Takaisin

19.04.2019 | Cinema Mondo

Werner Herzogin NOSFERATU ja Dario Argenton PHENOMENA erikoisnäytöksiin huhti-toukokuussa

Kaksi kauhuklassikkoa teatterilevitykseen: Werner Herzogin NOSFERATU – YÖN VALTIAS 40-vuotisjuhlanäytöksissä ja Dario Argenton PHENOMENA Suomen ensi-illassa.

Cinema Mondon uusimmat klassikkomaahantuonnit ovat Werner Herzogin Nosferatu – yön valtias (Nosferatu: Phantom der Nacht, 1979) ja Dario Argenton Phenomena (1985).

Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna tulee kuluneeksi 40 vuotta Werner Herzogin palkitun vampyyriklassikon Nosferatu – yön valtias Suomen ensi-illasta, joka oli 27.4.1979 Helsingin Diana-teatterissa.

Bram Stokerin Draculasta ja F. W. Murnaun siitä vuonna 1922 ohjaamasta mykkäfilmatisoinnista Herzog loi omanlaisensa tulkinnan, jossa korostuu vampyyrin parantumattoman surullisen yksinäisyyden kuvaus. Klaus Kinski Draculana on valkokangashistorian unohtumattomimpia ilmestyksiä. Lucya ja Jonathania esittävät Isabelle Adjani ja vastikään edesmennyt Bruno Ganz. Draculan apuria Renfieldiä näyttelee surrealisti Roland Topor. Musiikin teki krautrock-yhtye Popol Vuh.

Nosferatu – yön valtias 40-vuotisjuhlanäytöksissä suomenkielisillä teksteillä alkaen 26.4.

Luca Guadagninon uusintaversio Dario Argenton kauhuklassikosta Suspiria oli viime vuoden puhutuimpia tapauksia. Nyt Argenton henkilökohtainen suosikki omasta tuotannostaan Phenomena saapuu erikoisnäytöksiin sensuroimattomana englanninkielisenä versiona suomenkielisillä teksteillä. Kyseessä on elokuvan virallinen Suomen ensi-ilta; Phenomena ei ole aiemmin saanut täällä teatterilevitystä. Se on nähty Suomessa elokuvateattereissa ainoastaan festivaali- ja arkistonäytöksissä.

Phenomena on monien mielestä Argenton viimeinen mestariteos. Oscar-voittaja Jennifer Connelly esittää 14-vuotiaana ensimmäisen pääroolinsa. Muissa osissa nähdään Donald Pleasence (Halloween), Patrick Bauchau, ohjaajan puoliso Daria Nicolodi ja tytär Fiore Argento. Pukusuunnittelijana toimi Giorgio Armani ja erikoistehosteita teki viimesyksyinen Night Visions -festivaalivieras Sergio Stivaletti. Musiikista vastaavat Argenton hoviyhtyeen Goblinin jäsenet Claudio Simonetti ja Fabio Pignatelli sekä Bill Wyman, Simon Boswell, Andi Sex Gang, Iron Maiden ja Motörhead. Simonetti esittää musiikkiaan Argenton elokuvista Claudio Simonetti’s Goblin -kokoonpanonsa kanssa Suomessa 10.5. Helsingin Savoy-teatterissa ja 11.5. Tampereen Pakkahuoneella.

Phenomena erikoisnäytöksissä suomenkielisillä teksteillä alkaen 24.5.

 

Toistaiseksi varmistuneet näytökset:

 

NOSFERATU – YÖN VALTIAS

Helsinki, Kino Engel pe 26.4. & to 2.5.

Helsinki, Orion la 27.4. & ke 1.5.

Helsinki, Kinopalatsi la 27.4. & ma 29.4.

Helsinki, WHS Teatteri Union ma 29.4.

Tampere, Niagara la 27.4. & to 2.5.

Tampere, Plevna pe 26.4. & ma 29.4.

Turku, Kinopalatsi la 27.4. & ma 29.4.

Oulu, Star TBA

Oulu, Plaza ma 29.4.

Jyväskylä, Fantasia ma 29.4.

Lahti, Kino Iiris TBA

Kuopio, Kuvakukko TBA

Pori, Promenadi ma 29.4.

Vaasa, Ritz su 28.4.

Kuusankoski, Studio TBA

Lappeenranta, Strand ma 29.4.

Forssa, Elävienkuvien teatteri pe 3.5. & la 4.5. & su 5.5. & ti 7.5. & ke 8.5. & to 9.5.

Finnkinon näytösten liput tulevat myyntiin ke 24.4.

 

PHENOMENA

24.5. alkaen. Teatterit varmistuvat lähiviikkoina. Ennakkonäytös oli Joensuun Cinemare-festivaalilla 7.4.