Tuffi Filmsin omistajista ja perustajista. Toivoniemi on tuottanut kymmeniä kansainvälisesti palkittuja ja levitettyjä elokuvia, joista yhdessä Venla Hellstedtin kanssa tuotettu Hölmö nuori sydän (ohj. Selma Vilhunen, 2018) palkittiin Berliinin elokuvafestivaalilla. Toivoniemen tuotantoon kuuluu muun muassa Oscar-ehdokas lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (ohj. Selma Vilhunen, 2014), dokumenttielokuva Ei koskaan enää (ohj. Aino Suni, 2018), sekä  mm. Chicagossa palkittu, seitsemän Jussin ja parhaan pohjoismaisen elokuvan ehdokkuudet saanut pitkä näytelmäelokuva Hyvä poika (ohj. Zaida Bergroth, 2011).  Toivoniemen viimeisin ohjaustyö, pitkä dokumenttielokuva Kesäni sudenkorentona (2017), sai ensi-iltansa DocPoint-elokuvafestivaaleilla ja palkittiin Critics Choice -valinnalla. Lisäksi hän on ohjannut yhdessä Jenni Tulen kanssa Locarnon elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saaneen lyhytelokuvan Rooli (2014).

 

KIRSIKKA SAARI

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Kirsikka Saari on yksi Tuffi Filmsin perustajista. Hänen kirjoittamansa lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2014) oli Oscar-ehdokkaana 2014. Saari on kirjoittanut Berliinin elokuvajuhlilla Kristallikarhulla palkitun elokuvan Hölmö nuori sydän (2018) ja julkaissut myös samannimisen romaanin. Lisäksi hänen töihinsä kuuluvat minisarja Paratiisi (2010) ja yhdessä Jenni Toivoniemen kanssa kirjoitettu Korso (2014). Saaren ja J. Toivoniemen kirjoittama näytelmä Masennuskomedia sai ensi-iltansa Kansallisteatterissa 2017. Saari on kirjoittanut ja myös ohjannut useita lyhytelokuvia, joista tuorein, Super Comfort (2018) sai Tampereen elokuvajuhlilla kunniamaininnan ja on valittu muun muassa Aspenin elokuvafestivaaleille.

 

REETTA AALTO

Reetta Aalto on fiktio- ja dokumenttielokuvien ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen kirjoitus- ja ohjaustöitään ovat muun muassa dokumenttielokuva Grey Violet – Silmätikku (2017) ja palkittu nettihittianimaatio Pillua aloittelijoille (2015). Ohjaajana Aalto on tunnettu myös Prix Europa -ehdokkaana olleesta tv-minisarjasta Paratiisi (2010) sekä palkituista lyhytelokuvista (Mersusta seuraava (2015) ja Tyttöjen ilta (2008). Hänen tuorein ohjaustyönsä on lyhyt draama Sintti (2018).

 

ALLI HAAPASALO

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Alli Haapasalon esikoispitkä fiktio oli Syysprinssi (2016) ja esikoispitkä dokumenttielokuva Postilokero 347 (2017). Televisioelokuva Kukkulan kuningas (2009) toi Haapasalolle Prix Europa -ehdokkuuden. Haapasalo on myös ohjannut ja käsikirjoittanut useita palkittuja lyhytelokuvia sekä kuvannut näyttelyvideoita New Yorkin Scandinavia Houselle. Parhaillaan Haapasalolla on työn alla televisiosarja Nyrkki (2019), jonka hän ohjaa yhdessä A.J. Annilan kanssa.

 

ANNA PAAVILAINEN

Ohjaaja-käsikirjoittaja Anna Paavilainen on myös Kansallisteatterista, elokuvista ja televisiosta tuttu näyttelijä. Hän on ohjannut ja käsikirjoittanut lyhytelokuvia ja näytelmiä. Paavilaisen monologina?ytelma?ä PLAY RAPE (2014, 2015, 2016) on esitetty useilla näyttämöillä ja lukuisilla kielillä. Paavilaisen ohjaama ja Laura Birnin kanssa käsikirjoittama lyhytelokuva Kaksi ruumista rannalla (2019) sai kunniamaininnan Tampereen elokuvajuhlilla. Marja Salon kanssa Paavilainen ohjasi näytelmän Sinuus (2016). Mita? mietit, Ronja Salmi? -ohjelmassa (2017) Paavilainen oli mukana käsikirjoittajana ja ohjaajana.

 

MIIA TERVO

Miia Tervo on kansainvälisesti palkittu elokuvantekijä. Tervon kehuttu ensimmäinen pitkä fiktioelokuva Aurora (2019) on parhaillaan myös kansainvälisessä levityksessä. Hänen lyhytelokuvansa Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia (2015), Santra ja puhuvat puut (2013), Lumikko (2009) ja Hylje (2005) ovat kiertäneet kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja keränneet lukuisia palkintoja. Lumikko oli myös ehdokkaana Euroopan elokuva-akatemian (EFA) parhaan lyhytelokuvan palkinnon saajaksi.

 

JENNI TOIVONIEMI

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Jenni Toivoniemen esikoisohjaus, lyhytelokuva Treffit (2012) palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla ja sai erikoismaininnan Berliinin elokuvajuhlilla. Yhdessä Gunhild Engerin kanssa Toivoniemi on ohjannut elokuvafestivaaleilla menestyneen lyhytelokuvan Komitea (2016). Useiden lyhytelokuviensa lisäksi Toivoniemi on kirjoittanut näytelmiä ja kuunnelman, sekä pitkän elokuvan Korso (2014) yhdessä Kirsikka Saaren kanssa. Heidän yhteistyönään käsikirjoittamat lastenelokuva Sihja ja komediasarja Paras vuosi ikinä saavat ensi-iltansa vuonna 2020. Parhaillaan Toivoniemi ohjaa ensimmäistä pitkää elokuvaansa Seurapeli (2022)

 

 

LISÄTIEDOT JA HAASTATTELUPYYNNÖT

tottumiskysymys@tuffifilms.com

 

LEHDISTÖTIEDOTUS

Sanna-Maria Rantanen

HYPR Agency & Mindtrix co. Tuffi Films

tottumiskysymys@tuffifilms.com

050 320 5035